Szövegkertészet – szerkesztőképzés a Könyvmolyképző Kiadónál

Van szerkesztői gyakorlatod, de nem a szórakoztató irodalomban?
Író vagy, de a szövegek gondozása is érdekel?
Bloggerként rendszeresen elemzel regényeket? Amatőr írásokat bétázol? Keresed az utad?

Nagy álmod, hogy része légy a könyvszakmának?
Tanulj nálunk!

Fedezd fel a minőségi szöveggondozás világát!
Szerezz azonnal hasznosítható gyakorlati tudást!

 

Idén is meghirdetjük szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzusunkat. A kurzus vezetője: Varga Bea író, vezető szerkesztő, viselkedéselemző.

Ennek a kurzusnak nincs konkrét előfeltétele, azonban olyan jelentkezőket várunk, akik rendelkeznek valamilyen szöveggondozási tapasztalattal, írástechnikai ismeretekkel: „Kell elemző gondolkozásmód és hatalmas olvasottság, de hogy magát a szakmai alapokat honnan szerzi be valaki, az nagyon változatos”, magyarázza Varga Bea oktató egy interjúban. „Mindegy, honnan jön [a jelentkező], ha rendszeresen szokott szöveget javítani, és ismeri, plusz érti is legalább a magyar nyelven megjelent írástechnikai könyveket, esetleg a fontosabb netes anyagokat.”

Kíváncsi vagy, mi az a 10+1 könyv, ami Varga Bea író, vezető szerkesztő szerint érdemes ismerni, ha valaki kreatív írással akar foglalkozni? Kattints ide, és hallgasd meg ezt a podcastet, amiben bemutatjuk őket!

Azt, hogy a jelentkező rendelkezik-e a megfelelő készségekkel, felvételi feladatok segítségével méri fel a kurzus oktatója. A felvételin szövegelemzés és szerkesztés is a feladat. „Az, hogy az illetőnek valamit nem sikerül ’az írástechnika nyelvén’ megfogalmazni, nem olyan gond, mint ha ismeri az alapokat, de hiányzik az elemző gondolkozásmód. Vagy épp fordítva üli meg a lovat, az aprólékos, szőrözős túljavítás is hiba”, mondja Varga Bea vezető szerkesztő.

Ez egy nagyon gyakorlati kurzus: a hallgatók belelátnak a Könyvmolyképző Kiadó munkájába, olyan feladatokat kapnak, ahol élesben kipróbálhatják magukat – természetesen folyamatos ellenőrzés és visszajelzések mellett.

A kurzus online oktatással történik, a hallgatók heti feladatokat és hanganyagokat kapnak, és részt vesznek a kiadó munkafolyamataiban. Megtanulják, mit jelent a zsáner szerinti szerkesztés, milyen célcsoportok vannak, mitől piacképes egy regény, milyen nehézségekbe ütköznek a kontrollszerkesztők, illetve a szerkesztési feladatok során azt is gyakorolják, hogyan dolgozzanak együtt írókkal.

A Szövegkertészet kurzus fél évig tart, a végén a hallgatók vizsgamunkát végeznek, ami egy mű önálló dramaturgiai elemzése, majd egy regény megjelenésre való előkészítése, önálló megszerkesztése.

 

Kíváncsi lettél? Jelentkezz te is!

Írj emailt a [email protected] címre:
– tárgy: Szövegkertészet
– szükséges adatok: név, életkor, telefonszám
– csatolj rövid életrajzot
– írj kötetlen bemutatkozást, amiben mesélsz az irodalmi aktivitásokról is (saját blogok, irodalmi csoportokban végzett feladatok, esetleg publikációk)

Jelentkezés határideje2021. november 15.

A határidő lejárta után kiküldjük a felvételi feladatokat, ez alapján dől el, ki kerül be a kurzusra.

A kurzus ideje: 2022. január 24. – június 12. (A vizsgamunkára a kurzus vége után kerül sor.)
A kurzus díja: 150 ezer Ft + 27% áfa, azaz 190.500 Ft
Befizetési határidő: 2022. jan. 15. (Igény esetén két részletben fizethető: januárban és márciusban)

Szeretettel várunk téged is a Szövegkertészet kurzuson!
Fejlődj szerkesztőként!
Láss bele a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztőinek munkájába!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
12 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Kiadó!

  Én arra lennék még kíváncsi, hogy a kurzus és a próbamunka végeztével mi történik a jelentkezővel? Dolgozhat külsősként a kiadónak?

 2. Kedves Könyvmolyképző!
  Ez valamilyen államilag elismert papírt ad a végén? Ad egyáltalán valamilyen felmutatható okiratot, és azt mire lehet használni?
  Köszi!

 3. Kedves Őkine,
  ez egy féléves képzés, nem akkreditált. A korábban linkelt interjúban szó esik arról is, hogy tapasztalataink szerint mit tudnak a hallgatók végzés után tenni, hol gyakorolhatják az itt tanultakat 🙂

 4. Kedves Könyvmolyképző Csapat,
  Kaphatunk információt arról, hogy mely napokon és milyen időpontokban zajlik az oktatás? Családanyaként fontos lenne tudnom, hogy beütemezhető-e ez a képzés a mindennapjaimba egy fél éven keresztül.
  Köszönettel
  Nikoletta P.L.

 5. Az időbeosztás rugalmas, vannak heti és kétheti feladatok. Menet közben folyamatos a Facebook kommunikáció, itt lehet kérdezni is. Időnként videóhívás is lesz, ezeket előre egyeztetjük. A kurzus intenzív, de meg lehet csinálni gyerek vagy munka mellett is.

 6. Kedves Könyvmolyképző!
  Feltétel a sikeres képzéshez és esetlegesen a további munkavégzéshez főváros közeli lakóhely? Soproniként mennyire látják reálisnak, hogy szerkesztői munkát tudjak esetleg vállalni a későbbiekben?
  Válaszukat köszönöm!

 7. Kedves Krisztina!
  Nem feltétel: maga a képzés online történik, bárhonnan végezhető. A kiadó szegedi székhelyű, de a szerkesztők az ország különböző pontján élnek. Sokszor online egyeztetünk a munka kapcsán, illetve a személyes találkozókat előre egyeztetve szervezzük.

 8. Kedves Ange, még szervezés alatt áll a következő évi kurzus, reméljük, hamarosan hozhatunk információkat a részletekről, éppen újragondoljuk ezt a kurzust, hogy a legjobban segítse a hallgatókat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük