Szeptemberben indul a Szövegboncnok!

Májusban részletesen bemutattuk az Írástudó Íróiskola négy kurzusát, lehetett játszani, meséltek az oktatók, megismerhettétek minden kurzus tematikáját, köztük a Szövegboncnok kurzusét is, ami szeptemberben indul legközelebb.

Gyere, és légy te is az Írástudó Íróiskola tanulója! Nyolc hét intenzív, közös munka, elméleti anyagok, írástechnikai gyakorlatok, új személetmódok várnak. Az oktató, Kozma Réka írással és könyvkiadással kapcsolatos kérdésekre is válaszol, a kurzus végén pedig személyes visszajelzést és fejlődési tanácsokat kaphatsz.

 

Kinek ajánljuk a Szövegboncnok kurzust?
– akik első pár regényét, mesekönyvét már megírta, és most szeretné jobban átlátni a könyvpiacot
– aki már évek óta ír, de csak kisebb publikációi vannak, és szeretné megtudni, miben fejlődhetne
– aki kiesett az Aranymosás pályázatunk előszűrésén, és szeretné megtudni, hogyan írjon jobban

A kurzus célja a kiadói ismeretek átadása, a szövegcsiszolás, és a személyes fejlődési tanácsok, de szó esik a vélemények megfogalmazásáról és fogadásáról is.

 

Miről fogok tanulni?

  1. hét – Stilisztikai csiszolás + A kiadók világa, formai elvárások a művek kapcsán
  2. hét – Stilisztikai csiszolás + Az írások tartalmi követelményei. Mit néz egy lektor?
  3. hét – Stilisztikai csiszolások + Kinek szólnak az írásaid? Milyen olvasói célközönségek vannak?
  4. hét – Novellatéma kiadása, illetve rövid írói gyakorlatok + Miért novellázzunk?
  5. hét – írói gyakorlatok + Írás és pszichológia
  6. hét – írói gyakorlatok + Hogyan függ össze az életkor, a nem és az írásmód? Milyen általános hibák vannak?
  7. hét – írói gyakorlatok + Személyes élmények a műben
  8. hét – novella leadása + Megírási módszerek regények esetében

 

Hogy néz ki az oktatás?

A kurzus online távoktatásban történik, így vidékről, külföldről is elvégezhető. A heti elméleti anyagokról (és egyéb, írós kérdésekről) egy zárt csoportban kérdezheted az oktatót, a házi feladatokra rendszeresen kapsz visszajelzést, és az oktató mellett a csoporttársak véleménye, gondolatai is fejlesztenek.
Vannak olyan feladatok, ahol nemcsak tőlem, az oktatótól kapnak visszajelzést az írók, hanem egymástól is, ami azért hasznos, mert sok jelentkezőnek ez az első olyan alkalom, amikor több embernek is megmutatja az írását. Ez elsőre ijesztő lehet, de ha valaki nem csak az íróasztalfióknak ír, amint nyilvánosan elérhetővé válnak a művei – akár egy nyilvános pályázaton vesz részt, akár saját maga rakja fel őket az internetre, akár a könyvesboltok kezdik el árulni a regényét –, előbb vagy utóbb szembesül az olvasói véleményekkel. Ezt sokkal könnyebb megtapasztalni egy kisebb, zárt csoportban, ahol mindenkit a konstruktív kritika és a pozitív megerősítés vezérel”, írja Kozma Réka a csoportos munkáról.

 

Miben más, mint az Ifjúsági kurzus?
Az Írástudó Íróiskola négy hetes ifjúsági kurzust is hirdet 15–19 éveseknek, ahol a hangsúly az alapok lefektetésén van.
A Szövegboncnok kurzust felnőtteknek hirdetjük meg, a hangsúly a szakmai fejlődésen van, több írásbeli feladatot kapnak a résztvevők, intenzív és célzott a tudás átadása.

 

Van felvételi?
Jelentkezéskor egy regény vagy novella első 10 ezer leütését várjuk, ez alapján dől el, hogy valaki bekerül-e a kurzusra. „Azt tanácsolom, hogy senkit se keserítsen el az, ha egyszer jelentkezett, és nem került be, mert ez sosem az ő általános képességeinek szól, hanem mindig annak az aktuális írásnak, amit beküldött. Tehát ha valakinek elsőre nem sikerült, a következő kurzusig írjon, gyakoroljon, esetleg bétáztasson másokkal, és legközelebb küldjön be egy másik írást”, írja Kozma Réka a bekerülésről.

 

Mikor indul legközelebb?
A következő Szövegboncnok kurzus oktatási ideje
szeptember 4. – október 29.
Jelentkezési határideje: augusztus 1. (befizetési határidő: augusztus 20.)

 

Mennyibe kerül?
A kurzus díja: 63.500 Ft

 

Hogyan jelentkezhetek?
A jelentkezéshez küldj egy levelet a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címre (tárgy mezőbe írd bele, hogy Szövegboncnok kurzus)
Mindenképpen csatold: egy írásod ELEJÉT (prológus nélkül), max 10 ezer karakter terjedelemben, hiszen ez alapján dől el, hogy bekerülsz-e az őszi kurzusra.

Határidő: augusztus 1.

 

Szeretnél még többet megtudni a kurzusról? Olvasd el Kozma Réka cikkét!

 

Arról álmodozol, hogy sikeres író leszel? Gyere és tégy meg mindent a fejlődésért! 😉
Szeretettel várunk az Írástudó Íróiskola Szövegboncnok kurzusán!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük