Szerkesztés

Néhány hete 100 szavas játékot játszottunk, ahol egy karaktert kellett bemutatni. A játékot Farkas Hajnalka nyerte egy nagyon izgalmas karakterrajzzal.

Hajnalka egy regény, A bőröm alatt első tízezer leütését küldte be nekünk, amiben megjelenik Zoé is, akinek leírásával nyert a játék során.

Az izgalmas hangú regény elejét ezúttal Kozma Réka, a kiadó szerkesztője, az Alapozó kurzus oktatója szerkesztette meg.

Olvasd el a szerkesztést!

 

Hajnalka, köszönjük az anyagot, Réka pedig szívesen válaszol a szerkesztés és a szerkesztői tanácsok kapcsán felmerülő kérdésekre.

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
2 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Réka!

  Hálásan köszönöm először is a munkádat, illetve a szerkesztést és a tanácsaidat – igazán tanulságos volt! 🙂

  Sajnos valóban jogosnak tűnik, hogy nem szerencsés Zoé (erőteljes) belépőjével kezdeni, hiszen Lulu nem a „krónikás” szerepét tölti be a történetben, hanem a főhősét. Ennek tükrében így mindenképpen módosítom az elejét (is), és az ő személyével indítok. Remélem, ezzel már nagyrészt ki tudom küszöbölni ezt a dolgot! (?) 🙂

  Éppen a fentiek miatt, igen, érdemes lesz Lulu egy-két jellegzetesebb jellemvonását is megvillantanom már itt az elején, mert bár máshogyan, mint Zoé, de nem kevésbé érdekes személyiség, mint a barátnője.

  Fontos elmondanom azonban, hogy habár minden tekintetben Lulu a főszereplő, Zoé és az ő sorsának alakulása majdhogynem ugyanolyan hangsúlyos lesz a történetben, illetve a Luluval való (nem romantikus 🙂 ) kapcsolata is – az egyébként hamarosan kibontakozó romantikus szál(ak) mellett.

  Ami a helyszínt illeti, Szegeden játszódik a történet, így minden bizonnyal jobb lett volna, ha pl. nem rakpartot írok, hanem Tisza-partot. 🙂

  A történet elején felmerülő problémák, illetve „gondok” (vége a gimnáziumnak, stb.) egyelőre valóban egy „általánosabb” szinten maradtak, de pár oldallal később már kezdenek kikristályosodni. De talán már most sejthető, hogy túlnyomórészt ez az út és élet értelme keresés dominál majd „konfliktusként” a szerelem mellett.

  A hangulat, illetve a hangnem érdekes dolog, mert ez a kicsit melankolikus vonal abszolút megmarad szándékaim szerint – már csak azért is, mert elég súlyos problémákkal és élethelyzetekkel is szembesülnek majd a szereplők -, ugyanakkor persze lesznek humoros momentumok is. Remélem, sikerül ezt a kettőt összhangba hoznom végül. 🙂

 2. Kedves Hajnalka!

  Nagyon szívesen. 🙂

  Én azt javaslom, hogy ha egyébként Lulu is egy érdekes, valamilyen szempontból különleges lány, azt érdemes már az első pár oldalon megvillantani. Néhány író inkább későbbre tartogatja a szereplőkkel vagy történettel kapcsolatos izgalmasabb részleteket, de azt is figyelembe kell venni, hogy ha az írás eleje lapos, akkor az olvasók nem is biztos, hogy eljutnak az izgalmasabb részekig. Az első fejezetnek nem csak az a feladata, hogy felvezesse a későbbi eseményeket, hanem hogy felkeltse az olvasó figyelmét.

  Persze Zoét sem kell kiírnod az első fejezetből, de az első oldalon ne legyen ennyire csak ő a fókuszban, a főszereplődet is hagyd kibontakozni. Ha a továbbiakban ő lényeges karakter lesz, nem baj, ha már itt szerepel.

  A helyszínnel kapcsolatban az is segít, ha becsempészed valahova azt az információt, hogy Szegeden vagyunk, de úgy általában is megoszthatsz több részletet a környezetről, ahogy azt az elemzésben írtam. Milyen a tér? Milyenek az utcák, amiken végigmennek? Hogy néz ki a buszmegálló?

  Az élet értelmének keresése jó téma, de önmagában elég megfoghatatlan, ezért nehezebben tud majd azonosulni a történettel az olvasó. Íróként persze megfogalmazhatod ezt mondanivalónak, de a cselekménybe konkrét akadályok és konfliktusok kellenek, különben félő, hogy meddő filozofálásba torkollik a dolog, amit az olvasók többsége kevésbé díjaz. 🙂

  Remélem, választ kaptál a kérdéseidre. További sok sikert az íráshoz! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük