Az Írástudó Íróiskola 2017-es kurzusai

Izgalmas változások történnek az íróiskolai képzésben.

Az első Aranymosás után sokan kérték, hogy valamilyen formában oktatást szeretnének, így 2012-ben létrehoztuk az Írástudó Íróiskolát. Hatalmas munka volt kidolgozni a tananyagokat, átgondolni, mi az, amire feltétlenül szüksége van egy tehetséges, de képzetlen írónak. Külföldön annyira természetes az íróknak, hogy íróiskolákba, irodalmi táborokba járnak, hogy meg sem említik az interjúkban. Míg idehaza csak a szépirodalom terén voltak lehetőségek, de egy szórakoztató irodalomban tevékenykedő író nem tudott hova fordulni.   

Amikor megírtuk a tantervet, rájöttünk, hogy az írók annyi helyről jönnek, hogy szükséges egy közös alapozás. A magasabb kurzusoknak csak utána van értelme, így azokat már zárt körben hirdettük meg. 

Azonban mostanában egy nagyon szomorú jelenségre lettünk figyelmesek. Vannak visszatérő pályázóink, akik új regénnyel, mesekönyvvel jönnek, és nyelvileg önmaguktól is fejlődnek, de a specializáltabb írói eszköztárat nézve pontosan ugyanazokkal a hibákkal küzdenek, mint a korábbi szövegben.

Nem jók a leírások, vontatottak a párbeszédek, vagy épp a világépítés roggyan meg már az első oldalakon, és akkor még nem is beszéltünk az ismétlődő dramaturgiai hibákról. Az írók sajnos ritkán látnak rá a saját hibáikra, és ugyan sok tanácsot kapnak, de célzott oktatás nélkül lehet, hogy ezeket nem tudják alkalmazni.

Úgy döntöttünk, hogy az idei évtől megnyitjuk a magasabb kurzusokat mindenki előtt. Az oktatás továbbra is kiscsoportos, és nem tömegoktatás, vagyis a felvételi szöveg dönti el, hogy ki kerül be. 

A kurzusok nehézségi sorrend alapján: Szövegboncnok, Párbeszéd, Leírás, Dramaturgia.

Van a 15-19 éves fiatalok számára is lehetőség: júliusban és decemberben  tartjuk az Ifjúsági kurzust.

Illetve a zsánerirodalmi tudásra vágyó szerkesztőknek a Szövegkertészet képzés nyit új lehetőségeket.

Aktuális jelentkezések:

Akik első regényüket, mesekönyvüket adták be, és nem igazán vannak képben a könyvpiac működése kapcsán, vagy nem tudják milyen stilisztikai hibáik vannak, azokat március 1-ig tudnak jelentkezni a Szövegboncnok kurzusunkra.

Illetve a március 1. a Dramaturgia jelentkezési határideje is.

A kurzusok időpontját, a tananyagot és minden információt a fejlécben az Íróiskola menüpont alatt találjátok.

Szeretettel várunk mindenkit!

Jó tanulást! Jó írást!

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük