Hírek

Az előszűrők befejezték a munkájukat, most a lektorok foglalkoznak a pályázati anyagokkal. Az eddig elolvasott írások, és eredményeik:

Zsombor meséi: negatív lektori vélemény

Scholomance: negatív lektori vélemény

Húsdaráló tér: negatív lektori vélemény

Sulijegyzetek: pozitív lektori vélemény

Bekérve:

Szmirkó

Egy tücsök

T, mint Testvériség

 

Aki negatív véleményt kapott most, ne feledje, műve még bekerülhet a kiadó e-book sorozatába, ha az olvasók lájkokkal megszavazzák.

A jövőben a heti cikkekben derül ki, melyik kézirat, hogy áll, mert többen jelezték, hogy az Fb nem mindig jeleníti meg a bejegyzéseket.

33 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Nahát, idén nagyon gyorsak a lektorok, vagy csak többen vannak, mint tavaly 🙂

  Ó, tényleg, mielőtt elfelejtem. Idén is lesz egy „szűrés”, mint tavaly? Mármint, miután kikerült mindenki első fejezete, lesznek automatikus kiesők?

 2. Az előző regényrészlet alatt a elindult egy beszélgetés a hozzászólásokról.
  Tavaly is volt az első negatív vélemények után egy kommentbeli visszaesés, bár az oldal nézettsége nem változott.
  Majd idővel újra aktívabbak az emberek. Aki komolyan gondolja az írást, az tudja, hogy mekkora lehetőség egy ilyen pályázat követése, hiszen az önálló véleményalkotásból és az írós beszélgetésekből rengeteget tanul, ami a saját fejlődésére is kihat. Nem mellesleg egy jó baráti társaságot is találhat, hiszen hol beszéljen élete egyik legfontosabb dolgáról, ha nem egy olyan közösségben, akik hasonlóan gondolkoznak.
  Az íróvá válás hosszú út, sok év kemény munkája, és a miénk egy piacvezető kiadó, magas a bekerülési szint. Aki követi a pályázatot, időt szán a fejlődésre, az – ha most kiesett is – a következőn sok előnnyel és tudással indul.

 3. A kiírásban arról volt szó, hogy a legtöbb lájkot kapott írásból lesz E-book. Végignéztem, a legtöbb láljkot eddig Zsombor álmodta össze. Lehet ebből következtetést levonni? A továbbiakban láljk gyűjtésre már más feltételek között, megfogyatkozott létszám mellett kerül sor, továbbá Zsombor már nem gyűjthet. Ha netán az összesített eredmény dönt, akkor Zsombor hátrányba kerül. Nem szeretnék erőszakoskodni egy előrehozott döntés sürgetésével, ha még nem alkalmas a kérdés, akkor kérlek, tekintsd tárgytalannak. Az igazság az, hogy tényleg megszerettem Zsombort.

 4. Ajjaj, ugye attól még lesznek FB-s kiírások is a hétvégi hírek mellett? Könnyebb felkészülni a negatívra (meg biztos a pozitívra is, csak abban nincs gyakorlatom), ha az ember pár napig emésztgeti előtte, hogy igen, most őt olvassák…

 5. „Aki komolyan gondolja az írást, az tudja, hogy mekkora lehetőség egy ilyen pályázat követése, hiszen az önálló véleményalkotásból és az írós beszélgetésekből rengeteget tanul, ami a saját fejlődésére is kihat.”
  Bea, ezért most kapsz egy nagy lájkot tőlem. 🙂 Én is valami ilyesmire gondoltam, mikor megemlítettem tegnap a kommentek csökkenő számát.

 6. Kicsi babácskám miatt kevés időm jut most egyebekre, de azért itt vagyok, figyelek, drukkolok én is. Bízom benne, hogy sok jó regény lát majd napvilágot a Kiadó jóvoltából e pályázatra küldött művek közül. Szóval: hajrá mindenkinek!

 7. Pontozni eddig is pontoztam, de most végigmentem a részleteken, és belájkolgattam azokat, amiket volt szerencsém elolvasni, és egyrészt szívesen folytatnám az olvasást, másrészt pedig, amennyire egy ilyen rövid részletből meg lehet ítélni, kiadásra érettnek tűnnek. Így én is tapasztaltam Attila igazát: a lájkok száma folyamatosan csökken a felkerülés sorrendjében. A pontozás sem látszik mérvadónak: bár én pl. mindig igyekeztem reaálisan pontozni, az eredmények alapján az az érzésem, hogy a többség nem ezt tette. Lehet, hogy jövőre valami új rendszert kellene kitalálni arra nézve, hogy melyik írásból legyen e-book. Pl. csak a pályázat legvégén lehessen lájkolni?

 8. Az egész pályázat alatt lehet lájkolni. A pályázat legvégén fogom megnézni, melyik mű kapta a legtöbbet, szóval még nyugodtan kaphatnak a művek. (Ha pl 3 részlet kerül ki, akkor az összesített szám és osztva hárommal).

 9. Az alábbi facebook-os beszélgetéshez szeretnék hozzászólni, melynek témája a reagálás, illetve annak hiánya. Eddig én is csupán „csendestársként” vettem részt az Aranymosáson zajló életben. Ezen a ponton felhozhatnám mentségemül, hogy nekem is napi 24 órás elfoglaltságot jelent a hét minden napján egy apró emberi lény létezése, de ez nem lenne tisztességes. Főleg, hogy ez a tény nem tudott megakadályozni abban, hogy megírjak egy regényt, valamint hogy rendszeresen olvasgassam az Aranymosást. Éppen ezért inkább őszintén bevallom, hogy nem volt bátorságom véleményeket írogatni. Egyrészt, mert nem éreztem volna igazságosnak, hogy kezdő szerzőként kritizáljak olyan írókat, akik már jóval régebb óta „gyűrik az ipart”, másrészt nagyvonalakban ugyanazokat a dolgokat tudtam volna leírni, amit előttem már mások megtettek. Úgy tűnik nem döntöttem jól… Akaratlanul is az érdektelenség látszatát keltettem. Arról azonban biztosíthatok mindenkit, hogy ha végre kikerül a regényrészletem az oldalra, akkor ugyanolyan figyelmesen elolvasom majd a kritikákat, mint azt másokéinál is tettem. (Itt szeretném megjegyezni, hogy ezekből a kritikákból nagyon sokat tanultam, akkor is, ha azok nem nekem szóltak. Azóta újraolvastam a könyvemet, és javítgattam azokat a hibákat, amelyeket vélhetően nekem is felrótok majd.) Továbbá azt is megígérem, hogy reagálni fogok a hozzászólásokra. Sőt mi több, türelmetlenül várom már, hogy megtehessem. 🙂

 10. Zoey, örülünk, hogy itt vagy. Nyugodtan beszélgess az oldalon akkor is, ha nem érzed úgy, hogy a kor zseniális szerkesztői véleményét nyújtod. 🙂 Az olvasó benyomása nagyon fontos minden írónak, és az sem baj, ha hasonló vélemények vannak egy-egy mű alatt.

 11. Erika, bocs, nem reagáltam. Nem, nem lesznek Fb kiírások, hanem majd heti egy összesítőt tartunk, ahogy tavaly. Ezek szombaton lesznek.
  *
  Mindenkinek:
  Nagyon sok oka van annak, hogy valaki nem szól hozzá. Időhiány, bátortalanság stb. Szerintem nincs ezzel semmi baj, mindenki más természetű.
  Amikor létrehoztuk ezt az oldalt, egy helyet akartunk, ahol az amatőr írók fejlődhetnek. Úgy vélem, ez megvalósult, és nagyon jó csapat van most itt. És szerencsére teljesen nyitott ez a közösség, bárki csatlakozhat. Az oldal élete folyamatosan változik, a kommentelők közül is, hol sokan vannak, hol kevesen. Bevallom, engem nem zavar, hogy az előszűrésen elutasított szerzők nem kezdtek vendettába, és nem kell moderálnom. 🙂
  Nyilván azért alapvető udvariasság, hogy megköszönje egy szerző a véleményeket, hiszen ezek megírása rengeteg idő, és hatalmas segítség. Meg a kiadó felé is visszajelzés az oldal aktív élete; ha süket csend lenne, az érdektelenséget jelent és hamar leállítanák ezt a projektet. De azt gondolom, nem kell elvárni a szerzőktől a kommunikációt. Legyetek öncélúak, önmagáért az írós beszélgetésért tárgyaljátok ki a regényrészleteket, mert a véleménycserével sokat fejlődtök, és ezeket a fogásokat később a saját műveknél is alkalmazni tudjátok.

 12. Érdekes ez a lemorzsolódás, én is észrevettem, de meg tudom érteni azokat, akik negatív miatt nem akarnak írni. Én pl tavaly nem is pályáztam, mégis elolvastam szinte minden művet, de kritizálni, kommentelni nem volt bátorságom, mondván, én nem is vagyok pályázó, milyen alapon szólhatnék bele? (:
  Persze ez butaság, mert ezzel is fejlődik az ember, de valahogy mégsem akaródzott : )

 13. Aranymosó, jól értem, hogy innentől kezdve csak szombatonként kapunk friss információt a bekérésekről és a lektori ítéletekről is?
  Én nagyon sajnálnám, ha így lenne, mert jó volt tudni, hol tart aktuálisan a pályázat, van-e friss hír a regényemről. A következő szombat az előző szombattól irdatlan nagy távolságban van, ha az emberfiát szétfeszíti a kíváncsiság…

 14. Én is nagyon sajnálom, hogy eltűnik a Facebookos tájékoztatás az esetleges bekérésekről, és a lektori végeredményekről. Az gyorsabb, biztosabb volt, és nem kellett sokat várni arra, hogy mindenki lássa a végeredményt. Persze a másik oldalról érthető, hogy idő kezelni a Facebookos adatlapot, és ez hosszútávon kényelmetlen lehet.

 15. Rémesen sajnálom az FB kiírások megszűnését, de tényleg érthető, ha nincs rá kapacitás.

  A másik gondolathoz viszont: szerettem volna szó szerint idézni, de nem találom. Mindenesetre King figyelmeztetett rá, hogy „amíg az írásról beszélünk, addig sem írunk”. Ez az éremnek az a bizonyos másik oldala, amin mostanában – úgy látszik, nem egyedül – kezdek elgondolkodni. 🙂

 16. Én ugyan nem értem, hogy miért nincs értelme a naprakész FB információknak, de természetesen szomorúan bár, de elfogadom a helyzetet és innentől fogva „szombatista” leszek…

 17. Én azt hittem, az az értelme, hogy még erősebben összekovácsolja a közösséget, tudunk szurkolni egymásnak, bátorítani, aki épp lektorálás alatt van… Úgy emlékszem, tavaly pont fordítva ment, először a hírek voltak, és azért lettek a FB bejegyzések, mert a szerzők igényelték. De ha szombat, akkor szombat, persze. Csatlakozom Masonhoz a szomorúan belenyugvók klubjában.

 18. Gyarapodik a klub. Én is szomorúan törődöm bele, hogy csak szombaton…
  ezen az sem változtat, hogy pillanatnyilag még versenyben vagyok.

 19. Emlékeim szerint tavaly is csak a bekérések kerültek a Fb-re, az eredmény nem.
  Az Fb nem megbízható információs csatorna, egyrészt mert sok szerzőnek nem ugrik fel a bejegyzést, másrészt mert egyes szerzők egyáltalán nincsenek regisztrálva oda. Mindenképpen kell a webes felület, ez stabilabb.
  Lelkileg is jobb egy fix időpont, mert nagyon erős az érzelmi nyomás egy ilyen pályázat során, és ha még egy rendszertelen közlés is járul mellé, sokkal nagyobb érzelmi hullámzást okoz. (De ez hosszú téma, egyszer kifejtem egy élő talin, ha bárit érdekel.)
  Visszatérve, ha a hét során a lektor új művet kér be, az info természetesen kimegy az Fb-re, ahogy tavaly. De eredmény mindig szombaton lesz.

 20. A Könyvfesztivál ápr. 18-21. Valamelyik nap majd szeretnék egy Aranymosásos találkozót, csak úgy kötetlenül. (Majd meghirdetem, függ attól is, hogy dolgozom a rendezvényen.)

 21. Jó lesz összejönni a kolléga-vetélytársakkal. Remélem, nem lesz akadálya annak, hogy ott legyek!

 22. Két jó hír és egy fél rossz. 🙂
  Nem rossz arány!
  Jó, hogy a bekérésekről továbbra is friss tájékoztatást kapunk, továbbá hogy áprilisban lehetőség lesz többetekkel találkozni, ha sikerül elmennem.
  A fél rossz, pedig a kompromiosszum másik fele, miszerint a lektori vélemények csak szombatonként kerülnek napvilágra. Egy fene, ennyit megér a dolog, hogy időben tudjam, ha majd olvasnak… 🙂

 23. Nekem ez a kompromisszum így tökéletesen megfelel, mert lelkiekben fel tudok készülni az ítéletre, ha éppenséggel a regényemet választotta valamelyik lektor 🙂

  A távolság miatt a találkozón sajnos nem fogok tudni részt venni, így csak abban bízom, hogy lesznek majd róla beszámolók 🙂

 24. Tisztelt Írók és írópalánták!

  Engem megkértek, (nem az író)(nem a lektor vagyok) hogy olvassam el a xxxxxx -t .
  Hi-Hiiiii !!!! Hát nagyon ász!
  A mű címét és a következő 4 sor mondanivalóm az érintett cenzúrázta! És én még az ilyen
  művét tömjénezném.
  (plö)Demeter Attila és Üstökös biztos tisztában van vele,
  ám, aki még nem, annak a következőre világítanák rá: Az alkotás célja nem csak az önmegvalósítás, szórakoztatás, a pénz és hírnév szerzés, az olvasó libidójának gerjesztése lehet….. nem ezek a legfontosabbak.
  A XIX-XX sz. világszínvonalú magyar irodalmárai sem ebben voltak a legjobbak. Az hogy pl: sztefem vámpír és alakváltó indiánokat alkalmaz az csak egy eszköz……ha má ez itt a XXI
  De ha a burkot is olvastad tőle, vagy tudod mi dzsikéár eredeti szakmája…..
  A kritikátok véleményetek céljáról pedig helyesen és eredménnyel Aranymosó Bea már
  helyre rakott, rakni valókat , hisz voltak kiknél kilógott a ll-ba.
  Mivel engem véleményem publikálására nem kértek, nem teszem…. na most szakadt rám
  Sok sikert örömet mindenkinek!

  „Nagy Ász”

 25. Azon tűnődtem, milyen lenne veletek „élőben” találkozni, hű, egész jó ötletnek tűnik, alapból van pár ember, akit szívesen megölelgetnék 🙂
  Hajrá továbbra is, itt vagyok ám, de valamikor dolgozni is kell…és nem mindig jutok oda kommentelni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük