Interjú: Ashley Carrigan

Ashley Carrigan legújabb regénye egy izgalmas urban fantasy. Főhőse, Negin egy titkos csapat tagjaként nyughatatlan szellemeket segít át a másvilágra. Képessége nemcsak különleges, de még a csapatot irányító szervezet sem tudja, mi rá a magyarázat… Borzongás, szenvedély és egzotikus sumér mitológia keveredik ebben lebilincselő történetben, ahol Negin és a csapat új tagja, George már nemcsak a szellemek nyomában jár.

A szerzőt új regényéről Róbert Katalin szerkesztő kérdezte

Mesélj egy kicsit arról, ki Negin és mit kell az olvasónak tudnia róla!

A történet főszereplője Negin Belford. Kamaszkorában kissé felborult az élete, amikor a felébredő különös képességének köszönhetően érzékelni kezdte a szellemeket. Hallja, látja és irányítani tudja őket. Valljuk be, nem mindegyikünk örülne egy ilyen fordulatnak! De Negin megtanulta hogyan használja ezt a képességet arra, hogy segítse az anyagi világban rekedt entitásokat. Ehhez segítséget kapott egy mentortól, aki megtanította elfogadni és használni a képességét.

Mire felnő, profi módon tudja irányítani a szellemeket. Gyakorlatias és karakán nő lett belőle, aki nem ijed meg a saját árnyékától és a húzósabb helyzetekben is remekül helytáll. Nem egy konyhatündér, nem plázacica és nem kényeskedik, ha egy démonnak le kell vágni a fejét. Az életvitele meglehetősen antiszociálissá tette, hiszen aligha lehet egy ilyen foglakozás és kivételes képesség titkaiba civileket beavatni. A szerelmi élete a nulla körül stagnál, mert nem igazán akad férfi, aki higgadt és elfogadó partner tudna maradni Negin szakmája mellett.

Paranormális elem van az Ikrek havában is, de itt komolyabb világépítéssel dolgoztál, hiszen nagyobb a különleges lények és a misztikum szerepe is. Te hogyan dolgozol ilyenkor? Külön jegyzetelsz, tervezel, vagy írás közben alakul a világ?

A világ már adott volt, hiszen a korábbi hasonló műfajú könyveimben már létrehoztam és ez történet egy mellékszál, ami beleszövődik a nagy egészbe. Valamennyi szereplőm ugyanebben a közegben mozog és vannak találkozási pontok a történetekben és néha cameo szerepek is. Csak Neginéket kellett belepasszintani és ment is könnyedén.

Első körben a fejemben összeáll a történet gerince, karakterek, nevek, helyszínek, konfliktus, stb. Ennél a sztorinál Negin jelent meg először. Egyszerűen jött, szembefordult velem és előadta az ő képességeit és a titkait. Jó kis feladatot adott nekem.

Utána rövid időn belül jegyzeteket készítek, nagy ívben összefoglalom, mit is tervezek írni. Nincs minden kőbe vésve. Szeretek szabad mozgást hagyni magamnak az írásban, hogy a történet arra kanyarodjon, amerre éppen kívánkozik. Élvezem ezt a kis játékot, a szabadság lehetőségét, és olykor saját magamat is meglepem egy-egy új fordulattal, vagy egy szereplő viselkedésével.

Miért választottad éppen a sumér mitológiát? Hogyan néztél utána az egyes elemeknek? Mit tartasz a legizgalmasabbnak a sumér mitológiában?

A könyv ötletéhez alkalmas ókori istent kerestem. Valakit, akire pont illik, amit kitaláltam és a mitológiai szerepéhez is passzolhat a dolog. A sumér alvilág bírái ismertek heten együtt említve, de nincsenek név szerint felsorolva. Nekem pont megfelelt. Miért ne lehetne egyikük az én emberem? Nagyon szeretem az ősi birodalmakat tanulmányozni. Minél régebbi, annál jobb. Kislánykoromtól fogva ókori Egyiptom rajongó vagyok.

Mindig utánaolvasok a nekem szükséges információknak és a tények közé szövöm bele a saját elgondolásaimat. A sumér mitológia és az eddig feltárt történelmi tények nagyon érdekesek. Minden más későbbi ősi civilizáció mitológiája, az isteneik valójában a sumérból ered, onnan származtatható, illetve jelentős hasonlóságok vannak. Rendkívüli volt a kultúrájuk, az építészetük, a társadalmuk. Az anunnakikról és az emberteremtésről szóló legendákról nem is beszélve. Ebben a regényben a sumér hitvilág egyfajta háttérként, bölcsőként szolgál.

Korábban mondtad, hogy ez a pörgős, darkos, misztikus történettípus a te igazi tereped. Mit élvezel a legjobban benne?

Így van. Eredetileg, húsz éve én ebből a műfajból indultam, amikor teljes könyveket kezdtem írni. Ebben érzem otthon magam, ezt szeretem. Ebből a közegből töltekezem és sok új ötletem van. Végtelen lehetőségeket tartogat. Ha te magad építesz fel egy világot, te teremtheted meg a szabályokat és kanyaríthatod úgy a mesét, hogy ne kelljen a rögvalóság tényeihez igazodnod. Felszabadító. Valahogy mindig sokkal távolabbra repíti a fantáziámat és a lelkesedésemet is írás közben, mintha csak sima romantikus történetet alkotnék.

Ugyanakkor ügyelni kell rá, hogy a saját világodhoz mindig hű maradj és logikusan szövögesd a történeteid szálait, főleg, ha több könyv is épül egymásra, vagy valamilyen úton-módon kapcsolódnak. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a szereplőidet még későbbi könyvekben is vissza akarod hozni. Nagyobb és izgalmasabb a kihívás, sokkal több képzelőerő kell hozzá.

Bár igaz, hogy pörgős, akciókban bővelkedő misztikus történetek ezek, de a romantikus szál is mindig dominál és jelentősen mozgatja az eseményeket.

Van egy titkos szervezet a könyvben, Negin ebben dolgozik. Honnan merítettél inspirációt, amikor kitaláltad a szervezet működését?

Annyi a különleges lény a sztoriban, hogy ideje volt egy olyan ősi szervezetet kitalálnom, akik kordában tartják őket, próbálják felügyelni ezeket a sötét, megveszekedett kreatúrákat, ha másként nem, akkor alkuval, vagy erőfölénnyel. Összegyűjtik a ritka képességekkel megáldott embereket is, és egyfajta biztonságos hátteret nyújtanak számukra, hogy ne érezzék kirekesztettnek magukat. Feladatokat adnak nekik, hogy hasznossá tehessék a tudásukat. Gyakorlatilag ennek a háttérhatalmak által irányított és támogatott szervezetnek dolgoznak. A fizetés pedig nagyvonalú. 🙂

Nem minden helyzetben könnyű elönteni, hogy a szervezet a jó vagy a rossz oldalt képviseli, hiszen első sorban a saját érdekeiket szolgálják.

Ebben a történetben egy erős nő találkozik egy domináns férfivel – milyen párost alkot Negin és George? Hogyan tud együtt működni két erős karakter?

Elsőre semmi sem megy simán. Negin betolakodónak tartja George-ot, mivel az elvesztett társuk helyére dugja be a csapatukba a vezetőség. Minden erejével igyekszik kimutatni az ellenszenvét a férfi iránt, akiről viszont lepereg az ő kis durcáskodása. Együtt kell dolgozniuk a közöttük lévő feszültség ellenre is és ebben a szakmában egymás életéért is felelnek. Muszáj megbékélni a helyzettel. Lassan kiderül, hogy nagyon is jó csapatot alkotnak az akciókban és a vonzalom ellen sem lehet sokáig makacsul harcolni. George azonban titkot rejteget Negin előtt, és ez a titok rányomhatja a bélyegét a sorsukra. Negin mellé erős férfi kell, aki bírja vele a tempót és George sem könnyű eset a maga múltjával.

Negin nem tudja, honnan származnak a különleges képességei. Szerinted vannak olyan múlttal, származással kapcsolatos titkok, amiknek sosem kellene kiderülniük, vagy mindenkinek joga vagy az igazsághoz?

Ha átlagos, hétköznapi, halandó figurákról lenne szó, talán nem minden esetben kell megtudni a terhes múlt titkait. Nem mindenki képes megbirkózni az ilyesmivel, függetlenül attól, hogy igenis, mindenkinek joga lenne az igazsághoz.

Ebben az esetben ez szükséges és elkerülhetetlenné válik. Negin minden csak nem hétköznapi. És ezt ő is kezdi sejteni. Ha valakinek olyan extrém képességei vannak, és olyan iramban változik az ereje, mint neki, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyre sürgetőbbé válik, hogy kiderítse az igazságot a származásáról. Arról nem is beszélve, hogy ez az egész valami nagyobb ívű dolog felé vezet a jövőben, egy olyan fordulathoz, ami elől nem lehet kitérni, vagy elbújni.

A második kötetben erre majd további szép bizonyítékot kapunk.

Ha nekem lenne valami rendkívüli képességem, titokban tartanám, mint a lottó ötöst, de használnám is. De még mennyire! 🙂

A blogodon elárultad, hogy már kész a sorozat következő része, sőt, be is gépelted a folytatást. Mi következik most? Gépelés közben már javítottad, és hamarosan leadod, vagy ilyenkor jön még egy javítási kör? És mi a következő történet, ami írni tervezel?

Készen van a folytatása. Nagy munka volt és nagyon élveztem. Még az első kötet írásának a felénél jártam, amikor már tudtam, hogy ennek itt még közel sincs vége. Ez nem az a téma, amit olyan könnyen el tudtam engedni. Ha lehet, még nagyobb lendülettel írtam meg, mint az első részt. A tesztolvasóim már túl vannak rajta. Még kicsit csiszolgatni kell, aztán le is adom. Bízom benne, hogy az első rész felkelti az érdeklődést és az olvasók kíváncsiak lesznek a folytatásra is.

Tervek? Ebben az évben három könyv anyaga jött ki a kezem alól ilyen-olyan munkafázisokban, és még a negyedik elkezdése is belefér a decemberbe. Vagyis idén egy kicsit túlvállaltam magam és ezt érzem is.

Van már lezsírozva egy kész anyagom. Az egy romantikus regény, hogy azoknak is kedvezzek, akik az érzelmes történeteket részesítik előnyben. Utána viszont megint egy nagyobb projekt jön a sorban. Egy újabb misztikus kaland indul. Már elkezdtem. Hosszú hónapokat vesz majd igénybe a megírása, mert egy nagyon komplex felépítésű világ lesz, teljesen más tradíciókkal, társadalmi berendezkedéssel, mint amihez szokva vagyunk. Néha talán meghökkentő is lesz. Az adott hely politikai viharai mellett az érzelmi szál is hangsúlyosan jelen lesz. Kicsit sötét, kicsit titokzatos, kalandos, jópofa és szenvedélyes regény lesz. Olyan helyre viszem el a vállalkozó kedvű olvasókat, ami elbűvöli őket. A szereplőgárda teljesen új, én is most ismerkedem velük. Kényelmesen visszahelyezkedem a saját közegembe, mert most ennek van itt az ideje.

Az oroszlán árnyékában

Ami neked horror, az neki egy szokásos hétköznap este.

Negin Belford egy titkos csapat tagja. Nyughatatlan szellemeket segíti át a másik oldalra, de közben fogalma sincs, honnan ered a képessége.
Kicsoda ő? Mi ez a bámulatos hatalom, ami a vérében lobog, és egyre csak növekszik?
Ezek a kérdések hevesen érdeklik a csapatot irányító szervezetet is, és minden eszközt bevetnek, hogy a végére járjanak.
Egyik társuk halála után új tag kerül a csapatba, akinek fő feladata, hogy megvédje Negint a rosszindulatú szellemektől. A lány egyetlen porcikája sem kívánja George társaságát, bármilyen szuper katona is, és bármilyen igéző a szeme, lehengerlő a mosolya.
De ahogy egyre több időt kell együtt tölteniük, már egyikük sem tagadhatja a köztük pattogó szikrákat.
Vajon ki tette a csapatba a férfit, és milyen titkokat rejteget?
Ahogy Negin képességei változni kezdenek, a helyzet bonyolódik, és a lány elveszít minden biztos fogódzót. Választania kell, hogy elfogadja a sors által kijelölt utat, vagy harcol ellene.
Borzongás, szenvedély és egzotikus sumér mitológia egy lebilincselő történetben.

Engedd át magad a sötétség ölelésének!

Ashley Carrigan

Az írást titkos hobbiként kezdte a nyolcvanas évek elején. Olvasók és barátok biztatására egyre komolyabban kezdett foglalkozni vele, és 1999-től sorra készültek el a regényei. Az első komplett könyv a Bukott angyal volt, a Morwen sorozat első része. Először blogon tette közzé az írásait, ahol pozitív fogadtatást és rengeteg biztatást kapott. 14 regénye jelent meg a Publio Kiadóval együttműködésben, majd 2017-től lett a Könyvmolyképző Kiadó írója. Az Árnyjátékos majd az Ikrek hava is ebben az évben jelent meg.
Facebook: https://www.facebook.com/Ashley-Carrigan-szerz%C5%91i-oldal-125227547538241/
Szerzői blog: http://ashleycarrigan.blogspot.hu/

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük