Eredményhirdetés

Múlt héten 100 szavas játékot játszottunk. Pontban 100 szóban kellett elmesélni egy történetet, amiben szerepet kap a víz 🙂

Sokszor látni egy-egy novellánál, kéziratnál, hogy a szerző túlrészletezőn, túl hosszan magyaráz valamit. Az olyan korlátozások, amikor (pár )száz szóban, (pár )ezer karakterben kell elmesélni egy teljes történetet, segítenek abban, hogy gyakoroljuk a tömörítést. Hogy elhagyjuk a felesleges jelzőhalmozást, és csak azokat a kifejezéseket használjuk, amik a legpontosabb képet adják. Ez nem jelenti azt, hogy egy 100 szavas történet csakis díszítetlen lehet, de azt igen, hogy ilyenkor nagyon gazdaságosan kell bánni a szavakkal, és mindig megkeresni a legkifejezőbb szinonimát.

Nem probléma, ha elsőre az ember túlcsúszik írás közben a szóhatáron, mert az is nagyon izgalmas feladat, hogy összerántsuk a történetünket mondjuk 180 szóról 100-ra. Tömörebben (amitől sokszor jóval erőteljesebben) fejezzük ki ugyanazt.

 

Köszönjük, hogy velünk játszottatok, megint sok izgalmas történetet kaptunk. Tetszett F. Zsuzsanna szívszorítóan szép története; ZO különleges világábrázolása; Erion Kay megszemélyesített óceánja; Anita csattanós története; Dyta Kostova hableány-története; Lullabie May strandjelenete; Kovács Sándor erőteljes képet mutató szövege.

A győztes most Kun Csilla története a váratlan, mégis szépen felvezetett fordulat miatt:
A buszmegállóban vacogok a szakadó esőben. Az esernyőmet a boltban hagytam. A menetrend szerint a busz öt perce ment el. Bízom a jó szerencsémben.
Fekete furgon fékez mellettem.
– Elvigyem egy darabon? – tekeri le a sötétített ablakot a férfi.
Nem tudom a nevét, de a feleségével törzsvásárlók a boltban. Nagydarab, otromba ember, aki mellé nem szívesen szállna be egy magamfajta, törékeny teremtés.
– Mindjárt jön a busz – mondom.
– Csurom víz, meg fog fázni. Jöjjön!
A felesége tegnap bedagadt szemmel jött vásárolni.
Beszállok.
A pólóm átázott, a férfi a mellem bámulja. Egy rohadék. Mindig ilyet választok áldozatnak.
Rámarkolok a zsebemben az injekciós tűre.

Gratulálunk!
Csilla, kérlek, küldd el egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat ’kukac’ gmail ’pont’ com
címre, és a hamarosan felkerül a szerkesztés.

Mindenkinek köszönjük a játékot, jövünk új 100 szavassal nemsokára! 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
4 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Gratulálok Csilla!
    Érdekes történet, mert a vége öngyilkosságot sejtet,mivel,ha rámarkol az injekciós tűre,önmagát pusztíthatja el és nem igazságosztóként jelenik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük