Új év, új élet, új pályázat

Véget ért a 2013-as év, és egy új esztendő kezdetén vagyunk.

Az Aranymosás Irodalmi Magazin 2011.10.16-án indult. A Könyvmolyképző vezetője, Katona Ildikó szeretett volna a hazai tehetségeknek egy egységes, áttekinthető pályázati rendszert, a kiadóba küldött kevergő kéziratok helyett egy pontos, hatékony és alapos szűrést.

Az első pályázatra 205 írás érkezett, a másodikra 238, a mostani pályázatra 247.

A nyüzsgő közösségi élet nagyjából tízezer hozzászólást generált.  Sok irodalmi barátság született, az ország különböző pontjain élő szerzők megtalálták egymást, és ennek már a hatásai is látszódnak, nagy örömünkre. A Világ bétái egyesüljetek csoportban hétszáz író elemzi egymás műveit, de az Irodalmi pályázatfigyelő csoportnak is sokan tagjai, és kipróbálják a képességeiket a különböző novellapályázatokon.

Az oldalon érdemes aktívnak lenni, az első pályázat lelkes értékelői között két íróiskolás helyet sorsoltunk ki. A második pályázat során néhány szerző olyan profi tudásról tett szert, hogy felkértük cikkírásra, és későbbiekben is számítunk tudásukra. Nagy meglepetés volt számunkra, hogy más kiadók is nyomon követik a pályázatot, és felkérték antológiákba az oldalon publikáló szerzőket. Sok új szerzőt felfedeztünk mi is, a műveiket már leemelhetitek a könyvesboltok polcairól:

Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn

Tavi Kata: Nyitótánc

Andrew Lucas McIllroy: Árnyból az angyal

Lovranits Júlia: Lea és a viharbanyák

K. László Szilvia: Marci és a galibák

Kozári Dóra Éva: Marcsi szeretetre vágyik

Számos írás szerkesztése még folyamatban van, és idén újabb kiváló magyar könyveket adunk az olvasók kezébe. Csobán Zsuzsa és Palásthy Ágnes mesekönyve év elején jön ki. Laura Arkanian, Rácz Tibor és Marco Caldera regénye az e-book projekt elindulásakor lesz kapható. Karácsonyig pedig megjelenik Bökös Borbála, Róbert Katalin, Okváth Anna és Kae írása is.

De nem feledkezünk el a régebbi szerzőinkről sem. Idén is kiváló művekkel gazdagítja a repertoárt Helena Silence, Zakály Viktória, On Sai, Cselenyák Imre (Jean-Pierre Montcassan), Simon Tamás, Tara Monti, Benina, Spirit Bliss, Szurovecz Kitti, Böszörményi Gyula, Csukás István.

A mostani pályázat értékelése nagy lendülettel elindult. Az előszűrők ma megkezdik a munkát, melyet február végéig befejeznek, így február végén mindenkit e-mailben értesítünk, hogy továbbjutott-e a műve az oldalra.

Mivel ez egy jó értelemben vett valóságshow, így menet közben is lehet látni az eseményeket, vagyis február közepétől elkezdenek felkerülni az első írások.  Addig novellák, cikkek, játékok lesznek az oldalon.

Érdemes feliratkozni a Facebook oldalunkra, mert oda kikerülnek a napi frissítések. Miközben az összes írás első fejezete felkerül, a lektorok is nézik a weboldalt, és válogatnak, milyen műveket kérjenek be elolvasásra. Ha az első fejezet alapján nem kérték be az írást, akkor sincs baj, mert megteszik a későbbi fejezetek során.

A lektorálási szakasz márciustól nyár elejéig tart, és utána felkerül az oldalra a lektorcsapat besorolása. Két pozitív lektori kell, hogy az írás eljusson a kiadóvezető elé. Utána Katona Ildikó átnézi a hozzá eljuttatott műveket és véleményeket, majd őszre meghozza a döntést a megjelenésekről. Egy mű valószínűleg már télen megjelenhet, annak a szerkesztését el tudjuk végezni, a többi írás 2015-ben lát majd napvilágot. Remélem, minél több tehetséges szerzőt sikerül megtalálnunk idén is. Ne feledjétek, nem egymással versenyeztek, hanem a kiadó megjelenési szintjével.

Míg a pályázat tart, január-februárban zajlik az Íróiskola Párbeszéd kurzusa, melyet Varga Bea tart, március-áprilisban pedig a Leírás kurzus, ahol szeretettel köszöntjük Csordás Gábort, az új oktatónkat. (A Kéziratszerviz a pályázat ideje alatt nem üzemel, a lektori kapacitás kell a regények szűréséhez.)

Nagyszerű évet kívánunk mindenkinek! Jó írást és jó olvasást!

-vb-

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.9/10 (8 votes cast)
14 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Elismerésre és tiszteletre méltó a magazin elhivatottsága, és a pályázati rendszer életre hívása. Első pályázóként izgatottan és kíváncsian várom a fejleményeket 🙂

  2. Nagyon várom a pályázat kibontakozását. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok remek művet olvashatunk majd.
    Sok sikert szeretnék minden pályázónak!
    Illetve nagy köszönetet és kitartást az összes lektornak, a Könyvmolyképző és az Aranymosás munkatársainak, hiszen nagyon sokat tesznek a pályázatért, mi értünk. 🙂

  3. „Mivel ez egy jó értelemben vett valóságshow, így menet közben is lehet látni az eseményeket, vagyis február közepétől elkezdenek felkerülni az első írások.” 🙂

  4. Sok sikert mindenkinek! Én amikor megláttam a beérkezett pályázatok számát… majdnem leájultam a székről. Hihetetlen izgalmas lesz 🙂 (Főleg nekem, elsőpályázónak.)

  5. Nem várható egyébként, hogy az előszűrés során megosztotok velünk néhány információt? 🙂 Persze név meg adatok nélkül, olyasmikre gondolok, minthogy találtatok-e már igazán jó kéziratot, milyen jellegű regényekkel találkoztok vagy akármit? :

  6. Majd az előszűrők írnak egy összegzést a tapasztalatokról. Amúgy nagyon jól haladnak, és vannak már jó írások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük