Szakmai információk

Figyelem! Az Aranymosás 2023. februárjától nem üzemel. Ezek a korábbi szakmai információk.

***

A Könyvmolyképző elhivatott a tehetségek felkarolásában. Katona Ildikó főszerkesztő és kiadóvezető 2011-ben elindította a tehetséggondozó projektet. Az Aranymosás műhely munkája többrétű, az alapja az Aranymosás Irodalmi Válogató, amely 2011. szeptember 12-én indult, Varga Bea vezető szerkesztő keze alatt.

Ezen a válogatón nincs helyezés, hanem minden olyan művet megjelentetünk, ami megüti a kiadói mércét. A nyertes szerzőknek nemcsak a bejutott művét, hanem későbbi könyveit is gondozzuk, és országos példányszámban olvasók elé tárjuk.

A kiadó célja az olvasás megszerettetése, így gyerek, ifjúsági, és felnőtt korcsoportnál is megtalálhatók az erős dramaturgiájú, izgalmas, könnyen olvasható, nagy élményt adó művek, és a jól olvasóknak szóló lassabb sodrású írások is.

2012-ben létrehoztuk az Írástudó Íróiskolát. Itt kiscsoportos tehetséggondozások zajlanak, ahol mentorként egy gyakorlott szerkesztő ad folyamatos visszajelzést. A feladatok segítik elmélyíteni az írói tudást, és a saját tehetség kibontását. A kurzusokra felvételivel lehet bekerülni. Vannak az általános írói eszköztár fejlődését segítő kurzusok, és találhatók egy-egy zsánerre kihegyezett, speciális kurzusok is. Bővebben az íróiskola menüpont alatt. Jelenlegi oktatóink: Róbert Katalin, Kozma Réka.

2015-től szerkesztőknek is tartunk gyakorlati kurzust Szövegkertészet néven. A kurzus nem az alapoktól indul, hanem felvételivel lehet bekerülni (évente 2-3 főnek). Az országban egyedülálló módon nem általános, hanem zsánerspecifikus szerkesztést tanítunk. A kurzust Varga Bea vezeti.

Szerkesztési minták (Frissek a szerkesztő hallgatóké, a régebbiek a gyakorlott szerkesztőké.)

Az egyetemeken a hazai kreatív írás oktatásának szépirodalmi szemlélete zajlik. Mi a szórakoztató irodalmat helyezzük fókuszba, ahol nem a szerzői intención, hanem az olvasókon van a hangsúly.

Szakmai beszélgetések, cikkek szerkesztőknek, íróknak:

Cikkek:

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)