Interjú: Novák Vica

A Könyvfesztiválra jelent meg Novák Vica Minka-sorozatának harmadik kötete, amelyben Szélvész és Minka még egy nagy kalandra indul: ezúttal Szélvész családját keresik meg. Ezúttal is egy bájos, de fontos témákat érintő mesét kapnak az olvasók, ami elvarázsol kicsit és nagyot.

A szerzővel Róbert Katalin beszélgetett az új kötet kapcsán

 

A Minka és Szélvész nagy kalandja elején megtudjuk, hogy Minka az iskolai elfoglaltságok és a kistestvére születése mellett egyre ritkábban tud Szélvésszel kalandozni. Néha a gyerekbarátságok elmúlnak – például, ha kedves ovis baráttal különböző iskolába mennek a gyerekek –: erre az élményre is reagál a történeted?

Más esetben azt mondanám, hogy igen, mert az ovis barátságok néha könnyen jönnek és mennek, ez egy szuper téma lenne, de azt biztosan tudom, hogy ez a tündérgyermek és a kedves kis barátnője nem fogják elfelejteni egymást. Épp csak ezután egy másféle kalandban vesznek részt, amit hétköznapi életnek hívunk.

Minka és Szélvész még egy nagy kalandra indul – mégpedig Szélvész családját keresik. Szerettél volna olyan történetet írni, ami akár örökbefogadott gyerekeknek is érdekes lehet, vagy inkább a kaland, Szélvész saját sztorija mozgatott téged?

Bevallom, írás közben ez nem jutott eszembe. Két másik dolog mozdította ebbe az irányba a történetet. Az egyik az olvasók visszajelzése volt, akik sajnálták Szélvészt, és szerették volna azt látni, hogy ő is otthonra talál, a másik pedig az, hogy úgy gondoltam, ha Szélvész megismert egy kedves családot és látta, milyen érzés tartozni valahová, akkor ő is vágyni fog erre. Később persze felmerült bennem a lehetőség, hogy örökbefogadott gyerekek számára különleges jelentéssel bírhat ez a mese, és nagyon remélem, hogy ha így lesz, egy biztonságos kuckóra találnak benne.

Illusztráció: Szimonidész Hajnalka

Talán elárulhatjuk azt a kulisszatitkot, hogy ennek a történetnek a születéséhez köze van Eszes Rita Illangók sorozatának. Elmeséled, hogyan „kapcsolódik” a mese és az a regénysorozat?

Aki ismeri Rita Illangók című regényét, az jó eséllyel emlékszik a jelenetre, amikor az egyik főhősnő – Tartod – megpillantott egy furcsa kisfiút a vágyak kertjében. Akkor még sem ő, sem mi nem tudtuk, hová vezet ez majd, amíg Rita az egyik Szélvészről készült illusztráció kapcsán fel nem vetette, hogy a kisfiú hasonlít Tartodra. Ebből a hozzászólásból született az ötlet, hogy összekapcsoljuk a varázslatos univerzumainkat. Úgyhogy spoiler alert – aki kíváncsi az Illangók sorozat végére, óvatosan vegye kézbe a mesekönyvet. Vagy olvassa el pont azért, hogy előbb megtudja a végét, mint ahogy Rita elkészül vele.

A sorozat előző két kötetében Minka egy-egy problémájára kerestek a főhősök választ, most viszont Szélvésznek kell segíteni. Változtatott ez a történeten? Másképp reagál Szélvész a nehézségekre, mint Minka tenné?

Ó, igen, abszolút. Igazság szerint pont fordítva vannak „bekötve”. Minka mindig óvatosan kezd bele a kalandokba, és menetközben talál rá a bátorságára, a rátermettségére, Szélvész pedig éppen ellenkezőleg. Ő fejest ugrik a kalandba, és később elbizonytalanodik. Szerencsére addigra Minka összeszedi a saját erejét, hogy támaszt nyújthasson, így szuperül kiegészítik egymást.

Tényleg ez volt az utolsó kaland? Te el tudtál már búcsúzni Minkától és Szélvésztől? Íróként más történetek foglalkoztatnak most?

Bizony, most búcsút veszünk egymástól, bár nekem mindig eszembe jutnak majd felhőket, buborékokat és piros ceruzákat látva. Íróként jelenleg idősebb korosztálynak szóló történetek felé kacsintgatok – ha valaki kíváncsi rá, milyenek felé, sok szeretettel ajánlom a Csak mi ketten című antológiában megjelent novellámat.

 

Szívesen találkoznál a szerzővel? Novák Vica dedikál a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon! Találkozz vele október 2-án (vasárnap) 13 órától a Millenárison a D46-os standnál

Novák Vica: Minka és szélvész nagy kalandja (Minka 3.)

Szélvész, a szelek hátán utazó magányos kisfiú egyre ritkábban látja legjobb barátját, Minkát, hiszen a kislány iskolás lett, ráadásul testvérkéje született.

Hogy ő se legyen többé magányos, Szélvész elhatározza, hogy egy utolsó nagy kalandra indulnak együtt: megkeresik az ő elveszett szüleit.

Minkával útra kelnek Szeles-zugba, majd tovább a titokzatos Alantföldre, hogy megmásszák a családfát, és kiderítsék Szélvész származásának rejtélyét.

Vajon a próbatételek végén Szélvészre is vár egy anyuka és egy apuka, akik kakaót készítenek, és megölelik?

Létezhet igazi varázslat, ami megmutatja a legrövidebb utat hazáig? És milyen íze van az otthon szónak?

Bűbájos történet, ami a leghidegebb estéken is az otthon melegét varázsolja a szívekbe.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük