Íróiskola

PROFI ÍRÓKÉPZÉS

Írsz? Szeretnél fejlődni? Szeretnéd a kéziratodat országos megjelenésben látni?

A Könyvmolyképző Kiadó szeretettel vár az Írástudó Íróiskolába!

2012 óta tartunk íróiskolai kurzusokat, számos hallgatónk írása már a könyvespolcokra került.

Miben más ez az oktatás, mint a többi?

Gyakorlati tudást kínálunk, egy piacvezető kiadó szemléletét. Az oktatók az ország legjobb szakemberei; gyakorlott szerkesztők, akik évek óta számos elsőkönyvessel és profi íróval dolgoznak együtt. Kiválóan rálátnak az országos kiadási gyakorlatokra és a különböző zsánerekre.

Az Írástudó Íróiskolába felvételi van, és tehetség alapján lehet bekerülni.

A tanfolyamok felnőtteknek szólnak (kivéve az ifjúsági kurzust, amin 15 éves kortól lehet részt venni, és nincs felvételi). A felvételi azért szükséges, mert teljesen kezdőkkel sajnos nem tudunk foglalkozni, a tehetséggondozás a közepesen erős amatőr szintről indul és a profi szintig vezet. Szeretnénk sokoldalú, kiváló írókat képezni a populáris irodalom számára.

Hogyan zajlik egy kurzus?

 • 8-15 fős csoportok vannak
 • Internetes távoktatás, így a vidékiek, külföldiek is részt tudnak venni.
 • Hetente kapsz tananyagot és gyakorlati feladatot, és a saját ütemedben dolgozhatod fel. Minden írásodra visszajelzést kapsz a szerkesztőtől. Munka mellett is végezhető.
 • A szerkesztő a zárt Facebook csoportban minden hétköznap elérhető, ha kérdezni szeretnél, illetve témákat vet fel a csoportos írástechnikai beszélgetésekhez.
 • A kurzus elején és végén személyes ismerkedős alkalmakat is szervezünk; egy élő, lelkes közösség van kiadónk körül.
 • A zsánerspecifikus gyakorlati kurzusok 4 hetesek, díjuk: 46.000 Ft + ÁFA
 • A komplex elméleti-gyakorlati kurzusok 8 hetesek, díjuk: 92.000 Ft + ÁFA
 • A kurzusok során mindenkinek az egyéni képességeit fejlesztjük.
 • Minden kurzus csak évente egyszer indul. (Illetve vannak gyakorlati kurzusok, melyeket 2 évente hirdetünk meg.)

Hogyan jelentkezz?

 • [email protected]il.com,
 • a tárgy mezőbe: a kurzus neve
 • csatold egy friss, nyers írásod első 10 ezer leütését (zsánerspecifikus vagy konkrét korosztályt célzó kurzus esetében az adott zsánernek, korcsoportnak megfelelő szöveget várunk)
 • a levélben szerepeljen: az életkor, mióta írsz, jártál-e korábban kurzusra, foglalkoztál-e írástechnikával (mindet kérnénk)

A kurzus oktatója a jelentkezési határidő után átnézi a jelentkezéseket, és egy hét múlva visszajelzünk mindenkinek.

A kurzus után publikálásra is van lehetőség. A kurzus alatt írt jó novellák felkerülhetnek az Aranymosás oldalra. Ráadásul az Aranymosás Irodalmi Válogató során íróiskolásaink előnnyel indulnak, hiszen ismerik a kiadó elvárásait.

Hiszünk a fejlődésben is. Ha a lektor nemet mondott az Aranymosás Irodalmi Válogatóra korábban beadott kéziratra, akkor két elvégzett íróiskolai kurzus után beadható újra az átírt mű egy újabb pályázat során.

„Hihetetlen élmény volt egy olyan közösségbe bekerülni, ahol mindenki írással foglalkozik. Sikerült lelki társakra, barátokra találnom, és sok akkori kurzustársamnak még mindig figyelemmel kísérem az útját, a mai napig beszélünk, segítjük egymást. Ez felbecsülhetetlen számomra!” (Büksi Zsuzsanna)

2023. évi kurzusok:

Kurzus jelentkezési határidő kurzus kezdete hét szint
Regényötlet-fejlesztő kurzus 2023.01.15. 2023.01.30. 4 3
Romantika atmoszféra-teremtés 2023.01.29. 2023.02.13. 4 4
Sci-fi világteremtő kurzus 2023.01.29. 2023.02.13. 4 3
Misztikus-romantika világépítő kurzus 2023.03.05. 2023.03.20. 4 3
Fantasy világteremtő kurzus április
Dramaturgiai alapozó május

A táblázatban látott “szint” a kurzusok nehézségi foka, ahol 1-es a legkönnyebb. Ha nem tudod eldönteni, hova jelentkezz, írd meg a szerkesztőknek, milyen kurzusok érdekelnek, és a beküldött szöveged alapján segítenek abban, melyik tanfolyamból profitálhatod a legtöbbet. (Ha nem sikerül egy felvételi, akkor érdemes gyakorolni, és egy-két év múlva újra megpróbálni.) Minden írónak egyedi a fejlődési üteme, és a kurzusok során mindenki a saját stílusát és terveit bonthatja ki.
Légy egyedi, légy egyéniség a hazai irodalmi életben!


ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KURZUSOKRÓL:*

Ifjúsági kurzus 15-22 éveseknek  (4 hét)

Neked ajánljuk, ha
– ha imádsz írni és szeretnél találkozni írni szerető fiatalokkal
– érdekel a kiadók titokzatos világa, szeretnél a kulisszák mögé lesni
– szeretnél fejlődni, egyre jobb lenni

„Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, a feladatok felfedték, hogy miben kell erősödnöm és hogy mihez van inkább érzékem. Megnövelte az önbizalmam, és az önkritikámat is átalakította. A feladatok előtt mindig izgultam, hogy vajon képes leszek-e végrehajtani őket, de kellemesen csalódtam magamban, mikor már aznap neki tudtam fogni. Az Íróiskolát mindenkinek ajánlom, aki bizonytalan magában és a tehetségében, aki fejlődni szeretne, esetleg aki ennek hatására kóstolna bele az írás fantasztikus világába.” (Farkas Petra)

Bővebb információ
Jelentkezés
: [email protected]


8 HETES KURZUSOK: BŐSÉGES ELMÉLET + INTENZÍV GYAKORLAT

A kurzusok két hónapos időtartalma kiválóan segít elmélyülni az írásban, és megszokni a rendszerességet. Profi szerkesztők segítségével egy-egy területről átfogó kép alakul ki. Az elméleti tananyag jóval hosszabb, mint a gyakorlati kurzusok esetében, és részletes magyarázatokkal segíti a fejlődést. A heti írói feladatokban sokszínű módon lehet fejleszteni az írói eszköztárat.

Szövegboncoló kurzus (8 hét)

Neked ajánljuk, ha
– mesét, novellát, regényt írsz, és szeretnéd kibontani a tehetségedet
– szeretnéd jobban átlátni a könyves szakmát, és később könnyebben dolgozni a szerkesztőkkel
– kiesett a regényed az Aranymosás Irodalmi Válogató előszűrésén és fejlődni szeretnél, vagy átment az előszűrésen, de bizonytalan vagy abban, mi az erősséged, amire építhetsz, és mi az eszköztárad gyengesége, amelyben fejlődni lehetne

„Hihetetlen, de ekkor vált világossá, hogy a béta valójában előolvasót jelent, aki javítja, véleményezi a művet; a spoiler pedig nemcsak az autók légterelője, hanem a poén lelövése. Mitől túlírt egy szöveg, és milyen az, ha alulírt? A szövegnek zenéje, ritmusa van, lehet akadozó vagy gördülékeny. Miért előny, ha „halljuk” azt, amit leírunk? Alapfogalmak jöttek szembe, melyek nélkül egy irodalmi közegben azt sem értjük, miről beszélnek.” (Erion Kay)

Bővebb információ
Jelentkezés
: [email protected]


+Young Adult (Vörös pöttyös regényeket)-író kurzus (8 hét)

Neked ajánljuk, ha
– erős érzelmekkel bíró, lendületes regényeket szeretnél írni
– meg akarod érteni, milyen sokszínű a YA
– szeretnéd tudatosabban használni az írói eszköztárat

„Nagyon élveztem a kurzust, rengeteg hasznos feladatot kaptunk, amiknek köszönhetően sokat fejlődtem ez idő alatt. Új motivációt adott az íráshoz, sokkal tudatosabbá, lendületesebbé váltam, és már érzek magamban annyi erőt, hogy végre nekifogjak ‘A Regénynek’.” (Fráter Zsuzsanna)

Bővebb információ
Jelentkezés
: [email protected]


New Adult kurzus (Rubin pöttyös, Zafír pöttyös regények eszköztára) (8 hét)

Neked ajánljuk, ha
– szeretnéd megérteni, mi a fő különbség a Young Adult és a New Adult regények között
– szeretnéd nagyszerűen felépíteni a romantikus szálat, és megmutatnia  szereplők közti izzást
– szeretnél egy jól működő, átgondolt történetvázat

„Szerintem szuper volt a kurzus. 🙂 Ugyan nem egy konkrét regénnyel dolgoztam (bár azzal is haladtam közben, mert a mélyebb rétegek, mellékszereplők jóval kerekebbek lettek), de nagyon sok dolgot sokkal tisztábban látok. Már egy ideje legózok NA regényekkel, próbálom elemezni őket, de rengeteg regénnyi elemzést spórol meg nekem Kozma Réka azzal, hogy ennyire összeszedetten leírta a kurzus anyagát.” (Nagy Roxána)

Bővebb információ
Jelentkezés
: [email protected]


Dramaturgia kurzus (8 hét) vagy Dramaturgiai alapozó (4 hét)

Neked ajánljuk, ha
– szeretnél elsajátítani egy szerkezeti tudatosságot
– magabiztosan használod a könnyebb kurzusokon elsajátítható eszköztárat
– van egy befejezett kéziratod, készen állsz arra, hogy elemezd, újragondold az oktató segítségével

Nekem még nem volt kurzusom, ahol ennyire a bőrömön éreztem a fejlődést. Az első héten megláttam a feladatokat (meg a nulladik hetes bemelegítőket) és ott álltam, hogy hát ez határos a lehetetlennel… Ebben a szituációban rengeteget jelentett Róbert Katalin kiegyensúlyozott szemlélete, hogy a hibák mellett a pozitívumokat is kiemeli. Azt hiszem, a nyolc hét alatt ez volt a rejtett motorja annak, hogy a „közel lehetetlen” kihívássá, flow élménnyé váljon.(Zugligeti Enna)

Az elmúlt években nagy nehézséget okozott, hogy sokakat nem tudtunk felvenni a Dramaturgia “nagy” kurzusra, ami egy 5. szintű kurzus. Ide írói gyakorlatra, és az írástechnikai területeken többé-kevésbé stabil írói eszköztárra volt szükség (párbeszéd, leírás, szerkezeti tudatosság), vagy különben túl nehéz volt a kurzus elvégzése. Így létrehoztunk egy 4 hetes, 3. szintű Dramaturgiai alapozót, ahol nem szükséges, hogy befejezett regények legyenek a hallgató múltjában. A felvételi egyszerre történik, és az oktató sorolja be, ki melyik kurzusra tud bekerülni.

„Klassz lehetőség azoknak, akik szívesen tanulnának dramaturgiát, de nincs még kész kéziratuk. Külön tetszett, hogy akinek volt regényterve, behozhatta, akinek nem volt, ő se került hátrányba. Sőt, talán épp itt találhat rá az ötletre.” (Sümegi Emília)

Bővebb információ
Jelentkezés
: [email protected]


Meseíró kurzus (8 hét)

Neked ajánljuk, ha
– mesekönyveket, regényeket írnál
– szeretnéd gyakorlatba átültetni, hogyan kell írni más korosztályú gyerekeknek
– szeretnéd átlátni a hazai gyerekirodalmat

Minden héten más típusú mesét írunk, gyakorolva a különböző témák is. Szó esik a hazai gyerekirodalomról, és betekinthetsz a könyvszakma kulisszatitkaiba.

„Egy baj volt a kurzussal: túl hamar lett vége. 😉 De tényleg, még legalább egy hónapig simán élveztem volna. Egyáltalán nem tűnt túl soknak, megmozgatták az agytekervényeimet a különböző feladatok adta kihívások, és közben sokat tanultam magamról is. Meg persze megismertem egy remek társaságot. ❤” (Gergely-Péch Éva)

***

4 HETES KURZUSOK: ZSÁNERKÖZPONTÚ SZEMLÉLET, INTENZÍV GYAKORLAT

A négyhetes kurzusok nagyon fókuszáltan egy-egy részterületet gyakoroltatnak. Fő céljuk az író gyakorlat elmélyítése, és a szerkesztői tanácsok beépítése. Ezeken a kurzusokon nincs hosszas elméleti tananyag, illetve a szerkesztő az általános írói eszköztár hibáit nem jelzi (pl. gyenge párbeszéd). Viszont a résztvevők nagyon specifikusan az adott zsáner eszköztárát gyakorolják szerkesztői tanácsok mellett. Az írók a saját regényötleteiket ellenőrizhetik, fejleszthetik.

Világépítések:

Nehezen tudtam elképzelni, hogy miről fogunk tanulni világépítés címszó alatt, de a leckék amellett, hogy rendszerezték azokat a szabályszerűségeket, amelyeket eddig csak ösztönösen használtam, sok újat is mutattak, és kiszélesítették a látásmódomat. (Oroszi Barbara, 30 éves)

Leírásközpontú kurzusok:

Én alapvetően sok leírást használok, de ennek ellenére is úgy érzem, hogy rendesen kimozdított a kurzus a komfortzónából. Teljesen más volt, mint a korábbi Leírás kurzus, amin részt vettem. Sokat csiszolt a már meglevő ismereteimen, illetve segített tudatosítani, mit kell még gyakorolni. (Miskolci Krisztina)

Négyhetes NOVELLAÍRÓ kurzus

 • Novellák típusai, téma kiválasztása
 • Történetív és információadagolás
 • Karakterépítés a novellában
 • Gyakorlati nehézségek pályázatoknál, játékoknál

Az oktató és a tananyag kidolgozója: Róbert Katalin író, szerkesztő

Négyhetes REGÉNYÖTLET-FEJLESZTŐ kurzus

A kurzus fő célja, hogy segítsen a szerzőknek, hogy

 • rátaláljanak az igazán kiemelkedő ötletekre,
 • el tudják dönteni, a különböző regényötletek közül melyiket érdemes kidolgozni,
 • képesek legyenek az alapötletüket továbbfejleszteni,
 • az olvasó és a szerkesztő szemszögéből is fel tudják mérni a történetüket.

Oktató és a tananyag kidolgozója: Kozma Réka szerkesztő, az Így neveled a regényed blog vezetője

*

Szeretnél íróként fejlődni?   🙂

Írj nekünk!
Nem tudod, melyik kurzus lenne jó? Küldd be egy írásod elejét, és javaslunk kurzusokat. ([email protected])
Vágj bele! A tehetség csak egy ideig elég.

Légy profi, akivel a kiadók szívesen dolgoznak! 

„Eddig többnyire csak álmodoztam a művészetről, és arról, hogy egyszer elmerülök az áramlásban. A kurzus alatt a hétköznapjaim részévé vált, most már hozzá tartozik a napi rutinomhoz, és egyfajta önjutalmazó mechanizmus az írás. Köszönöm!” (Zeke Lilla)

 

 

Nagy szeretettel várunk az Írástudó Íróiskolában!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.8/10 (65 votes cast)
38 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Azt szeretném megkérdezni, hogy hivatalosan meddig tart a Leírás kurzus. A kitöltendő jelentkezési lapon meg kell adni és nem találtam sehol a honlapon az információt (amikor elküldtem a jelentkezést, még láttam, de azóta úgy tűnik, valaki átszerkesztette, már csak a kezdés dátumát találtam meg).

 2. Jó estét!
  Az lenne a kérdésem. hogy ha valaki, teszem azt, tizenöt évesen elvégzi az ifjúsági kurzust, utána jelentkezhet az egyik “felnőtt” kurzusra, akár 16-17 évesen?
  Előre is köszönöm a választ!

 3. Szia,
  igazából erről érdemes lehet az ifjúsági kurzus végén az oktatóval egyeztetni, mert ott ő már négy hét után látja, éppen hol tart az adott ember az írói úton, és tud javasolni neki különböző irányokat, lehetőségeket 🙂

 4. Azt szeretném kérdezni, hogy akkor, az Ifjúsági kurzusra, kell felvételi, vagy nem? Csak azért vagyok erre kíváncsi, mert itt azt írták, hogy nem kell, de, amikor rákattintottam a bővebb információra, akkor ott azt írták, hogy mégiscsak kell. Valamint, még az is érdekelne, hogy ha kell, akkor a 10000 leütésbe a szóközök is beleszámítanak?

 5. Kedves Katinka,
  az ifjúsági kurzusnál is küldj egy friss, nem bétázott szöveget nekünk, de itt ez csak előzetes infót, képet mutat a kurzusvezetőnek arról, hogyan írsz 🙂
  A 10 000 leütés szóközzel együtt értendő.

 6. Jó estét!
  Ismét egy kérdéssel fordulnék önökhöz, ha nem gond. Afelől szeretnék érdeklődni, hogy probléma, ha hosszabb lesz az írásom valamennyivel (6-7000 szóval)?

 7. Szép napot!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 8 hetes kurzus esetén van/e lehetőség részletfizetésre? Esetleg 2, vagy 3 részletben?

  Előre is köszönöm a választ!

 8. Kedves Íróiskola!
  A kérdésem az lenne, hogy a jelentkezési dátum az azt jelenti, hogy addig lehet jelentkezni vagy attól kezdve?

  Köszönöm a választ! 🙂

 9. Kedves Íróiskola!

  Fontolgatom a jelentkezést az idén ősszel induló YA kurzusra, és felmerült bennem egy kérdés ezzel kapcsolatban.
  A jelentkezéskor beküldött nyers szövegnek témájában kell kapcsolódnia az adott kurzus tematikájához (akár zsáner, akár kor/célcsoport tekintetében), vagy pedig bármilyen friss, nem bétázott szöveg megfelel a célnak?

  Előre is köszönöm a válaszod 🙂

 10. Kedves Íróiskola!

  Arról szeretnék érdeklődni, hogy a jelentkezés határideje után körülbelül mennyi idővel várható a visszajelzés? Elutasítás esetén is kapunk értesítést, vagy az annak hiányában magától értetendő?

  A választ előre is köszönöm!

 11. Minden íróiskolai jelentkezőt kiértesítünk, akár bekerül, akár nem. Kérlek írj e-mailt, ha nem kaptál választ, és utánanézünk.

 12. Kedves Aranymosó!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy lehet-e Fantasy világépítésre és dramaturgiai képzésre is jelentkezni ugyanazzal a szöveggel?
  Előre is köszönöm.

 13. Kedves Aranymosás!
  Az lenne a kérdésem, hogy milyen jellegű regényt vagy friss írást érdemes beküldeni az NA kurzusra való jelentkezéskor? Inkább a romantika legyen a központban? Nagy probléma, hogyha az első 10.000 karakterben nem feltétlen teljesedik ki a szerelem, csak utalások vannak rá? Előre is köszönöm a választ és a tanácsokat. 🙂
  -Jázmin

 14. Kedves Jázmin, nem gond, ha az első 10 ezer leütésben még nincs hatalmas romantikus jelenet, de az jó, ha egy romantikus történet nyitását küldöd 🙂

 15. Kedves Aranymosás!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy az NA kurzusra való jelentkezéshez beküldött 10.000 karakter származhat-e bármilyen NA novellából, vagy szükségszerű annak a regénynek a nyitását küldeni, amivel a kurzus alatt foglalkozni szeretnénk?

 16. Kedves Aranymosás!

  Mikorra várhatjuk az értesítőket, hogy kik kerültek be az íróiskolába?
  Előre is köszönöm szépen!

 17. Kedves Aranymosás!

  Idén nyáron nem indul az Ifjúsági Kurzuson kívül más kurzus?
  Előre is köszönöm szépen a választ!

 18. Kedves Tamara, tervezzük a második félév kurzusait, hamarosan lesz hír róla. Az Aranymosás Facebook oldalán éppen erről folyik diskurzus, érdemes ott is jelezned, hogy mi érdekelne 🙂

 19. Sziasztok, 4 hetes, 3. szintű Dramaturgiai alapozó érdekelne, de ilyen időpont most épp nincs kiírva. Nem vagyok tisztában a szintemmel. Ha küldök egy első fejezetet, tudtok ajánlani nekem egy megfelelő kurzust?

 20. Szia, igen, várhatóan legközelebb 2023-ban indul ez a kurzus. De küldj nyugodtan egy nyitást, első fejezetet, meg infókat, hogy mióta írsz, foglalkoztál-e akár könyvek, blogok révén írástechnikával, és segítünk 🙂

 21. Írtam az emailre az egyik kurzusról azt mondták a szövegboncoló kurzust ajánlják. Ami azt jelenti, hogy kettes szinten vagyok. Kérdésem az lenne, ha csak kettes szinten vagyok az írásban (mármint ha tudjuk számszerűsíteni), akkor nagy valószínűséggel nem jut át az előszűrésen az írásom, ha nem fejlődök? Mondjuk 3-as szintre?

 22. Kedves Balázs, ezek nem ilyen, matematikailag mérhető egységek. A beküldött részlet alapján nem egy atmoszférateremtő kurzust ajánlottunk, hanem a szövegboncolót. Nem tudjuk ez alapján megjósolni mondjuk egy előszűrés eredményét, hiszen a részletnél azt figyelte az oktató, hogy mi segítheti most ez alapján a szöveg alapján a fejlődésedet.

 23. Kedves Aranymosás!
  Szeretnék fejlődni az írásban, de nem tudnám biztosan megállapítani, hogy melyik kurzus segítené a legjobban ezt a fejlődést.
  Esetleg ilyen esetben tudnak tanácsot adni a beküldendő szövegrészlet alapján?
  (Rémlik, hogy valahol láttam efféle említve, de sajnos nem találom.)

 24. Kedves Reyes P.,
  az íróiskolai jelentkezéskor meg lehet kérni az oktatókat, hogy javasoljanak kurzust a beküldött szövegrészlet alapján.

 25. Kedves Aranymosó!

  Nagyon-nagyon szeretném, ha ősszel/télen is lenne Novellaíró kurzus vagy rövid dramaturgia kurzus a hosszú mellett. Lehet róla szó? 🙂

 26. Kedves Zuzmó,
  a Novellaíró kurzus nemrég ért véget, így nem valószínű, hogy idén újra elindítanánk. A Dramaturgia alapozó az oktatói kapacitástól is függ, de legkésőbb a jövő év első felében elindul.

 27. Kedves Aranymosó!

  A Szövegkertészet 2. kurzus jelentkezésénél csak regényszerkesztést vesztek figyelembe, vagy novelláskötetek szerkesztését is?

 28. Kedves Alexandra!

  Még gondolkozunk a 2. kurzus kapcsán a bekerülési útról. Ha az aktuális meghirdetés kint lesz, az lesz a végleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük