Dramaturgia kurzus

Az Írástudó Íróiskola egyik legnépszerűbb kurzusa a Dramaturgia kurzus, ami abban segít, hogy történetmesélés közben magabiztosan kezeld a dramaturgiát és szépen vezesd végig a történeti és az érzelmi ívet. A kurzuson a saját, kész kéziratoddal dolgozol, az egyes gyakorlatok során ezt fejleszted, így felfedezheted a saját dramaturgiai hibáidat, megvizsgálhatod a saját művedben a kérdéses pontokat.

Ez az egyik legnehezebb íróiskolai kurzusunk (ezt követi nehézségben a szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzus), ugyanis a Dramaturgia kurzuson már úgy tekintjük, hogy a hallgató rendelkezik a megfelelő eszköztárral, képes különböző nemű, korú, társadalmi helyzetű szereplőket beszéltetni, tud ábrázolni más társadalmakat, múltat és jövőt, vagy épp el tud rejteni információt a szövegben.

„A Dramaturgia kurzus számomra – és úgy vélem, legtöbbünk számára –, a legnehezebben elvégezhető kurzus volt. Ugyanakkor ezzel lehet a legtöbbet fejlődni. Az elméleti anyag itt a legnagyobb, a legsokrétűbb, így a részvétel aktív jelenlétet és odafigyelést kíván.” – Erion Kay

A Dramaturgia kurzus célja már nem az író „írni” tanítása, hanem egyfajta szerkezeti tudatosság kialakítása, az egész regény egységes átlátása. Az általánosságokon túl a saját, személyes írói utunk megértése is zajlik. A tananyag nagyon izgalmas, de egyben komplex is, így a kurzust azoknak javasoljuk, akik vagy elvégezték a korábbi kurzusokat, vagy pedig íróként már gyakorlottabbak, több megírt kézirat áll a hátuk mögött.

A Dramaturgia kurzus már napi két óra ráfordított időt igényelt. Sokkal hosszabb volt maga a tananyag is, és meg is kellett érteni, aztán alkalmazni. Vérzett a szívem a végén a kiollózni való jelenetek miatt. Mai napig nehezen válok meg tökéletesre sikerült, nagy odafigyeléssel és időráfordítással írott jelenetektől, amik bármennyire is jól sikerültek, nem illenek a regény vagy egy novella egészébe. (Büksi Zsuzsanna)

Ezen a kurzuson nem írunk novellát, hanem a hallgatók a saját regényeiket fejlesztik. A tehetséges, de még nem publikáló írók mellett a gyakorlottabb írókat is szeretettel várjuk.

Az kurzus kiscsoportos, online távoktatással zajlik, zárt Facebook csoporton keresztül, így vidékiek vagy külföldön élők is elvégezhetik. Az oktató személyes visszajelzést ad a kurzus elején és végén is.

Lelkileg mindenki készüljön fel dramaturgiakurzus előtt, hogy szétcincálják, apró darabokra szedik a regényét, de cserébe sokkal nagyobb rálátása lesz az egészre, és talán legközelebb ezeket a hibákat nem követi el. (Büksi Zsuzsanna)

Miért érdemes az Írástudó Íróiskola hallgatójának lenni?
– a kurzusok révén nyolc hétig rendszeresen foglalkozol írással
– személyes visszajelzést kapsz egy szerkesztőtől
– beküldhetsz novellát az Aranymosás Magazinba
– részt vehetsz a kiadó zárt novellapályázatain
– a kurzuson más írókkal ismerkedhetsz meg, akikkel akár később is együtt tudsz működni, egymást támogatva

 

Fejleszd a saját regényedet, tudd meg, hogyan tudod személyesen javítani, tökéletesíteni a művedet. Gyere el kész regényeddel a Dramaturgia kurzusra 🙂

Érdekel? Így tudsz jelentkezni:
konyvmolykepzopalyazat@gmail.com, a tárgy mezőbe írd a kurzus nevét, írd meg, mióta írsz, jártál-e korábban kurzusra, foglalkoztál-e írástechnikával és csatold egy friss, nem bétázott írásod első 10 ezer leütését

Kattints ide és nézd meg, mikor indul legközelebb 😉

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)