Eredményhirdetés

Múlt héten 100 szavas játékot játszottunk, mégpedig egy izgalmas feladatot adtunk: megbízhatatlan narrátorral kellett elmesélni egy jelenetet. A megbízhatatlan narrátor azért nagyon érdekes, mert meglepetést okoz az olvasónak. Megvezeti – vagy szándékosan, vagy azért, mert ő maga sem érzékeli tisztán a valóságot –, és a szerző lassan mutatja meg az olvasónak, hogy mindaz, amit ő valóságnak hitt, nem vagy nem teljesen igaz.

Érdemes tudni, hogy a gyerek – vagy akár értelmi sérült – narrátor, aki nem fog fel mindent abból, amit elmesél, nem teljesen megbízhatatlan narrátor. Ha az olvasó lényegében végig tudja, érti a teljes valóságot, akkor a szerző egy nagyon izgalmas eszközzel él, ami általában erős érzelmi hatást vált ki, hiszen mi nemcsak többet tudunk, de sokszor szívszorító részleteket értünk meg a szövegből, amit a narrátor egy naivabb nézőpontból nem fog fel.

Persze, ha a narrátor a saját korlátozott nézőpontja miatt nem tud minden részletet átadni, és az olvasó sokáig valóságnak tekinti, amit elmond, akkor akár egy gyerek is lehet megbízhatatlan narrátor.

Nagyon szép és izgalmas feladatmegoldásokat kaptunk, több olyan szöveget is, ahol gyerekek voltak a narrátorok. Szerettük Ran szívszorítóan szép szövegét, Czeily Enikő rémálmokkal átszőtt beszámolóját, Eliza gumicsizmás történetét, Kemendy Júlia elhagyott kutyusát és Prágai Noémi hősies disznóvágását.

A nyertes végül Fruzsina szövege lett:
Egész életemben tűrtem, hogy belém rúgjanak. Soha nem szóltam semmit, nem ütöttem vissza, nem panaszkodtam, nem kértem segítséget. Napjaim az állandó bántalmazás jegyében teltek. Bántalmazóim köre széles, de soha nem jegyeztem meg az arcukat, mert nem láttam értelmét. Bosszút állok egyen, száz áll sorba, hogy ugyanezt megtegye velem. Ma másképp lesz. Ma fellázadok. Most is felsorakozott két tucat verőlegény, hogy megforgassanak a sárban és kiverjenek belőlem minden ellenállást. Nem hagyom magam; várok a megfelelő pillanatra, nem sietem el, nem szeretném, ha megtalálnának. Végül elérkezik a lehetőség. Egyik bántalmazóm akkorát rúg belém, hogy kirepülök a pályáról és begurulok egy bokorba. Megmenekültem.

Gratulálunk! Fruzsina, kérlek, küldd el egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat@gmail.com
címre, és a hamarosan felkerül a szerkesztés.

Mindenkinek köszönjük a játékot, nagyon jó megoldásokat küldtetek 🙂 Gratulálunk 🙂

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
9 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Köszönöm a kiemelést, és gratulálok a többieknek 🙂
  (Ran, nagyon megindított az írásod, sírtam rajta, igazi érzelmi hullámvasút volt olvasni) <3

 2. Köszönöm a dicséretet, máris jól indult a hétfőm 😀 Gratulálok mindenkinek, igazán színes 100 szavasok születtek 🙂

 3. Gratulálok minden kiemeltnek és a nyertesnek is! 🙂
  Nekem Fodor Petra bejegyzése is nagyon tetszett, hangulatos írás! 🙂

 4. Gratulálok a kiemelteknek, és a nyertesnek. Ez egy elgondolkodtató feladat volt, érdekes volt látni, mit is vártak a zsűrik. Engem személy szerint Fodor Petra kis írása fogott meg leginkább.

 5. Gratulálok a nyertesnek!
  Szuper élmény volt ez a mostani játék. Rengeteg nagyon érdekes és jó megoldás született, a kiemelteknek külön gratula, mindegyiket olvastam és szuperek! 🙂 (szerintem azok között is akadt nagyon kellemes írás, akik most nem kerültek kiemelésre) 🙂
  Köszönet az izgalmas feldatért is. Mostanában kevés dologra cuppantam rá ennyire 😀

  (ui: Eliza, hálás vagyok, hogy megosztottad az élményt, amit kiváltott belőled az írásom. Azt hiszem, ezért érdemes írni. <3)

 6. Köszönöm szépen, nagyon örülök, és hamarosan küldöm a részletemet! 🙂
  Gratulálok mindenkinek, nagyon érdekes írások születtek. 🙂

 7. Szívből gratulálok mindenkinek! Ran, nekem is nagyon tetszett az írásod. 🙂 A nyertes szöveg is szuper ötletes.

 8. Gratulálok a győztesnek és a kiemelteknek! Tristan, rám a te írásod gyakorolta a legnagyobb hatást, az utolsó mondtad napokig a fülemben csengett, nagyon tetszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük