Írástudó Íróiskola Hetek – Leírás kurzus

Ez az Írástudó Íróiskola Hetek harmadik hete az Aranymosás oldalán. Mindig az egyik kurzusé a főszerep: a 100 szavas játék témája illeszkedik a kurzus tematikájához, a nyertes művét az oktató szerkeszti meg, bemutatjuk az egyes kurzusokat, és az oktatót szabadon lehet kérdezni a tematikáról, arról, hogyan segíthet ez a kurzus a jobb íróvá válásban, illetve hogy néz ki maga az oktatás.

Tarts velünk, és ezen a héten ismerd meg a Leírás kurzust!

Hétfő100 szavas írástechnikai játék
KeddEredményhirdetés
Szerda – Kérdezz! Bemutatjuk a Leírás kurzus tematikáját, te pedig rákérdezhetsz mindarra, ami ennek kapcsán felmerül benned
Csütörtök – Moskát Anita, a kurzus oktatója egy cikkben válaszol a kérdésekre 18 órakor
Péntek – Szerkesztés: felkerül a nyertes részlete, amit ezen a héten Moskát Anita szerkeszt meg

*

A Leírás kurzust a Szövegboncnok és a Párbeszéd kurzusok elvégzése után ajánljuk, mivel a tananyag mennyisége és fogalmai is jóval nehezebbek, mint a két korábbi kurzus esetében.

Bár a 2017-es évtől ezt a kurzust is megnyitottuk mindenki számára, kimondottan gyakorlottabb íróknak érdemes a leírás kurzusra jelentkezniük. Olyan embereknek, akik erős, egyedi képi világot szeretnének teremteni, akik jól el tudják mesélni, amit akarnak, de élőbb, érzékletesebb hangon akarnak írni.

A különböző írói eszközök mellett itt is szó esik a karakterizálásról és az információk adagolásáról, háttérvilág megalkotásáról.

 

A kurzus kimondottan kiscsoportos – maximum nyolc fő vehet részt rajta –, az oktatás online, Facebook csoporton és levlistán keresztül történik. A résztvevők folyamatosan kapnak az egyes házi feladatokra személyes visszajelzést az oktatótól, illetve meg is tudják beszélni a témákat, feladatokat.

 

A Leírás kurzus tematikája:
1. hét – írói gyakorlatok + Hogyan figyeljük meg a részleteket, hogyan építsük bele a műbe?
2. hét – írói gyakorlatok + Stilisztikai eszközök célzott használata
3. hét – írói gyakorlatok + Stílusgyakorlatok zsánerek szerint
4. hét – írói gyakorlatok + Eszköztár és világteremtés zsánerek szerint
5. hét – írói gyakorlatok + Karakterek kidolgozása és ábrázolása
6. hét – írói gyakorlatok + Érzékszervek, dinamikus leírások, flashback
7. hét – írói gyakorlatok + Mutasd, ne mondd! Információ adagolása
8. hét – írói gyakorlatok + Jelenetépítés és dramaturgia

 

Kérdés merült fel benned a Leírás kurzus kapcsán? Írd meg, és Moskát Anita holnap 18 órakor egy cikkben válaszol a felmerült kérdésekre!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 6.0/10 (7 votes cast)
2 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Nem tudom, mennyire szól erről is a kurzus de én azt nem tudom soha eldönteni hogy mennyire kellenek egy leírásba költői eszközök, ha amúgy az egész szöveg próza. Nem lóg nagyon ki hirtelen egy metafóra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük