A Könyvmolyképző Kiadó könyvcsaládjai

„Melyik pötty mit jelent?” Gyakran elhangzik ez a kérdés a kiadó kapcsán.

Más kiadóknál általában alkiadók alakulnak a különböző profilok miatt, és ezek a kiadói nevek lesznek ismertek, így gyakran az olvasók nem is tudják, hogy egy kézben van egy-egy cég. Míg nálunk másféle a kiadó felépítése, a Könyvmolyképző név mindig háttérbe húzódik, és előtérbe a könyvcsaládok kerülnek, ezek a sorozatnevek váltak ismertté.

Íróként nagy segítség, ha tudjuk, a könyvünk melyik könyvcsaládba való, vagy milyen olvasórétegnek szólhat. A kiadónak huszonnyolc könyvcsaládja van, ebből a legismertebbek:

Meseidő – Óvodásoknak szóló történetek magyar íróktól színes illusztrációkkal. Ezek a mesék kedves, rövid történetek, esti mesének valók, és szülői felolvasásra épülnek. Sikerkönyv pl. Csukás István: Mirr-Murr.

Olvasni jó – Alsósoknak szóló történetek. Ezek kifejezetten a gyerekek szövegértési és olvasási képességeihez illeszkednek, és önálló olvasásra valók. A borítón a sárga logóban mindig szerepel, hogy hány éves korosztálynak ajánljuk. A szövegek egyre nehezednek, a történetek bonyolultabbá válnak. (Mivel a kiadó célkitűzése az olvasás megszerettetése, ezért nem tudunk fogadni meseregényeket, a  profilba nem illik bele, hiszen ezek a felnőtt olvasási készségekre épülnek. A gyerekek még nem tudják elolvasni, nem élvezik, a szülő pedig már nem olvassa fel.) Több szekcióra oszlik, vannak uniszex könyvek, vannak kifejezetten fiúknak és kifejezetten lányoknak szólók. Sikerkönyv pl. Holy Webb állattörténetei.

Kaméleon könyvek (Cool Selection) – Felsős és középiskolás fiúknak szóló történetek, a könyvek hátulján a korcsoporti besorolás megmutatja, melyik korosztálynak szól a történet bonyolultsága. Kamasz kalandregények, krimik, iskolai történetek gyűjtője, realisztikus és fantasy írások egyaránt megtalálhatók. Ezekben főleg az akció vagy a rejtély van középpontban. Sikerkönyv pl. Rick Riordantól a Percy Jackson sorozat.

Bíbor pöttyös – Felsős lányoknak szólnak, barátságok, ismerkedések fiúkkal, vagy az élet nagy dolgaival. Mivel a korcsoportok védelme elég erős a kiadónál, a Vörös pöttyös fiatalabbjai le lettek választva, ezekbe a könyvekbe nem kerül sem erőszakos, sem erotikus tartalom. Sikerkönyv pl. R.R. Russell: Egy Zizi naplója sorozat.

Vörös pöttyös – 14-18 éves lányoknak szóló young adult. Nagyon széles a paletta, elfér egymás mellett a problémafeldolgozó irodalom, a misztikus-romantika, a krimi, fantasy és bármilyen zsáner, ez ugyanis nem tematikai, hanem korcsoportbeli kategória. Pihenésül amúgy gyakran olvassák felnőttek, de ezek a könyvek a középiskolás olvasókat célozzák, főleg a lányokat. A korcsoportvédelem itt is aktívan él, a könyvek hátulján fontos a korhatár. Általában első szerelem vagy beilleszkedés a téma, de ha a cselekményvezetés bonyolultabb, ijesztőbb, netán túlmennek a szereplők az első csókon, akkor a könyv 16-os karikát kap, ám ezekbe sem kerül még explicit leírás. Sikerkönyv pl Cassandra Claire: A végzet ereklyéi.

Rubin pöttyös – Az elmúlt időszakban le lett választva a Vörös pöttyös „teteje”, és két újabb könyvcsalád jött létre. A RP a 18-30 éves nőknek szóló new adult (NA) irodalom terepe. Az életkezdés problémáival, a kapunyitással, párkereséssel foglalkozó romantikus könyvek, gyakori az erotika, akár explicit leírásokkal. Ez tematikai kategória is, csak a valóságban játszódó írások szerepelnek, nincs benne fantasztikum (legföljebb egy csipetnyi mágikus realizmus).  A lendületes írásmódú, sodró könyvek jellemzők. Sikerkönyv pl. Papír hercegnő.

Zafír pöttyös – 18-30 éves nőknek szóló NA irodalom. A Rubin pötty testvérkönyvcsaládja, szintén tematikus sorozat, csak nem valóságban játszódó, hanem fantasztikus írások kerülnek bele, előfordul erotika, de nem feltétlenül van jelen mindig. Itt is a lendületes írásmódú, sodró könyvek jellemzők. Sikerkönyv pl Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara.

Rázós könyvek Felnőtt nőknek szóló, jelenben játszódó erotikus történetek, melyek túl kemények voltak a Rubin pöttyös könyvcsaládba akár az erőszak, akár az explicit szexuális tartalom miatt. Szókimondás, és nyers naturalizmus jellemzi, és lendületes történetvezetés. Sikerkönyv pl. T. R Frazier: King.

Kristály pöttyös – Felnőtt nőknek szóló pszicho-thrillerek. Ez a kiadó legfiatalabb könyvcsaládja. Nyomasztó percek, borzongás, és korántsem biztos, hogy bárki élve marad a végén. Lassabban hömpölygő és lendületes könyvek egyaránt jelen vannak. Sikerkönyv pl. Dot Hutchison: A pillangók kertje.

Sötét örvény (Hard Selection) – Felnőtt férfiaknak szóló sci-fi, fantasy és kalandregények. Ezekben valamilyen küzdelem, vagy probléma megoldása, esetleg a túlélés a tét, az olvasó sosem lehet biztos benne, hogy a főhős életben marad. Lendületes könyvek, és lassan hömpölygő történetek egyaránt vannak közöttük. Sikerkönyv pl. Abercrombie: A penge maga.

Arany pöttyös – Felnőtt női olvasóknak szóló történetek, árnyaltabb nyelvezettel, karakterábrázolással, és felnőtteknek élvezhető, bonyolultabb történetvezetéssel. Nagyon széles a paletta, jelen van kortárs realista regény, vagy lélektani írás is, de fantasztikum, vagy történelmi regény is. Sikerkönyv pl. Diana Gabaldon: Outlander sorozat.

Ezeken kívül még vannak más könyvcsaládok, pl. az Aranytoll, ami klasszikus művek újra kiadása, de van olyan kategória is, hogy Széles választék, amibe a be nem sorolható művek kerülnek 🙂

Remélem, sikerült egy gyors áttekintőt adni.

Jó írást, jó pályázást mindenkinek! 🙂

– varga bea –

 

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)