Hírek az Aranymosás és egyéb pályázataink kapcsán

Kedves Írók!

Az elmúlt években az ősz egyet jelentett a Könyvmolyképző Kiadónál az Aranymosás Irodalmi Válogató meghirdetésével. 2011 óta kilenc mesekönyv és regénypályázat zajlott, illetve a kisprózát is támogattuk, hét novellapályázat és két olvasókönyvpályázat keretében.

Hatalmas öröm számunkra a tehetségek gondozása, útjára indítása. Az írókkal nemcsak a pályázatok kapcsán foglalkozunk, hanem a második, sokadik műveket is megjelentetjük, így eddig százharminchat kötet került országos terjesztésbe.

Ezt a nagy volumenű tehetséggondozó projektet sajnálatos módon idén le kell lassítani. A vírushelyzet komoly gazdasági károkat okoz, a könyvesboltok és könyvvásárok bezárása, az élő író-olvasó találkozók megszűnése nagyban kihatott a hazai könyvkiadásra.

Minden évben karácsony előtt húsz-huszonkét magyar kötetet szoktunk kihozni, a színes palettán gyerekkönyvek, ifjúsági irodalom és felnőtteknek szóló regények egyaránt szerepelnek. Sajnos idén a megszerkesztett kötetek harmada tud megjelenni és eljutni az olvasókhoz; csak azon írók könyvei, ahol nagyon erős, aktív olvasóbázis van a háttérben. (A címeket hamarosan közzétesszük.) A többi kötet kiadása jövő évre tolódik, és így sajnálatos módon nem lesz erőforrás új írókat elindítani a pályán. Az Aranymosás regénypályázatot egyelőre szüneteltetjük. Ugyanígy az Olvasó Szuperhős és az antológiapályázatok is átmenetileg szünetelnek.

Az ember hajlamos beleragadni a szűk környezetébe, a pillanatnyi képbe. A mostani világméretű krízis magában hordja a lehetőségek beszűkülését, kicsit olyan ez, mint amikor a kertész visszametszi az ágakat. Ám a tél nem tart örökké, amint jön a tavasz, ezek százszoros erővel, friss lendülettel sarjadnak ki.

Íróként valójában a legfontosabb nem egy pályázat, hanem az idő. Az, hogy elmélyüljetek az írásban, megtaláljátok a saját hangotokat, saját erős témátokat. Azokat, melyeket senki más nem tud megírni, csak ti. A lehetőségek pedig jönni fognak, és az a jó, ha készen találnak.

A tehetséggondozó műhely lassításának lesz egy pozitív hozadéka, a szerkesztők jövőre több időt tudnak oktatással tölteni. Az íróiskolát úgy alakítottuk át, hogy a válság ellenére is tudjatok tanulni. Ilyenkor kevesebb anyagi lehetőség van, és nehezebb hosszabb időre elköteleződni, koncentrálni. A két hónapos kurzusok mellett ezért tartunk egy hónapos – fele olyan összegbe kerülő – kreatív írás kurzusokat is, ezek egy-egy zsáner eszköztárával foglalkoznak. Hosszabb kurzusok közül egy új kurzus lesz: hatalmas öröm a meseíróknak szóló oktatás elindulása, az országban egyedülálló tantervvel.

Fontos tudni, hogy a tizenhárom kurzust nem minden évben indítjuk. 2021-ben a világépítés áll középpontban, míg 2022 az információadagolás és karakterábrázolás éve lesz. Használjátok ki a lehetőségeket, írjatok, élvezzétek a tanulást. Az írók útja mindig benső út, és míg a világ kifordul a négy sarkából, addig a ti dolgotok, hogy alkossatok.

Hamarosan jövünk egy új hírrel, méghozzá egy meglepővel 🙂

 

Jó írást, jó alkotást mindenkinek!

-Varga Bea-

 

 

4 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Nagyon sajnálom!!! Ez a szörnyű év, már csak az vigasztalt, hogy jön az Aranymosás, és hoz egy kis izgalmat.
  Mert ez nem csak egy pályázat. Ez egy olyan hely, ahol hasonló érdeklődési körű emberek kommunikálhatnak. És bizony, ebből kevés van. Ahogy Ti is fogalmaztok, ez egy egyedi pályázat…
  (´・_・`)♥

 2. Kedves aranymosás!

  Szomorú vagyok, hogy elmaradt a pályázat, de boldog is. Azért is mert tudom, hogy lesznek százszavas játêkok és remélem lesznek még jó cikkek! Írni már nem írok többet, talán csak a százszavasokra, gyakorlásképp. A könyves rendezvényeket kihagyom ebben az évben, ha lesz, ha nem, mert hát “ugyanaz a nóta évek óta, kenyér meg cirkusz sok idióta, jövőre jobb lesz már húsz éve hallom, de pardon mint a hal vergődünk a parton.”* Miért? “Mára dokumentum film a Hülyék Paradicsoma”*, meg az idrodalomak titulált ponyva. Ezért kihagyom, de ez van, hányni tudnék néha, főleg a csürhétől, de a Hiuság Vására óta tudjuk, ” itt megtalálsz mindent mire szíved és pénztárcád vágyik”, ezért nem veszek kínait se!

  Különben köszönök mindent!

  Nikane-chan

  *(Deniz: Elegem van!, Muzixmatch, A nép hangja klip, 2015.)

 3. A kiadóvezető minden évben októberben dönt a decemberi pályázatról. Még csak nyár van, meglátjuk, ősszel hogyan alakul a helyzet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük