Aranymosás – immáron a hatodik!

Szeretettel köszöntünk mindenkit a Könyvmolyképző Kiadó hatodik Aranymosás Irodalmi Válogatóján!

Hatodik válogató! Hatalmas szó ez számunkra is, hiszen eddig 45 regényt és mesekönyvet jelentetünk meg, számos olvasónak örömet okozva vele. Remélem, hogy idén is találunk nagyszerű kéziratokat, és tehetséges alkotókat, akikkel bővülhet a magyar írók csapata. 

Az idei pályázatra 177 e-mail érkezett, a művek pontos száma még kérdéses. Tart az előszűrés és az adatok feldolgozása, így még nem tudni, hányan küldtek pótlásokat; illetve a már publikált íróknak szóló Deluxe projektből is átsoroltunk pár embert. A végleges statisztika februárban várható, és akkor megnézzük azt is, milyen életkori eloszlás látható, milyen típusú művek érkeztek, no, és hány millió karaktert küldtetek be.

Ahogy tart az előszűrés, úgy elkezd felkerülni az oldalra az első mese, első fejezet. Nem minden nap, hanem a szűrés során rugalmasan kikerülnek az anyagok.

Örömmel vesszük, ha beszélgettek, elemezgettek a bejegyzések alatt, hiszen az irodalmi válogató lényege nem csak maga a beküldés, hanem a közösség is: a baráti kapcsolatok kialakulása, az együtt megélt izgalmak. Aktivitásotok nekünk is jó visszajelzés arról, hogy szerettek itt lenni, és érdemes minden évben ekkora energiát fektetnünk a magyar írók felkutatásába.

A Pályázók-2017 menüpont alá minden héten felkerülnek az oldalra kitett művek linkjei, de amikor az előszűrésen átjutott összes mű elejét publikáltuk, akkor természetesen küldünk egy tájékoztató e-mailt mindenkinek (aki kiesett, és aki átjutott annak is), hogy biztosan megkapjátok a hírt.

Idei változtatás, hogy a lektorok a felkerülés sorrendjében automatikusan megkapják a műveket, így idén nem lesz olyan, hogy valaki írása kikerül, de csak a második részletnél kéri be a lektor, és akár egy-két hónapig izgul. Reméljük, ez könnyebbséget hoz.

Fontos tudni, hogy minden lektornak van speciális területe. A két Vörös pöttyös és Arany pöttyös lektor a romantikus, misztikus-romantikus, és a nőknek írt fantasy történeteket bírálja el. A meselektor a 14 éves kor alatti gyermekirodalommal foglalkozik, míg a Hard Selection lektor a sci-fi, fantasy, krimi, thriller, akcióregény, és a kortárs irodalom elemzője. A lektorok nem egyenlő sebességgel fognak haladni, hiszen lesznek 30 ezer karakteres mesekönyvek, de egymillió karakteres fantasy művek is. 

A lektori döntéseket minden második pénteken tudatjuk. Tavaly bevált, hogy írok pár szót a döntés okáról, hátha ez segít a későbbiekben. Ez idén is így lesz. (A lektori vélemény mindig belső céges anyag, sajnos most sem tudjuk kiadni, kérlek, ne írjatok miatta.) 

Ha nemleges lektorit kaptok, még ne csüggedjetek, mert a válogató végén a kiadóvezető a Rakéta Projektbe besorol pár írót. Ilyenkor segítünk a kéziratfejlesztésben, beadhatja újra a művet, illetve ha szeretne fejlődni, 20% kedvezményt kap az íróiskolánkban. (A tavalyi Rakétások már leadták újra a javított kéziratot, és nagy örömünkre többen elérték a kiadási szintet. Karácsonyra megjelenik az írásuk.)

Ha igenlő lektorit kaptok, utána második lektorként hozzám kerül a mű. Ha az írás begyűjti a második igent is, akkor az irodalmi válogató végén Katona Ildikó kiadóvezető elé kerül, és ő döntést hoz a megjelenésről.

Még nem ígérjük biztosra, de szeretnénk a pályázatot május végén befejezni, mert akkor nyáron van idő a szerkesztésre, és még az idei évben november-decemberben ki tudnak jönni az írások.

Izgalmas lesz az idei év. Remélem, sok nagyszerű írást olvashatunk, és sok új tehetséget megismerünk!

Sok sikert! 🙂

Varga Bea (vezető szerkesztő)

 

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.7/10 (15 votes cast)
15 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Abszolút pozitívum, hogy idén elvileg már május végén véget ér a pályázat és nem húzódik el olyan sokáig mint eddig. Sok sikert mindenkinek. 🙂

  2. Örülök, hogy végre elkezdődött. Sok kortársamnak ajánlottam ezt az Aranymosást, így remélem, hogy valamelyikünk regénye kiadásra kerül. Lenne egy kérdésünk, a részletek kikerülésének sorrendje függ az e-mailok beérkezési sorrendjétől?

  3. Nem függ, az előszűrők között fel lett osztva az anyag, így keveredni fog, hogy kié előbb, kié később kerül ki.

  4. Tisztelt Aranymosó!
    Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha megkaptam az e-mailt, ami az elutasításról tájékoztatott(bár elméletileg bekerültem abba a bizonyos talán csoportba, akkor elküldhetem-e a pályamunkát másik kiadónak, vagy ebben az esetben is meg kell várjam a szeptemberi dátumot?
    Üdv, Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük