Könyvszakmai ismeretek szerkesztőknek

Nagyszerű hírünk van! 2023-tól megváltoztatjuk a Szövegkertészet szerkesztői tanfolyamot, témakörökre bontjuk, és több műhelyvezetőnél lehet tanulni. Az új rendszerről bővebben itt lehet olvasni.

Januárban indul az új Szövegkertészet kurzus első modulja. Ez nyolc előadást tartalmaz. A témák:

 1. Könyvkiadási folyamatok
  A kézirat útja a nyomdáig, majd a boltokba. A különböző munkakörökben adódó feladatok. Hogyan válnak ezek szét nagy kiadóknál? Kiadók profiljai, méretei, ebből adódó kihívások. Munkalehetőségek a különböző kiadóknál.
 2. Könyvpiaci alapismeretek
  Hogyan épül fel az országos könyvkiadás rendszere, milyen irodalmi terek vannak? Szépirodalom és szórakoztató irodalom viszonyrendszere, felnőtt- és gyerekirodalom, tényirodalom, folyóiratok intézményrendszere. Változások az elmúlt évtizedekben, és a jelenlegi új utak.
 3. Célcsoportok és olvasói szokások
  Hogyan alakult ki a célcsoportokban való gondolkozás? Milyen célcsoportok léteznek? Hogyan változtak az olvasói szokások az elmúlt két évtizedben?
 4. Szerkesztési alapismeretek
  Mire kell figyelni szerkesztéskor? Szerkesztés menete, módszerei, nehézségei. Mit muszáj elfogadtatni a szerkesztőnek, és mit nem szabad erőltetni? Mitől lesz lendületes egy szerkesztés?
 5. Író és kiadó gazdasági kapcsolata
  Szerződések, jogok és kötelességek mindkét oldalon. Speciális gazdasági helyzetek, elkerülendő konfliktusok. A borító témaköre. Mi történik érdekkülönbség esetén?
 6. Író és szerkesztő kapcsolata
  A szerkesztés alatt felmerülő problémák. Írók többféle hozzáállása a szerkesztéshez. Kommunikációs különbségek feloldása. Konfliktuskezelés.
 7. Írók különböző képességei, fejlesztése
  Írók különböző képességei. Mikor van szükség fejlesztésre? Tűréshatárok, és motivációs lehetőségek.
 8. Pályaszocializáció
  Önismeret szerkesztőknek. A szerkesztői életút. Mitől lesz valaki jó szakember?

Az online előadások hétfőn és csütörtökön lesznek 18 órától, a végén kérdezési lehetőséggel. A videók a kurzus végéig visszanézhetők, illetve kérdés is feltehető. Az oktatás zárt Facebook csoportban zajlik, ide kerülnek ki a Zoom linkek. (Kérjük a Zoom ingyenes letöltését a kurzus előtt.) 

Előadó: Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző. A Könyvmolyképző Kiadó magyar projektjének vezetője, az íróiskola és szerkesztőképzés szakmai megalapítója. A siker tintája c. szórakoztató kézikönyv szerzője. 

A modulra nincsen felvételi, minden szerkesztés iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A tanfolyam nem akkreditált képzés. 

A kurzus időtartama: 2023. január 16 – február 10.

Díja: 46 ezer Ft + áfa

Jelentkezési határidő: 2022. december 26.

Befizetési határidő 2023. január 12.

A jelentkezéskor kérjük elküldeni a regisztrációs lapot a penzugy@konyvmolykepzo.hu és a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címre is. (Tárgy mezőbe: Könyvszakmai ismeretek.)

Az adatlap letölthető innen: Könyvszakmai ismeretek reglap

 

Szeretnél minőségi tudást kapni? Kiváló szakemberré válni?

Ha igen, szeretettel várunk!

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
17 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Aranymosó!

  Jól értem, hogy nincs szükség valós idejű jelenlétre? Tehát a kurzus végéig bármikor visszanézhetem a videókat, nem feltétlenül kell a 18 órás időpontban gép előtt lennem?

  Előre is köszönöm a választ!

 2. Kedves Bianka K, igen, a videók a kurzus ideje alatt visszanézhetők lesznek, ha bárki nem ér rá aznap (vagy tudja, hogy általában nem ér rá este 6-kor), akkor is el tudja végezni 🙂

 3. Kedves Aranymosó!

  Előzőleg a kiírásban szerepelt, hogy szükséges a jelentkezéskor egy rövid, kötetlen bemutatkozás. Ez, ha jól látom, kikerült. A jelentkezésnél a kísérőlevélbe a regisztrációs lapon kívül mi szükséges még?

  Üdvözlettel: Zsanett

 4. Kedves Aranymosó!

  Lenne még egy kérdésem a regisztrációs lappal kapcsolatban. Az adószám mezőt csak abban az esetben kell kitölteni, ha céget adunk meg számlázási névnek vagy mindenképp?

  Köszönöm előre is a választ!

 5. Kedves Fuuu,
  ennek meghirdetése minden évben a kiadóvezető döntése alapján történik. Idén tavasszal került ki a felhívás, így leghamarabb jövőre is tavasszal várható.

 6. Kedves Aranymosó!

  Mint minden szakmában, itt is biztosan sokat számít, hogy kinek mennyire van érzéke a szerkesztéshez, de úgy nagyjából mik a kilátások, ha elvégzem a 8 modult és megkapom a tanúsítványt? Az Könyvmolyképző berkein kívül is elismerik az itt megszerzett tudást, lenne esélyem más kiadónál is szerkesztőnek jelentkezni, vagy oda már egyetemi papírt kérnek, és csak a kiadón belül fogadják el a kurzust, mint végzettséget?
  Már régóta érdekel a szerkesztés, és szerettem volna megpróbálni a dolgot, de ez a sok kérdőjel elbizonytalanít.

  Köszönöm előre is a választ!
  Eszter

 7. Kedves Eszter!
  Nem csodálom, hogy elbizonytalanít, mert komoly problémák vannak a hazai szerkesztők helyzetével kapcsolatban.

  Hivatalos szerkesztőképzés Miskolcon van az egyetemen. Ez egy általános szakmai áttekintést ad, ami jó lehet szépirodalmi kiadóknál, újságoknál. Vagy kisebb kiadóknál, ahol a szerkesztő tördel, szerződést köt, borítótervezést intéz. (A kis kiadók családi vállalkozások, itt a rokonok, illetve főként a saját fordítóik, vagy íróik dolgoznak szerkesztőként.)
  A populáris irodalom terén mozgó nagy kiadók azok, ahol hiány van jó szerkesztőkben. Rengeteg külsős szerkesztőt foglalkoztatnak. Itt nem kell tudni mást, „csak” szerkeszteni, és próbamunkával lehet bejutni.

  Csakhogy a szórakoztató irodalom hatalmas változásban van. Már nem elég a sima nyelvi javítás, nem lesz versenyképes az a magyar szerző, aki csak ennyit kap. 2015-ben azért kezdtem szerkesztői kurzust tartani, mert nem találtam olyan embereket, akik képesek egy regény normális szerkesztésére pl. karaktert mélyítése, korcsoport egységesítése, világépítés ellenőrzése. Van egy hatalmas rés a között, amit a miskolci képzésről kikerülők tudnak, meg ami nekünk kellene a kiadóban.

  Ez a tanfolyam jó szakmai hírnévnek örvend más kiadóknál, és az állam felé bejelentett kurzus. Viszont nem akkreditáltatott. Az akkreditáltatás (engedélyezés) azt jelenti, hogy az állami szakértők ellenőrzik, résszakmai képzésnek minősítik, és vizsgával kell zárni. Ez nekünk brutális mértékű adminisztrációt jelentene. Mellé meg egy merev tananyagot, amit nem lehet akkor frissíteni, amikor szeretnénk. Lehetséges, hogy a későbbiekben résszakmai képzéssé minősítettjük, de most a kiadó prioritásában nem szerepel az első helyen.

  Ha még fiatal vagy, azt tanácsolom, menj mindenhová, bővítsd az ismereteidet. Aki a miskolci képzésről jön, az nálunk kihagyhatja az első előadássorozatot, és az első szerkesztési gyakorlatot. (1. és 3. kurzus.)

 8. Kedves Aranymosó!

  Érdeklődni szeretnék, hogy egy előadás kb. milyen hosszú lesz, meddig tartanak majd az órák.

  Előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel: KWera

 9. Kedves kWera!
  Az előadások hétfőn és csütörtökön 18 órától lesznek, és másfél órás időtartamban. Ha sok a kérdés, ez fél – egy órával hosszabb is lehet, de a kurzus ideje alatt minden előadás visszanézhető lesz.

 10. Kedves Könyvmolyképző Kiadó!
  Lemaradtam az idei szerkesztő kurzus jelentkezéséről, mikor várható a következő indulása? Illetve van-e még lehetőség pótjelentkezésre?
  Köszönettel: Varga Ráhel

 11. Kedves Ráhel, a 2. és 4. modult esetleg érdemes lehet elvégezni (a 2.-hoz nem kell előfeltétel, a 4.-hez a 2. kell), várhatóan jövőre indul újra az 1. modul.

 12. Sziasztok!

  Előfizettem a hétfőn induló kurzusra, de még nem kaptam róla információkat. Hol találom meg a facebook csoportot?

  Köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük