Interjú: Hercz Júlia

Hercz Júlia most megjelenő regénye ismét a régenskori Angliába repít bennünket. Az Acél és Lazurit hősnője, Sarah egy tolvajklán tagja. Gyerekkoráról nincsenek emlékei, kiváló tolvaj, de jobb életre vágyik saját maga, és pártfogoltja, Tessa számára, el szeretne szökni. Utolsó feladatként ellop egy térképet a londoni nemestől, csakhogy a klánvezető átveri, és kénytelen alkut kötni a meglopott férfivel, Aidennel. Aki embernek látszik, de valójában egy másik világból érkezett…

A szerzővel Róbert Katalin szerkesztő beszélgetett

 

Új regényed, az Acél és Lazurit ugyanabban a világban játszódik, mint az Arany és Ónix. Mindig is az volt a terved, hogy több történetet is mesélsz erről a korról és a FOKA tagjairól, vagy az előző kötet sikere után folytattad?

Természetesen, reménykedetem abban, hogy szeretni fogják az olvasók az Arany és Ónixot, ám azt nem gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz. De nem emiatt folytattam.

Mindig is terveztem, hogy több történetet mesélek erről a korszakról és a FOKA tagjairól. Amikor a 2000-es évek elején először gondolkoztam el azon, milyen jó lenne, ha ötvözném a Régenskort és a fantasyt, már akkor úgy terveztem, hogy egy olyan titkos társaságot szeretnék a középpontba rakni, ahol minden egyes tagnak lesz saját regénye. Először tizenegy tagból állt a csapat, de időközben ez a létszám lecsökkent a sokkal inkább kezelhető hat főre.

Azonban az Acél és Lazurit cselekményén, a szereplőin, és a hátteren csak akkor kezdtem el gondolkozni, amikor elkezdtük szerkeszteni az Arany és Ónixot. Majd miután végeztünk, egy rövid szünet után kezdtem neki a megírásának.

 

Az Arany és Ónix sok átírás után, pályázati nyertes történetként jelent meg – és el is fogyott. Te személyesen megtapasztaltad ezt a sikert? Megkerestek olvasók azzal, hogy milyen érzés volt számukra a könyvet olvasni, vagy kaptál, olvastál véleményeket, visszajelzéseket?

Könyvhét és könyvfesztivál alkalmával sok olvasótól kaptam azt a visszajelzést, hogy nagyon tetszett nekik, és humoros volt, aminek mindig örültem, ugyanakkor el is csodálkoztam rajta. Olyan is előfordult többször is, hogy az írós oldalamon írtak rám, és mondták el, hogy nagyon szerették a történetet. Molyon is el szoktam kalandozni az olvasói véleményekhez, hogy lássam mi tetszett, vagy épp mi nem tetszett az olvasóknak a regényben.

És volt olyan is, erre a mai napig emlékszem, hogy talán a Zafir pöttyös FB csoportban az egyik Arany és Ónixos poszt alá azt írta valaki, hogy kölcsönbe odaadta a saját példányát a testvérének, és másnap a testvére rohant a boltba, hogy megvegye, mert ő nem akar úgy élni, hogy ne legyen egy példány a polcán. Ez a kis történet azért maradt meg bennem ennyire, mert amikor fiatalabb voltam, én is pontosan így éreztem egy-egy könyvtárból kikölcsönzött regény olvasása után. 🙂

Az olvasók számíthatnak arra, hogy ebben a kötetben találkoznak Dhelwarddal vagy Asarellával, vagy más szereplővel az Arany és Ónixból?

Sose titkoltam, hogy Acél és Lazuritban is feltűnnek szereplők, akik már Arany és Ónixban is szerepeltek. Méghozzá elég sokan. De hogy kik? És mikor? Az legyen meglepetés.

Az Acél és Lazurit hősnője, Sarah egy tolvajbandában él. Utánanéztél annak, hogy milyen volt a Régenskorban egy ilyen bandában egy nő helyzete? Mire számíthatott, mennyire emelkedhetett ki a férfiak között? Sarah milyen helyzetben van?

A tolvajbanda erősen a fantasy vonalat képviseli ebben a történetben. Természetesen sok olyan rész van a regényben, aminek valós alapja van, ilyen például a kutak nyitva-zárva tartása, illetve a feleségvásár, hogy csak néhányat említsek, de alapvetően a klán és annak felépítése teljesen kitalált.

Sarah elvesztette minden emlékét azelőttről, hogy a tolvajbandába került, így csak azt a közeget ismeri. Annak a törvényeit, ahol a nők, ha nem teszik hasznossá magukat, vagy henyélésen kapják őket, akkor jó esetben megúszhatják egy-két pofonnal vagy rúgással.

Sarahnak van egy mentoráltja is, egy Tessa nevű kislány, akit testvérként szeret és védelmez. Jobb életet szeretne biztosítani neki, ezért elhatározza, hogy megszöknek, és elhajóznak Amerikába. De sajnos, Tessa bajba kerül, és Sarah egy olyan feladatot vállal el, hogy megmentse, ami teljesen felforgatja a terveit és az addigi életét.

Másik főhősöd, Aiden egy másik világból származik: égi. Milyen ez a világ, mennyire ismerjük meg a kötetben? Számodra mennyire volt izgalmas elmélyülni benne?

Amikor elkezdtem ezen a köteten gondolkozni a világ és Aiden háttértörténete teljesen más volt. De aztán, ahogy forgattam, és gyúrtam, és nézegettem, úgy alakult, és nyerte el azt a formáját, ami a regényben is szerepel. Emlékszem, hogy a regény írása közben mentem el fantasy világ-, és fantasy-atmoszférateremtés, illetve misztikus-romantika kurzusra, de oda direkt egy másik FOKA tag világát vittem.

És hogy mennyire volt izgalmas elmélyülni Aiden világában? Érdekes volt kitalálni és anyagot gyűjteni az építészetükhöz, a ruhákhoz, kitalálni különböző dolgokat hozzá. Úgyhogy, Igen, nagyon izgalmas volt töprengeni azon például, hogy miképp és mikor kerül szimbióta az égiekbe. 🙂

Te is szóba hoztad, és hát Aidenben az is nagyon izgalmas, hogy megosztja a testét egy másik élőlénnyel, egy szimbiótával, Zirrel. Hogyan született meg ez az ötlet? Volt olyan pillanat írás vagy szerkesztés közben, amikor megbántad, hogy Zirnek teret adtál, vagy mindig élveztél vele dolgozni?

Ó, Zir! Akkor jött képbe a szimbióta ötlete, amikor magyarázatot kerestem arra, miképp képes Aiden gondolatot olvasni. Akkor ötlött fel bennem, hogy éljen benne egy olyan lény, ami a képességeket adja a számára. Az első draft kétharmadáig egy mukkot se mondott, és még neve sem volt szegénynek, de aztán jött egy pont, amikor megszólalt. Kicsit ideges lettem, hogy miért akar itt beleszólni a dolgokba, és féltem attól is, hogy elviszi a fókuszt az Aiden-Sarah kapcsolatról, de annyira hangoskodott, hogy azt mondtam, rendben, legyen. És ha már hangoskodott, akkor már nevet is akart. Először Z112-nek neveztem el, de fel volt háborodva azon, hogy csak egy szám legyen, így mivel az 1 hasonlít az I-re a 12-t pedig összetorlasztottam, és így lett belőle R. Így született meg a neve.

Sose bántam meg azt, hogy Zirnek teret adtam. 🙂

A Facebook oldaladon szoktál írni különböző társasjátékokra, amikkel otthon játszotok: szerinted milyen lenne Sarah kedvenc társasjáték? És Aidené?

Hűha, ez nehéz kérdés, mivel sose gondolkoztam rajta.

Sarah biztos hagyná, hogy Tessa vagy más válasszon helyette társast, és bárkivel szívesen leülne egy partira, legyen az akár egy gyerekjáték. De a kedvence szerintem, egy kicsit vicces, kicsit ügyességi játék lenne, mint mondjuk a Meeple Circus.

És hogy Aiden mivel játszana szívesen? Rögtön adva lenne a válasz a Pandemic formájában, de szerintem ő inkább szeretne kikapcsolódni, mint versenyt futni az idővel, és világot menteni. 🙂 Úgyhogy valószínűnek tartanám, hogy egy két fős játékot választana, mondjuk a Patchworköt, vagy a Ketten a Bűvös rengetegbent. És úgy gondolom, Sarah biztos, hogy nagyon szívesen csatlakozna hozzá egy-egy partira. 🙂

Milyen történeten dolgozol most? Várható még FOKA-regény tőled?

Jelenleg a Gyöngy és Rubinon dolgozom, ez is az Arany és Ónix világában játszódik, és a férfi főszereplője Shin, a rókadémon. Remélem, hogy sikerül legalább olyan jól megírni, mint az eddigi regényeket.

 

Hercz Júlia: Acél és Lazurit

Egy rablás… Egy medál… Egy szerződés…

Sarah csupán gyerek volt, amikor elrabolták, és elvesztette az emlékeit. Tíz évvel később tolvajként él, és azt tervezi, hogy új életet kezd Amerikában Tessával, akit húgaként szeret. Csakhogy minden terve meghiúsul, amikor Tessa eltűnik, őt pedig eladják egy titokzatos idegennek. Vajon mit akar tőle ez a férfi? Létezhet olyan egyezség közöttük, ami segíti Sarah-t?

Aiden egy otthonvilágát elhagyó égi, aki évek óta kutatja a szervezetében keringő méreg ellenszerét. Éppen kirabolják, amikor megpillantja gyógyulása kulcsát: egy medált. Hirtelen új lehetőség nyílik meg előtte, amikor megvásárolja a tolvajt, aki kirabolta. Csakhogy Sarah olyan emlékeket és érzéseket ébreszt benne, amiket már rég eltemetett.

Vajon Sarah és Aiden képes segíteni egymást?
Az érdekkapcsolaton túl szövődhet köztük igazi szerelem?
Visszakapja Sarah az emlékeit? És ha igen, lesz benne köszönet?
Egyedülálló, a régenskorban gyökerező fantasytörténet.

Kíváncsi lettél? Kattints ide, és olvass bele a történetbe!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük