LauraL Delarmée: A Szabály, az szabály

[button link=”http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/bemutatkoznak-az-iroiskolasok” newwindow=”yes”] Bemutatkoznak az Íróiskolások[/button]

 

 

 

Budapest, 2211. szeptember 5.

Tele volt feszültséggel a meghallgatás miatt. Az utolsó negyedévben a Budapesti Központi Kivitelezési Osztály statisztikája kissé romlott, és a rosszakarói ki is használták ezt. Tudta, hogy ennek köszönheti az idézést. Ökölbe szorított kezét ellazította, majd magabiztos arckifejezést magára öltve belépett Mészáros Mátyás személyzeti ellenőr irodájába.

– Üdvözlöm! Foglaljon helyet! – intett az ellenőr az előtte álló három szék felé.

– Köszönöm! – biccentett, és leült a középső székre, majd tettetett magabiztossággal hátradőlt.

– Kezdjünk neki! Az előző negyedév értékelését tartom a kezemben. Kérem, mondja el, mi motiválta Kovács Adél titkárnő újraalkalmazása ügyében.

– Nos, a nevezett, kitűnőre értékelt alkalmazottja volt a cégnek, míg el nem ment szülni. Ismerte az eljárási protokollt, jó kapcsolatot ápolt az alvállalkozókkal, és remekül bánt az ügyfelekkel. Bár a legújabb alkalmazások tesztjén rosszabbul szerepelt az új jelölteknél, az előzőeket mérlegre téve úgy találtam, hogy a jelenléte javítani fog az Osztály működésén, a cég elkötelezettségét bizonyítva a régi alkalmazottakkal szemben. Sokan ismerik és szeretik a beosztottak közül. Úgy ítéltem meg, hogy várhatóan jobban együtt tud majd dolgozni a munkatársakkal, mint egy új munkaerő.

Látta, amint az ellenőr egy értékelési tesztet húz elő, majd elmélyedve benne kipipál két pontot. A Válaszelemző az asztal sarkán, kattogva nyomtatni kezdett. Az ellenőr felpillantott a papírból.

– Tudja, hogy az adatok szerint a teszten csupán 90%-os eredményt ért el, az új jelöltek 98%-os átlagával szemben, és hogy a gyermekük mellől munkába visszatérő asszonyok teljesítménye 9-11%-kal rosszabb, mint a gyermekteleneké vagy a tíz évesnél idősebb gyermeket nevelőké?

– Igen, tudatában vagyok. Azonban a…

– Értem. Kérem, legyen szíves és tájékoztasson arról, milyen prioritásokat alkalmazott Győri András előadó esetében?

– Az illető tíz éve dolgozik az Osztályon. Tapasztalt munkatárs. Három gyereke van, ami megítélésem szerint és a statisztikát tekintve is alátámasztja megbízhatóságát. Az egyik gyermekének továbbtanulása kapcsán adódtak azonban olyan problémái, amik átmenetileg megzavarták a munkavégzését.

– Mondjuk ki, hogy fent nevezett minősíthetetlen módon beszélt a Bérszámfejtési Osztály előadójával, rozzant ócskavasnak titulálva őt, pedig az illető csupán a munkáját kívánta elvégezni.

– Tekintettel arra, hogy a kért papírok pont a gyermeke továbbtanulásával voltak kapcsolatosak, és beszerzésükre kihatott az említett nehézség, amiről értesítette a Béroszt…

– Értem. Tudta, hogy a hasonló magánéleti stressznek kitett munkavállalók eredményessége gyakran 25%-ot is romlik?

Fém csikordult, fa nyöszörgött, ahogy keze ismét ökölbe szorult. Világosan látta, merre tart ez a meghallgatás.

– A nehézségek átmeneti jellegét, valamint a munkavállaló eddigi munkavégzését tekintve azonban…

– Tudta, hogy a Fővárosi Központi Igazgatóságnál revízió várható?

Biccentett. Ezt nem tagadhatta le. Csupán a megzavart működésűek nem tudják felmérni, mivel jár egy Globális Peremvidéki Politikai Választás.

– Akkor biztosan megérti a döntésemet – nézett vissza a jegyzetébe az ellenőr. – Kérem, jelenjen meg a két nap múlva esedékes kezelésen!

– De hát… – kiáltotta félig felemelkedve ültéből.

– Az osztálya eredményessége 0,02%-ot romlott az elmúlt negyedévben. Ezt és a helytelen prioritásait megvizsgálva nincs más választásom. Humanizációs Eljárás alá kell vetnem önt. A szabály, az szabály!

Az ítélet hallatán szinte megsemmisült. Amikor az asztalra egy víztiszta olajcsepp pottyant, zavartan az arcához nyúlt. Fémujjai hangosan koppantak a plasztikon.

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.8/10 (17 votes cast)
3 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Tetszett 🙂
  Egy dolog zavart: a Humanizációs eljárás elnevezésből azt gondoltam, hogy emberibbé teszi a főszereplőt. Viszont a hibás döntései emberiességből adódtak, és valószínűleg kevésbé ézelgőssé kellen, hogy tegyék az eredményesség érdekében.

 2. Kedves Gyula!

  Örülök, hogy tetszett Önnek a novellám!
  Az észrevételei jogosak, és pont ezért ironikus az írásom. A robot ez esetben sokkal emberségesebb, mint az ember személyzeti ellenőr, és emberségének megszüntetése érdekében ítéli az humanizációs eljárásra, melynek során embertelenebbé válik majd.
  A novellát az emberek elembertelenedése témájában írtam.
  Köszönöm, hogy megosztotta velem a benyomásait, észrevételeit!

 3. Kedves Szerző!
  Tetszett és csak drukkolok a folytatáshoz. Ne hagyja, hogy a kedvét elvegyék az írástól. Magának és másnak is örömet szerez vele! Gratulálok

  Vaday

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük