Interjúk

Az elmúlt hetekben három izgalmas interjú is felkerült az internetre, amiket érdemes megnézned, elolvasnod, ha írással foglalkozol és érdekel az Aranymosás Irodalmi Válogató, az írástechnikai képzés, esetleg a szerkesztői munka.

A következőkben ezeket az interjúkat gyűjtöttük össze neked.

*

*

Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó kiadóvezetője egy véletlennek köszönhetően találkozott Varga Beával – ennek a találkozásnak lett a folyománya az Aranymosás Irodalmi Válogató. Most, hogy éppen a nyolcadik évben várjuk a válogatóra beérkező műveket, készítettünk egy interjút Katona Ildikóval arról, számított-e ilyen hosszú sikerre, milyenek a magyar szerzők írásai és mit nyerhetnek az Aranymosás résztvevő.

Ha érdekel az irodalmi válogató, érdemes megnézned ezt a beszélgetést.

*

*

Varga Bea vezető szerkesztő a KOHO blognak adott interjút arról, hogyan lehet valaki szerkesztő. Az interjú több fontos kérdést is érint kezdve azzal, milyen képzést érdemes elvégezni és mi a különbség a zsánerirodalom és szépirodalom szerkesztésében, egészen odáig, milyen egy jó szerkesztő.

Ha érdekel a szerkesztés lényege, hogy mit is csinál egy szerkesztő, vagy szívesen lennél te is szerkesztő, érdemes elolvasnod az interjút.

A siker részben a szerkesztőn múlik, és ez komoly felelősség. Főleg, hogy egy rossz szerkesztő komolyan visszavetheti egy ígéretes elsőkönyves pályáját.

Kattints ide és olvasd el az egész interjút

*

Róbert Katalin és Varga Bea

A Meghitt pillanatok antológia megjelenése kapcsán Róbert Katalin, aki a kötetet szerkesztette és az Aranymosás Magazin szerkesztője, arról mesélt, milyen elvek alapján állították össze Varga Bea vezető szerkesztővel az antológiát, milyen kihívás egyszerre 19 szerzővel dolgozni, miért az íróiskolai hallgatóknak hirdette meg a kiadó a pályázatot.

Ha érdekel, milyen előnyei lehetnek az Írástudó Íróiskolának, miért érdemes novellákat írni íróként, hogyan állt össze ez a kötet, érdemes elolvasnod az interjút.

„Szerkesztőként az ember mindig igyekszik ráhangolódni a szerzőre: egyfelől meg kell látnia az ő erősségeit, gyengeségeit, másfelől megtalálni azt a hangot, amivel a legjobban lehet vele kommunikálni. Nos, ezt a hangolódást most tizenkilenc emberrel kellett megtennem (és közben még szerkesztettem regényeket is), ami nagy kihívás volt.”

Kattints ide és olvasd el az egész interjút

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük