Eredményhirdetés

Pénteken egy nagyon izgalmas 100 szavas írástechnikai játékot játszottunk 🙂

Egy hétköznapi tárgyat kellett kiválasztani, és úgy írni egy jelenetet, hogy a szövegből kiderüljön, miről beszélünk. Ráadásul egy extrém helyzetet is adtunk: az ember, aki használta a tárgyat, nem érinthette meg kézzel. Mindez jó alkalom lehetett az információátadás gyakorlására, hiszen úgy kellett valamiről beszélni, hogy nem mondhattuk ki, mégis az olvasó számára egyértelművé kellett válnia, hogy mire gondol a szöveg megírója.

Ez önmagában is izgalmas, de nem ez bizonyult a feladat legnehezebb részének: azt kértük, hogy használjatok E/2-es narrációt. Az E/2 igen ritka, hiszen olvasóként eltölti némi kényelmetlenséggel az embert, hogy megszólítják, azaz azonosítják a főhőssel. Nem ő azonosul, mint az E/1 esetén, hanem kívülről kap valamilyen „minősítést”. Akadnak ugyan teljes regények is ezzel a narrációs stílussal, de kimondottan nehéz befogadni.

Viszont az is kiderült, hogy használni sem egyszerű. Sokan beleestek abba a hibába, hogy a választott tárgy beszélt az emberhez, aki használta – csakhogy ilyenkor igazából E/1-es narrációban szólította meg a tárgy az adott embert. Bármennyire izgalmas megoldások születtek is így, sajnos nem feleltek meg az eredeti kritériumoknak.

Az E/2-es narrációval nagyon erős hatást lehet kiváltani az olvasóból, néha érdemes játszani vele, megnézni, hogyan működik és hogyan hat 🙂

A megoldások között ismét több olyat is találtunk, amit nagyon szerettünk. Ilyen volt Bambali érzékletes és megható életű ecsete; Láng Annie örökkön rejtőzködő, és ezzel teljesen elégedett öngyújtója; Mrs Toot szellemes és pajzán módon kétértelmű szövege; Rezeda Réka egyedi és szókimondó stílusú távkapcsolója (és persze sajnáltuk is, amiért a „suttyó” és trehány gazdember súlya alatt kell szenvednie).

A nyertes pedig ezen a héten Rita lett. Íme a szövege:
Egész éjjel várod, hogy felébredjen. A szőnyeg mellett állva hallgatod ütemes szuszogását, esetlen forgolódását. Vele vagy, mégis hiányzik, bensődet szinte átjárja a huzat. Mikor eljön a reggel, megörülsz: a hajnal első fényeinél téged keres először. Ahogy kis talpai rád találnak és te végre körülölelheted a puha lábakat, elfelejted az éjszakai ürességet. Most hozzáérhetsz sima bőréhez, puha melegbe vonhatod a fürge lábacskákat. Sarka már majdnem lelóg rólad, hamarosan a kistestvéréé leszel. Elindul, és te lendülsz vele. Tested két fele külön mozog, szédítő hullámvasúton érzed magad. Az örömmámor nem tart sokáig. Megáll, téged lerúg, és bemászik a szülei közé a franciaágyba.
(A megoldás pedig természetesen a papucs)

Gratulálunk! Rita, kérlek, küldd el egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat ’kukac’ gmail ’pont’ com
címre, és a hamarosan felkerül a szerkesztés.

Mindenkinek köszönjük a játékot 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
7 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Tisztelt Aranymosás!

  Elnézést, hogy itt kérdezem meg, de a Public star és a Rakéta projekt eredménye mikorra várható? Úgy olvastam, hogy május végén már kiderülnek az eredmények. Szurkolok a kedvenceimnek!

 2. Hohó, ezt én most benéztem… Fel is írom a mai nap margójára, hogy E/2-t gyakorolni! 🙂

  Gratulálok a nyertesnek, nekem is az volt az egyik kedvencem.

  Szép napot mindenkinek!

 3. Holnap, csütörtökön kikerül a vezető szerkesztő írása, pénteken pedig a pályázat végleges eredménye, benne a Rakéta projektesekkel.

 4. Gratulálok Ritának, az ő szösszenetét én is nagyon élveztem (ahogy sok másikat is). Köszönöm szépen a kiemelést, megdobogtatja a szívemet, hogy egyedinek találtátok a távkapcsolóm stílusát. 🙂

 5. Ejnye, hát igen, nekem is a tárgyam dumált E/2-ben, de legalább jót szórakoztam, miközben írtam. 🙂
  Szívből gratulálok Ritának a győzelemhez!
  Szerintem most is sok remek írás született.

 6. Sziasztok! Köszönöm szépen a kedves szavakat. Örülök, hogy tetszett a megoldásom. Gratulálok a többieknek is. A szerkesztésre szánt szövegrészletet elküldtem. Kíváncsian várom az eredményét, biztos felnyitja a szemem a hibáimra. Köszönöm a lehetőséget. Szép napot mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük