Meghitt pillanatok antológia – 2. rész

Idén karácsonyra egy izgalmas, meghitt pillanatokkal teli antológiával készülünk. A kötetben szereplő novellákat az Írástudó Íróiskola hallgatóinak munkái közül válogattuk ki, illetve a Könyvmolyképző Kiadó több szerzője is írt a kötetbe egy-egy történetet.

A Meghitt pillanatok antológia néha barátságokról, néha testvéri kapcsolatról, néha szerelmekről mesél. Egymásra találásról, megbocsátásról, nagy fájdalmak feldolgozásáról, az igazság kimondásáról. A kötetbe húsz novella került, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A kötet novelláit több cikkben mutatjuk be, a tartalomjegyzék sorrendjében.
Itt találod az 1. részt

*

Tóth Eszter: Szívvel, lélekkel

Anita szíve lassan ver – és ez nem költői kép, hanem a valóság, ami miatt pacemakerre lesz szüksége. Ráadásul a műtétet éppen karácsonykor végzik el. De nem is az a legrosszabb, hogy december huszonnegyedikén a kórházban lesz, hanem hogy az anyukája egy új férfival kezdett randizgatni, és most még a férfi lánya is felbukkant.

Mit tegyen Anita, ha ő sem pótapára, sem mostohatestvérre nem vágyik? Na és a műtét után folytathatja eddigi életét? Vajon ez a karácsony elveszi minden álmát, vagy új lehetőségeket mutat?

„– Ez micsoda? – kérdeztem.
– Szerintem fagyöngy.
– Nem hiszem, hogy itt hasznát vehetném – jegyeztem meg keserűen. Amúgy is, ki akarna megcsókolni? Anya elmosolyodott.
– Sose tudhatod, mikor jön el a herceg fehér lovon.
– Egy kórházban max hordágyon.”

„Tóth Eszter írásait évek óta olvasom, és mindig lenyűgöz, milyen végtelen fantáziával rendelkezik. Ez a novella is jól mutatja, miért is szeretem, amit és ahogy ír. Szereplői emberiek, szerethetőek, és ha jól figyelünk, viszontláthatjuk magunkat bennük. Sokszor helyezi hazai környezetbe a cselekményt. Ezúttal is ezt az utat választotta, amitől még különlegesebbé válik Anita szívszorító, mégis erőt sugárzó története. Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti az egyedi hangot.”

Nagy Adri

 

Szabó Krisztina: A csodák ideje

Emi nincs odáig a karácsonyi időszakért – és most még rosszabb, mert ki kell mennie a fénybe öltözött városba, ugyanis közös projektmunkát kapott az egyik osztálytársával, Bencével. Ahogy járják a történelmi emlékeket Budapesten, akaratlanul is beszélgetni kezdenek. Csakhogy Emi nem az a típusú lány, aki a helyes, kosaras Bencének megtetszhetne. Egy szomorú ünnepnél pedig csak egy rosszabb van: a reménykedés.

„– Star Trek-maraton? – néz rám Bence döbbenten.
– Aha, már az Enterprise-nál tartok.
Szeretem újranézni, újraolvasni a kedvenceimet, elmerülni a már jól ismert világokban, felfedezni apró részleteket, amikre addig nem figyeltem fel.
– Ki gondolta volna, hogy lányok is néznek ilyesmit – jegyzi meg Bence, és amikor odapillantok, látom, hogy derű csillan a szemében.
– A lányok is szeretik a sci-fit – tájékoztatom. – Nem vagyunk földönkívüliek. Sem ízlésficamosak. Vagy legalábbis nem mindannyian…”

„Nagyon tetszett, igazi karácsonyi történet, még ha a főhős gyűlöli is ezt az ünnepet. A novella középpontjában álló szerelmi szál nagyon aranyos, és bár sejthető a végkimenetele, végig izgultam a szereplőkért. Emi hiteles karakter, a jelenetek elbűvölőek, tele érdekes megoldásokkal – mint például a páros közös iskolai feladata. Nem tartozom a célcsoportba, mégis behúzott a történet, és kamasz lelkesedéssel faltam a mondatokat.”

Benedek Dorottya műfordító

 

Rácz-Stefán Tibor: Mindent elsöprő

Dóra semmi másra nem vágyik, csak egy kis békés olvasgatásra a házuk előtti padon, kint a levegőn, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét. De először felbukkan egy elképesztően dögös srác, Marek, és faggatni kezdi, aztán még az eső is megered, és ami csendes permetnek indul, hamar mindent elsöprő viharrá válik.

Dóra annyi álmát veszítette már el – vajon mer még álmodozni? Lehet, hogy Marek más, mint a legtöbb ember? Lehet, hogy Dórának éppen erre a találkozásra volt szüksége?

„– Látod, még csak szemerkél, de ők már menekülnek – mutatok egy szerelmespár felé, akik kézen fogva rohannak a szemközti járdán a cukrászda irányába. – Meg sem állnak, hogy élvezzék a látványt.
– Ahogy a vízcseppek elmossák előtted a valóságot. Ahogy kiürül az utca, a fákról lecsorog a víz – folytatja Marek, és közelebb csúszik hozzám. A karja az enyémhez ér, amitől ezernyi ponton kelek életre.”

„Remény és elfogadás – Rácz-Stefán Tibor lélekmelengető novellájának nemcsak a szereplői lopják be magukat az ember szívébe, de az üzenete is melléjük fészkeli magát. Nem túlzó, nem tolakszik az olvasó arcába: kedves és szép, akárcsak a két fiatal megismerkedésének története. Marek és Dóra sokáig velünk marad.”

Kae Westa író

 

Tiszlavicz Mária: Az adventi vásár

Márk nem is érti, miért szakítottak Mirával. A lány eszméletlenül jól néz ki, okos és még kedves is. Márk kimegy az adventi vásárra, hogy láthassa a kint önkénteskedő Mirát, és talán ha beszélgetni kezdenek, újra közel kerüljön hozzá.

Vajon létezhet új esély? Vajon van értelme reménykedni, vagy a lány egyszerűen csak kedves? Vajon most jött el a pillanat?

„– Ma hányan kérték meg a kezed?
Mira felkacagott, majd sietve arrébb terelte Márkot a bódék mögé.
– Csak hárman. Látod ott a szélső padon azt a fickót a vicces, barna, bolyhos sapkában?
Márk óvatosan közelebb lépett a lányhoz, mintha a válla fölött átlesve alaposabban szemügyre akarná venni az említett hajléktalant. A kabátja Mira karját súrolta, amitől Márk szíve a torkába szökött. Megmarkolta a telefonját a zsebében, nehogy megérintse a lányt.
Nem akarta elijeszteni.
– Igen, látom – motyogta.
– Na, az ő ajánlatát komolyan fontolóra veszem. Folyóra néző, örök panorámás lakása van.
– A híd alatt lakik?”

„Bájos, romantikus történet fiataloknak. Belefeledkezünk az adventi vásár forgatagába, az ember szinte érzi a gőzölgő forralt bor melegét, a kürtőskalács illatát. Igazi karácsonyi hangulat.”

Csilla

 

Greff Magdi: Osztálykarácsony

Tomi nem hisz az olyan marhaságokban, mint a szerelem első látásra – csak aztán felbukkan az új osztálytárs, Orsi, és Tomi ettől fogva senki másra nem tud gondolni. De hogyan kerülhetne a közelébe, ha Orsi legjobb barátnője éppen Nóri lesz, aki ki nem állhatja Tomit? Egyetlen esély van: ha sikerülne Orsit húzni a karácsonyi ajándékozásnál.

Tomi és legjobb barátja nagy szervezkedésbe kezd – vajon sikeres lesz a nagy terv? És Orsi az ajándéknak köszönhetően észreveszi végre Tomit?

„Orsira nézett, aki a következő órára készülődve egyedül pakolászott a padjánál. Farmert és szűk felsőt viselt, sajátosan kecses mozdulatai láttán Tomi szíve nagyot dobbant, és inkább levette a kabátját, mielőtt beleizzad. Alig bírt ellenállni a kísértésnek, hogy odarohanjon a lányhoz, és átölelje.”

„Greff Magdi novellájában Tomi pontosan tudja, mivel lehet egy lányt levenni a lábáról: a tökéletes karácsonyi ajándékkal.”

Vanyák Dóra

 

Eszes Rita: Elrendezett házasság

Juri házassági szerződést kötött a férjével: biztonságra, békés otthonra, tiszteletre számíthat tőle, de a szerződésben az érzések nem kapnak szerepet. Csakhogy Juri a közösen eltöltött hónapok során beleszeretett a saját férjébe – bármilyen szokatlan is ez Japánban egy elrendezett házasság esetében.

Vajon elképzelhető, hogy Siro viszontszereti? Mit tegyen az ember, ha szereti a férjét? Szóljon vagy hallgasson örökre?

„A szívem úgy dobbant meg, mintha eddig nem is vert volna. Gyakran érzem úgy, hogy Siro jelenléte kelt életre. Nélküle csak egy berendezési tárgy vagyok a házban. És mindig megment. Végre elhagyhattam a helyiséget.
– Isten hozott! – Lesegítettem a kabátját. – Milyen volt a napod?
Siro magasabb nálam egy fejjel, éppen annyira, hogy lábujjhegyre kellene állnom, ha meg akarnám csókolni. Persze ki akarna ilyet egy elrendezett házasságban?”

„Szép és megrázó történet nemcsak egy különös kapcsolatról, de egy másik világról is. Egy olyan társadalomról, ahol minden mozdulat és ki nem mondott szó is komoly jelentéssel bír. Remélem, Rita máskor is enged még bepillantást a japán színfalak mögé.”

Panni

*

Ismerd meg a többi novellát is! Kattints ide a cikk első részéért vagy olvasd tovább a cikksorozatot 🙂

*

Meghitt pillanatok – karácsonyi antológia

Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?

Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?

Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.

Add át magad a meghitt pillanatoknak!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük