Szövegkertészet – szerkesztőképzés

Nagy álmod, hogy része légy a könyvszakmának?
Tanulj nálunk!

Fedezd fel a minőségi szöveggondozás világát!
Szerezz azonnal hasznosítható gyakorlati tudást!

A Könyvmolyképző Kiadó Írástudó Íróiskolájának fél éven át tartó, gyakorlati tudást adó kurzusa a Szövegkertészet, ahol kimondottan szórakoztatóirodalmi szerkesztőket képez Varga Bea író, vezető szerkesztő, viselkedéselemző.

A kurzus hallgatói belelátnak a Könyvmolyképző Kiadó munkájába, olyan feladatokat kapnak, ahol élesben kipróbálhatják magukat – természetesen folyamatos ellenőrzés és visszajelzések mellett. A kurzus online oktatással történik, így vidékről vagy akár külföldről is elvégezhető. A hallgatók heti feladatokat és hanganyagokat kapnak, a kulisszák mögé látnak, feltehetik a könyvkiadással kapcsolatos kérdéseiket, részt vehetnek a kiadó munkájában. Megtanulják, mit jelent a zsáner szerinti szerkesztés, milyen célcsoportok vannak, mitől piacképes egy regény, milyen nehézségekbe ütköznek a kontrollszerkesztők, illetve a szerkesztési feladatok során azt is gyakorolják, hogyan dolgozzanak együtt írókkal.

A kurzus elvégzésének nincs előfeltétele, azonban olyan jelentkezőket várunk, akik rendelkeznek valamilyen szöveggondozási tapasztalattal, írástechnikai ismeretekkel: „Kell elemző gondolkozásmód és hatalmas olvasottság, de hogy magát a szakmai alapokat honnan szerzi be valaki, az nagyon változatos”, magyarázza Varga Bea oktató egy interjúban. „Mindegy, honnan jön [a jelentkező], ha rendszeresen szokott szöveget javítani, és ismeri, plusz érti is legalább a magyar nyelven megjelent írástechnikai könyveket, esetleg a fontosabb netes anyagokat.”

Ha kíváncsi vagy, mik azok a könyvek, amiket érdemes egy (leendő) szerkesztőnek megismerni, nézd meg ezt videót! Varga Bea ebben a podcastben elmondja, melyik az a 10+1 könyv, amit érdemes tanulmányozni.

Azt, hogy a jelentkező rendelkezik-e a megfelelő készségekkel, felvételi feladatok segítségével méri fel a kurzus oktatója. A felvételin szövegelemzés és szerkesztés is a feladat. „Az, hogy az illetőnek valamit nem sikerül ’az írástechnika nyelvén’ megfogalmazni, nem olyan gond, mint ha ismeri az alapokat, de hiányzik az elemző gondolkozásmód. Vagy épp fordítva üli meg a lovat, az aprólékos, szőrözős túljavítás is hiba”, mondja Varga Bea vezető szerkesztő.

A szerkesztők munkájáról többet is megtudhatsz, ha elolvasod ezt az interjút. Varga Bea vezető szerkesztő szerint „a jó szerkesztők hatalmas teherbírással és nyugodt, érett személyiséggel rendelkeznek. Képesek nézőpontot váltani, és hol az író, hol az olvasó fejével gondolkozni. Legyen nagy szókincs, stilisztikai ismeret, műveltség az adott zsánerben, elemző gondolkozásmód, oktatói készségek (a javítások okát el tudják mondani érthetően az írónak), és hatalmas türelem.”

Tapasztalataink szerint a Szövegkertészet kurzus hallgatói közül sokan a pályán maradnak. Többnyire inkább nagy és közepes kiadóknál tudnak elhelyezkedni, mivel speciális, szórakoztatóirodalmat fókuszba állító képzést kapnak, ami jelenleg egyedi hazánkban.

*

Kíváncsi lettél?

A 2021-es Szövegkertészet kurzus jelentkezési határideje már elmúlt, de figyeld az oldalt, hogy értesülj a következő kurzus indulásáról 🙂

A kurzus díja: 150 ezer Ft + 27% áfa, azaz 190.500 Ft (amit lehet két részletben fizetni)

Hogyan jelentkezzek?

Írj emailt a [email protected] címre:

– tárgy: Szövegkertészet
– szükséges adatok: név, életkor, telefonszám
– csatolj rövid életrajzot
– írj kötetlen bemutatkozást, amiben mesélsz az irodalmi aktivitásokról is (saját blogok, irodalmi csoportokban végzett feladatok, esetleg publikációk)

Mindig a jelentkezési határidő lejárta után küldjük ki a felvételi feladatokat, ez alapján dől el, ki kerül be a kurzusra.

Jelentkezz te is! Szeretettel várunk téged is a Szövegkertészet kurzuson!

Küldd el jelentkezésed a [email protected] címre, foglalkozz azzal, ami a legjobban vonz, a szövegek ápolásával!
Kerülj be a legjobbak közé!

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)