Íróiskolai élmények

Kíváncsi vagy, milyen lehet egy íróiskolai kurzus? Kialakulnak-e írós barátságok? Milyen hétről hétre új feladatot megoldani, kihívások elé állítani magad? Miben segíthet egy-egy kurzus?

Rendszeresen megkérjük hallgatóinkat, hogy a kurzus végén írjanak véleményt. Következzen néhány hallgatói vélemény 🙂

*

Szövegboncnok kurzus

„Nem csak önmagamat, az írói hibáimat ismerhettem meg, hanem sok különleges, érdekes embert, akiktől és akikkel rengeteget tanultam. Sokkal többet kaptam, mint amit reméltem, és újra belevágnék ha tehetném, pedig sokat hezitáltam a jelentkezés előtt. Bátoritok mindenkit, aki visszajelzést, fejlődést, vagy értő/segítő közönséget szeretne az íráshoz a publikáció előtt. A kurzuson sokkal többet fog kapni ennél! Útravaló csomagot, ami bőven elkíséri a viszontagságos kaland során!” (Hiroki, 27)

„Én azért jelentkeztem, mert szerettem volna kitörni a blog- és cikkírás kereteiből és stílusából, és visszatalálni a novella- és regényíráshoz, ami a régi hobbim volt. Eddig is úgy gondoltam, és ez most megerősítést nyert, hogy a színvonalas, az olvasók által is élvezhető művek írásához jóval több ismeret és képesség kell, mint pusztán a fantázia és az ösztön. A kurzus az alapokat ígérte, de nem csak a szükséges alaptechnikákról kaptunk világos és átfogó képet, hanem rávilágított a hibáinkra, és azonnal használható mankókat, kulcsszavakat, módszereket, fogásokat adott, amikkel – ha sokat gyakorolunk – magabiztosabban, tudatosabban, a tipikus „hibák” elkerülésével vághatunk bele az írásba. Érdekes volt látni, hogy a feladatok során mennyit változtak, javultak az irományaink.
A kurzus másik fő erénye a közösség. Rengeteget lehet tanulni abból, hogy látjuk, egy-egy feladathoz, témához hányféleképpen lehet nyúlni, ki milyen eszközöket használ, milyen az észjárása, milyen a stílusa, a mondatfűzése, stb. És persze jólesik a többiek biztatása, elismerése, és még a kritikája is.”(Patak Gyöngyvér, 40)

Tudj meg többet a kurzusról!

Mikor indul legközelebb? Kattints ide és tudd meg

*

Young Adult kurzus

„Nekem ez volt az első kurzusom, és már alig várom, hogy jelentkezhessek a következőre. Nagyszerű csapattal dolgozhattam együtt, hozzám hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedtem meg, az írás folyamata pedig sokkal tudatosabbá vált.” (Csoma-Lőrincz Tamara)

„Nagyon élveztem a kurzust, rengeteg hasznos feladatot kaptunk, amiknek köszönhetően sokat fejlődtem ez idő alatt. Új motivációt adott az íráshoz, sokkal tudatosabbá, lendületesebbé váltam, és már érzek magamban annyi erőt, hogy végre nekifogjak „A Regénynek”.” (Fráter Zsuzsanna)

Tudj meg még többet! Kattints ide további információkért

Mikor indul legközelebb? Kattints ide és tudd meg

*

Párbeszéd kurzus

„Az együtt tanulás, viccelődés, agyalás és véleményezés olyan hangulatot ad a kurzusnak, ami pótolhatatlan. Már most hiányzik a napjaimból.” (Sárközi Erika-Nilla)

„Inkább elkerülöd a párbeszédeket írás közben? Gondod van azzal, hogy felismerhető hangot adj a szereplődnek? A szereplőid olykor úgy beszélnek mint te (vagy mint mindenki más)?
Esetleg fejlődni szeretnél az írásban?
Ha bármelyik kérdésemre igen a válaszod, akkor azt hiszem, itt a helyed, a párbeszéd kurzuson.
2017 nyarán végeztem el a párbeszéd kurzust a Könyvmolyképző Kiadónál. Nagyon sokat csiszolt a stílusomon ez a nyolc hét, el is fáradtam, csalódtam is, újraírtam, izzadtam a gép előtt, amikor mások inkább a strandot választották, de azt hiszem, megérte részese lenni ennek a kurzusnak. A társaság jó, az oktató kedves, érthetően magyaráz, segít, ha kell, és szinte rögtön válaszolt a kérdéseinkre.
Szánj rá időt, légy türelmes magaddal, és az írással is, menni fog, ebben biztos vagyok.
A kurzus után tudatosabban tudod használni a különböző írástechnikai szabályokat, és végül, nem mindennapi inspirációt és kihívást is jelentenek a heti feladatok.
Jelentkezzetek ti is párbeszéd kurzusra, legyetek bátran részei egy barátságos közegnek.” (Sereg Gitta)

Tudj meg még többet! Kattints ide további információkért

Mikor indul legközelebb? Kattints ide és tudd meg

*

Leírás kurzus

„Alapvetően pozitív élmény volt számomra a Leírás kurzus. Mindegyik stílusgyakorlat kihívás volt, változatos és érdekes feladatokat kaptam, és többször ki kellett mozdulnom a komfortzónából. Úgy érzem, sokkal tudatosabban használom azóta a leírásokat. A kurzus segített abban is, hogy rámutatott arra, miben fejlődtem és miben vagyok jó, és arra is, amire érdemes ráerősíteni. Egészen megszerettem a leírásokat. Ha kedvenc feladatot kellene megneveznem, akkor az a féloldalas mondatszörny megírása volt.” (Miskolci Krisztina)

„Mindig tartottam kicsit a leírásoktól, de a kurzusnak hála, már bátrabban alkalmazom őket. Sokat tanultunk ez alatt a nyolc hét alatt, nemcsak a leírások szerepéről, hanem arról is, mikor érdemes leíráshoz nyúlni, mennyi mindent adhatnak az olvasónak és az írónak egyaránt, mennyi lehetőség rejlik pár mondatban vagy néhány bekezdésben. Változatos feladatokon keresztül merültünk el a leírások világában. Sokat kell gyakorolni, hogy rutinná váljon a használatuk, de most már látom, nem szabad félni a leírásoktól.” (Tiszlavicz Mária)

Tudj meg még többet! Kattints ide további információkért

Mikor indul legközelebb? Kattints ide és tudd meg

*

New Adult kurzus

„Mindegyik kurzus nagyon hasznos volt, amire jártam, de ezen éreztem magam a legkomfortosabban, talán azért, mert olvasóként leginkább ezt a zsánert keresem és az írásaim is valahol a YA-NA határon mozognak. Az, hogy végig egy történeten dolgoztunk, nagyon nagy lendületet adott ahhoz a regényhez, amit ez alapján terveztem megírni… és született mellé még két másik ötlet is. Most azon gondolkodom, hogy ha kiírtam magamból azokat a történeteket, amiket a VP-ben gondoltam megvalósítani, mindenképpen megpróbálkozom a Zafír és Rubin Pöttyökkel.
Kozma Réka érthető és érdekes oktatói stílusába mindenki bepillanthat egyébként a blogján (amiből szerintem most már összeállíthatna egy kézikönyvet amúgy, khm-khm), de az csak ízelítő abból, hogy mennyire jók a kurzusai. Legszívesebben folyamatosan járnék hozzá” (Eszes Rita)

„Ez a kurzus is sokkal többet adott, mint amit elsőre ígért. Nemcsak a romantikus szál felépítését ismertette meg akkurátusabban, hanem minden más zsánerben hasznosítható tudást is adott. Rákényszerített, hogy átfogóbban nézzek rá a regénytervezetre, amit felépítettem, és ez szerintem rendkívül hasznos volt. Jó volt beszélgetni, vitázni a heti anyagról, szuper csapat jött össze :)” (Tiszlavicz Mária 31)

Tudj meg még többet! Kattints ide további információkért

*

Dramaturgia kurzus

„A Dramaturgia kurzus már napi két óra ráfordított időt igényelt. Sokkal hosszabb volt maga a tananyag is, és meg is kellett érteni, aztán alkalmazni. Vérzett a szívem a végén a kiollózni való jelenetek miatt. Mai napig nehezen válok meg tökéletesre sikerült, nagy odafigyeléssel és időráfordítással írott jelenetektől, amik bármennyire is jól sikerültek, nem illenek a regény vagy egy novella egészébe.
Lelkileg mindenki készüljön fel dramaturgiakurzus előtt, hogy szétcincálják, apró darabokra szedik a regényét, de cserébe sokkal nagyobb rálátása lesz az egészre, és talán legközelebb ezeket a hibákat nem követi el.
Itt is fontos szerepet kap a személyre szóló visszajelzés, a saját regényre kapott értékelés, útmutatás, az egyéni beszélgetés az oktatóval kurzus elején és végén. Nekem a kurzusvégi beszélgetés adta a legtöbb felismerést. Máig hálás vagyok érte Róbert Katinak.
A csoport itt is nagyon segítőkész, rendkívüli emberekből tevődött össze. Sokat köszönhetek nekik a bátorításért, a rávezetésekért!” (Büksi Zsuzsanna)

„A Dramaturgia kurzus számomra – és úgy vélem, legtöbbünk számára –, a legnehezebben elvégezhető kurzus volt. Ugyanakkor ezzel lehet a legtöbbet fejlődni. Az elméleti anyag itt a legnagyobb, a legsokrétűbb, így a részvétel altív jelenlétet és odafigyelést kíván.
Téma a regényírás és a regény szerkezete. Bevezetés, bonyodalom, befejezés. Mindez egyszerűen hangzik, mégis sokunk számára mumus, hiszen a lektorin a legtöbb regény ezen vérzik el. Hogy a fenti három, egyszerű szó mit takar, arról bőséges ismeretanyagot, rengeteg hasznos tanácsot kapunk, melyet izgalmas, érdekes feladatok tarkítanak. Ezen a szinten már egyértelművé válik, hogy az írás, még ha a mesélés egy formája is, valójában mesterség, melyet meg kell tanulni. Réges-régen, ősi eleink a tábortűz mellett regéltek távoli tájakról, rejtelmes szigetekről, mesés királyságokról. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy az írásos mesélés egzakt tudománnyá fejlődjön, világos szabályokkal és törvényszerűségekkel. Vagyis nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt, mert a regényírás alaptörvényei ott vannak leírva a tanfolyami anyagban. És, ha csak valaki nem született zseniális dramaturgiai érzékkel, a kurzust mindenképpen érdemes elvégeznie, ha regényírásban gondolkodik.” (Erion Kay)

Tudj meg még többet! Kattints ide további információkért

Mikor indul legközelebb? Kattints ide és tudd meg

*

Ifjúsági kurzus

„Számomra egy hihetetlenül nagy lehetőség volt, hogy végre megtudjam, érdemes-e folytatnom az írást, és nem csak hobbiként tekinteni rá. A kurzus végén megtudtam a választ: igen. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, a feladatok felfedték, hogy miben kell erősödnöm és hogy mihez van inkább érzékem. Megnövelte az önbizalmam, és az önkritikámat is átalakította. A feladatok előtt mindig izgultam, hogy vajon képes leszek-e végrehajtani őket, de kellemesen csalódtam magamban, mikor már aznap neki tudtam fogni. Az Íróiskolát mindenkinek ajánlom, aki bizonytalan magában és a tehetségében, aki fejlődni szeretne, esetleg aki ennek hatására kóstolna bele az írás fantasztikus világába. Köszönök mindent.” (Farkas Petra, 17)

„Számomra hatalmas inspirációt jelentett a kurzus. A témák, amikről beszéltünk, érdekfeszítőek voltak. Élveztem, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel beszélgethettem, olvashattam az írásaikat. A kiadott anyagokból, cikkekből sokat tanultam, pont, mint a társaim véleményéből. Ez a hónap megerősített az álmomban, hogyha foglalkozom vele, és fejlesztem magam, akkor egyszer belőlem is nagy író válhat! Köszönöm a lehetőséget és a rengeteg segítséget, amit kaptam.” (Lili, 16)

Tudj meg többet a kurzusról!

*

Kedvet kaptál? Kattints ide és nézd meg, milyen kurzusok indulnak ősszel 🙂
Ha kérdésed van, írd meg nyugodtan!

*

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
1 hozzászólás Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük