Interjú: Amira Stone

Amira Stone első regény 2019 végén jelent meg. A mágia rabjai sorozat folytatását sok olvasó várta izgatottan. Az első kötetben megismerhettünk egy különleges fantasy világot és négy izgalmas karaktert. A most megjelenő második kötetben a szereplők útjai elválnak. Vajon kit merre visz a végzete?

A szerzővel a második kötetről, egy kiegészítő történetről és az írás tanulásáról is beszélgettünk.

Amira Stone-t Róbert Katalin kérdezte

 

Most jelent meg A mágia rabjai sorozatod második része. Mire számítsanak az olvasók? Ott vesszük fel a fonalat, ahol a Kitaszítottak véget ért?

Röviden felelve, igen. Az Elszakítva ott folytatódik, ahol az első véget ért.

Új helyszínek és új karakterek is megjelennek ebben a kötetben. Neked melyik új hely és szereplő a legkedvesebb, legérdekesebb?

Mind a kettő spoiler lenne, de annyit elárulhatok, a számomra legérdekesebb helyszínt Kein szemén át mutatom be, a kedvenc karakterem meg Mena és Ray fejezeteiben tűnik fel (habár ő pár sor elejéig az első kötetben is jelen volt, de itt már jelentősebb a szerepe).

Az Elszakítva már tavaly ilyenkor kész volt, de a koronavírus járvány miatt nem tudott megjelenni. Év közben azonban közzétettél egy kiegészítő történetet, A fehér hajú lányt. Milyen hosszú ez a történet, és miről szól? Mikor érdemes A mágia rabjai sorozat rajongóinak elolvasnia?

A fehér hajú lány egy 12 fejezetből álló online kiegészítő kötet, ami a két főszereplő fiú fogságától kezdve meséli el a Szabad Földön maradt karakterek útját majdnem addig, amíg a szálak összeérnek, vagyis az első kötet végéig. Ezt érdemes a Kitaszítottak után olvasni, mert nem csak a folytatásban felbukkanó mellékszereplőket ismerhetik meg a rajongók, hanem könnyebben visszarázódhatnak a történet világába, és részben feleleveníthetik az első kötet eseményeit.

A történetben fontos szerepet kap az, hogy hogyan hat ki az ember életére ha születésétől vagy fiatal korától kezdve valamilyen szerepre szánták, mint Mena esetében a volur-szerep, vagy Ene esetében az uralkodás. Szerinted könnyebb, vagy nehezebb az életünk, ha tudjuk, milyen feladatok és lehetősége várnak ránk?

Van, akinek könnyebb, és van, akinek nehezebb, ez az adott személy jellemétől függ. Amíg egyesek igénylik az útmutatást és nehezen birkóznak meg a döntésekkel, addig mások egyenesen szembe mennek a dolgokkal és nem viselik el, ha irányítani akarják őket. Itt is akad olyan főszereplő, aki ismerte a kötelességét és boldog volt a nyugodt, kiszámítható életével, nem kívánta a saját útját járni, és vele szemben ott állnak más karakterek, akik némán, vagy hangosan, de szenvednek a nekik írt szerep súlyától.

Na és mi történik akkor, ha mindez felborul, vagy váratlanul szakad ránk a felelősség? Anélkül, hogy nagyon spoilereznénk, talán annyit elárulhatunk, hogy a második kötetben változnak biztosnak hitt szerepek. Szerinted mibe kapaszkodhat az ember, ha hirtelen nagyon nagy hatalom, különleges lehetőségek nyílnak meg előtte?

Ez érdekes kérdés. Talán a félelmekbe lehet kapaszkodni, mert azok nem szűnnek meg. Lehet félni attól, hogy csalódást okozunk valakinek, lehet félni attól, hogy elveszítünk valakit, hogy felemészt a bűntudat, vagy hogy mi lesz holnap, a lényeg, hogy célt adnak és cselekvésre késztetnek.

2019 végén jelent meg az első rész. Utána nem sokkal bezárt a világ, és másfél évig nem került sor semmilyen könyves eseményre. Azért eljutottak hozzád az olvasói visszajelzések?

Az internetnek hála az olvasói vélemények egy része eljutott hozzám, ezért hálás vagyok az olvasóknak, különösen azoknak, akik privátban is megkerestek, hogy érdeklődjenek, vagy csak kifejtsék a gondolataikat.

Terveid szerint hány részes lesz A mágia rabjai? Befolyásol az, hogy mi érdekli az olvasókat, amikor a folytatást tervezed és írod?

Három részesre terveztem a történetet. Részben befolyásolnak az olvasók, de nem a fő cselekményben, inkább az apróbb részletekben. Például, ha a visszajelzések alapján a többség valamit hiányosnak talál, akkor a következő részbe belecsempészek több magyarázatot, visszautalást, hasonlók.

Az elmúlt hónapok során több íróiskolai kurzuson is részt vettél. Milyen tapasztalat volt írásról tanulni, házi feladatként írni?

Írásról tanulni szerintem nem csak hasznos, hanem szórakoztató is. Rengeteg információval gazdagodtam, de még mindig nem eléggel, így csak remélni tudom, a jövőben lesz lehetőségem még többet tanulni és még több kurzust elvégezni. A házi feladat már húzós kérdés. Nehezen fogadom el, ha mások akarják megmondani, miként kapcsolódjam ki (mit írjak), így mindig mindenről akartam írni, csak arról nem, amiről kellett volna. Ennek az a szépsége, hogy már csak e miatt is sokkal többet írtam, mint máskor, sokkal több ötletem született, száz százalékon pörögtem.

A karantén elején egy interjúban elmondtad, hogy nehezen találsz időt az írásra. Azóta rengetegszer volt kötelező óvoda- vagy iskolabezárás, úgyhogy gyanítom, hogy nem volt otthon nagyon sok szabadidőd. Sikerült kialakítani valamilyen rutint így másfél év után?

A rutin szó kikerült a szótáramból. A pandémia kezdeti időszakát írás és ötletek terén is termékenyen éltem meg (ezt részben a kurzusnak is köszönhetem), csak az idei év felétől kezdtem érezni a hatásokat, de akkor igen súlyosan.

Te az a típusú író vagy, aki szépen végigírja a sorozatát, vagy elvonják a figyelmedet új ötletek? Min dolgozol most, milyen terveid vannak?

Pihenésként mindig beiktatok egy-egy történetet a sorozatok részei közé. Szükségem van némi időre, hogy eltávolodjak a korábban írtaktól, hogy aztán hideg fejjel láthassam az egészet, és addig is minden további részlet összeálljon. Terveim mindig vannak, több is, mint amit elbírnék, így csak egy a biztos, hogy készül a sorozat befejező kötete.

 

Amira Stone: Elszakítva

Amikor döntened kell, melyik utat választod.

Áruló foglalta el a palotát. Kein, a kitaszított ezt látszólag kihasználja, és miközben segédkezet nyújt a hatalom átvételéhez, egyre több különleges képességet fedez fel magában.
A halott király lányai menekülni kénytelenek. Ene rabként ébred egy felkelőkkel teli hajón, viszontagságai során barátságok, szövetségek és szerelmek szövődnek.
De mekkora árat kell fizetnie a bosszúért?

Mena és Ray a túlélőket mentik, mígnem kénytelenek elszakadni egymástól. Rayt ígérete köti, Menát a nyomasztó bűntudata és a kötelessége.
Hárman három különböző úton indulnak, bár a céljaik közösek.

Vajon az útjaik összeérnek valahol? Vajon Ray és Ene szerelme elég erős? És vajon ki a meeshai? Kié az igazi hatalom?

Titok, cselszövés, szerelem és szenvedélyes küzdelem a túlélésért Amira Stone új regényében.

Két hercegnő és a két számkivetett fiú történetének folytatása, egy váratlan csavarral.

Kíváncsi lettél? Akkor olvass bele most!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük