Kérj Karácsonyra Írósulit!

Többen jeleztétek, hogy a szeretet ünnepén Írósulis befizetést szeretnétek adni vagy épp kapni, így meghosszabbítottuk az Íróiskola Alapozó moduljának jelentkezési határidejét január 1-ig.

(Az öröm közepette azért ne feledjétek, hogy nem automatikus a bekerülés, a legtehetségesebb 15 emberrel tudunk csak foglalkozni.)

A mostani hallgatókra is érvényes a kedvezmény: hogyha a regénypályázat során sikerül a művel felkerülni az Aranymosás oldalra, de végül negatív lektori jelentést kap az írás, két kurzus elvégzése után a szerző egy ízben beadhatja újra ugyanazt a regényt.

***

Alapozó modul:

Szeretnéd megtudni, hogy milyen írástechnikai csiszolásra van szükséged? Kíváncsi vagy, milyen kulcselemeket figyel egy szerkesztő, amikor értékel? Akarod tudni, hogyan boldogulj íróként?

Ha a válasz igen, akkor itt a helyed!

A kurzus időtartama: 8 hét

Az oktatást Varga Bea végzi, az Aranymosás tehetségkutató vezetője, a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztője.

A következő Alapozó kurzus: 2013. február – március.

Jelentkezési határidő:  2013. január 1.

E-mail: aranymosas kukac gmail pont com (tárgy mezőbe kérjük: Alapozó kurzus)

Sajnos, nagy a túljelentkezés, és csak 15 fővel tudunk egyszerre foglalkozni, így a jelentkezés mellé kérünk csatolni egy regény vagy novella első öt oldalát. Ez alapján dől el a felvétel január 1o-ig.

Tandíj: 32 ezer Ft + áfa

Az Alapozó modul előfeltétele más kurzusainknak.

Forma: levelező oktatás. Minden tag személyes véleményt és értékelést kap a szerkesztőtől. A csoport szerepe az, hogy egymás műveit értékelve kialakuljon a kritikai közeg. Közös internetes levelező listán dolgozunk.

A kurzus a hallgatónak legalább heti 6 óra aktív munkát jelent. (Aki tud több időt szánni az írásra, annak lesz lehetősége mélyebbre ásni az adott feladatban, illetve más, kiegészítő feladatokat kaphat.)

Tematika:

Az első hónap az elemzésről szól.

Mindenki egyedi szerkesztést kap műve első 10 ezer karakteréről. A szerkesztő visszajelzi a személyes erősségeket és gyengeségeket, valamint útmutatást ad, hogy milyen részképességet kell fejleszteni.

Gyakorlati feladat:

A résztvevőknek egymás műveit is értékelni kell, ez segít kialakítani az írástechnikai tudatosságot.  A kapott vélemények, bírálatok rávezetik a szerzőt, hogyan kezelje a különböző nézőpontokból eredő véleménykülönbségeket.

Kapcsolódó cikkek:

1. Az írás formai követelményei. Mitől tűnik amatőrnek vagy pofi munkának egy kézirat a kiadó szemében? Mitől lesz morcos egy szerkesztő?

2. Az írás tartalmi követelményei. Írás a lektorok szemével. Milyen kulcskérdések alapján dől el egy mű kiadása?

3. A célközönségről. Sok mű azért kallódik el, mert nem tudja besorolni a kiadó. Mit kell tudnunk a korosztályokról? Hogyan írjunk nőknek, és hogyan férfiaknak? A mese, a sci-fi, a fantasy, és a krimi elvárásai.

4. Miért érdemes egy regényírónak novelláznia? Szerkezeti hibák kicsiben és nagyban.

 

A második hónap az írásról szól.

Az eddig megtanult szemléletet gyakorlatban alkalmazzuk. A szerzők modalitástesztet töltenek ki, és megtanulják bekapcsolni az érzékszerveiket írás közben.

Megadott szempontok alapján jeleneteket írnak, majd teljes novellát, és azokat a szerkesztő véleményezi.

A legjobb írások, kikerülnek az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalára.

Választható gyakorlatok még:

– tudatalatti felszabadítása (napi 20 perc írás)

– szinopszis saját regényről (a szerkesztő véleményezi)

Kapcsolódó cikkek:

5. Az írás módja biológiai alapú? A szerző észlelése és a mű nyelvezetének kapcsolata, avagy az érzékszervek csapdája.

6. Írástechnikai hibák életkor, nem, foglalkozás alapján. Kezdők tipikus hibái. Hogyan hasznosítsd a szakmádat az írásban?

7. Személyes élmények a műben. Mikor szabad élő személyt vagy helyzetet megírni és hogyan? Milyen csapdákat rejt?

8. Megírási módszerek regények esetén. Mozaikolás, hólabda, és jelenetlista. Mikor fontos a történeti váz, és mikor nem?

 

Bónusz 1: Írói válságok. A fehér lap szindróma. Az írástechnikai görcs. A külső elvárások pozitív és negatív hatása. A kudarc, mint motiváló tényező.

Bónusz 2: meglepetés cikk (betekintő a következő kurzus anyagába)

 

Kerülj közelebb a megjelenéshez! Kerülj be a Könyvmolyképző Írástudó Íróiskolájába!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük