Jutasi Adrienn: Nelli és a dackorszak

1.

Nellibemutatkozik

Nelli nemrég fújta el a szülinapi tortáján a három gyertyát, szóval lassan igazi nagylánnyá válik. Már nem cumizik, tud pótkerékkel biciklizni, bukfencezni és húszig számolni.

Nelli nagyon szereti Anyát, Apát, Fülit, a nyusziját, Brúnó maciját, meg a cicákat, de a legeslegjobban a KAKAÓS CSIGÁT.

Persze ezen kívül Nelli még rengeteg mindent szeret…

Szeretiegyszerre kiönteni az összes legóját a dobozból, meglesni az ablakból a kukásautót,  és megsimogatni a szomszéd Cili cicát.

Szeret elbújni a vendégek elől, elfújni a pitypangokat, matricát kapni a doktor bácsitól, belegázolni az őszi avarba, felpróbálni Anya cipőit, megkergetni a galambokat a parkban, és fel-le utazni a mozgólépcsőn.

 

Érdekes, hogy LEGESLEGJOBBAN Nelli épp azokat a dolgokat szereti, amiknek Anya sajnos egyáltalán nem örül.(:-

 Ugyanis szeret belelépni a legmélyebb pocsolyába, labdázni a lakásban, elszopogatni az útközben talált jégcsapokat, belenyomni a kádba az egész flakon habfürdőt, és összeszedni minden KINCSET (eldobott csoki papírt, madártollat, üvegcserepet, döglött bogarat, és kiköpött rágógumit), amit csak az utcán talál.

 
 ***

 Persze vannak olyan dolgok is, amiknek meg Nelli nem örül…

Pédául  NEM SZERETI, ha kipukkad a lufija, ha puszit kell adnia idegeneknek, ha abba kell hagynia a mesenézést, vagy ha nem sikerül egyedül felvennie a harsinyáját.

És KI NEM ÁLLHATJA, ha délután le kell feküdnie aludni, ha megcsípi a csalán,

vagy ha az utcán fognia kell Anya kezét.

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 5.5/10 (14 votes cast)
9 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Adrienn!

  A részlet ugyan rövid, de ez a néhány bekezdés elég volt ahhoz, hogy Nelli megelevenedhessen a képzeletünkben. Egy átlagos hároméves kislány tulajdonságait mutattad be, így biztosan sok anyuka, apuka és idősebb testvér ráismert a saját lányára, húgára. Ezáltal a célközönség sem korlátozódik az óvodások körére, hiszen biztosan sok szülő örömmel olvas egy olyan gyermekről, aki abban a korban van, amiben az ő gyermekük is. Akiknek már idősebb lányuk van, feleleveníthetik a múltat Nelli megismerése közben. A hangulat kedves és szórakoztató. Igaz, nem vagyok sem szülő, sem gyerek, mégis érdekel Nelli első kalandja. (Azért remélem, nem sok hároméves szeret kiköpött rágót gyűjteni. :D)

 2. Kedves Adrienn!

  Ebből a rövid részletből nem sokat lehet leszürni, de annyi kiderült, hogy Nelli egy aranyos kislány, a háromévesek minden szeretni való tulajdonságával. Köszönöm, hogy olvashattam 🙂

  JT

 3. Kedves Adrienn!

  Örömmel olvastam egy újabb kisgyermekeknek szóló történetrészletet.
  Olvasmányos, a címből ítélve egy nagyon fiatal korosztálynak, 3–4 éveseknek és nagyobbaknak szánod. /pipa/

  Ami nagyon izgalmassá teszi az egészet, az a tipográfia — és majd, ha arra sor kerül, a tördelés.
  A tipográfiát viszont érdemes átgondolni még, egy picit egységesíteni. A KI NEM ÁLLHATJA szószerkezethez pont illik ez a „macskakaparásos” írás, a többinél azonban mérlegelném.
  Itt jön az erőssége ennek a kis szeletnek, hogy kiemelted a pontokat, hangsúlyokat. Kicsit olyan, mint amikor a gyerek lelkesen kurjantja: KAKAÓS CSIGÁT kérek.
  *máris elképzeli, ahogy a tördelésnél egy állat!kakaós csiga fölött mászik a szöveg*

  Tetszik, hogy ismételsz, és hogy rengeteg mellérendeléses mondatod van. Jó ez.
  Azonban volt egy-két helyesírási hiba benne, ezen még lehet finomítani /csokipapír, harisnyáját stb./.

  És akkor a záróakkord:
  Különösen az tetszik ebben a szöszben, hogy visszaadod a gyerekek megfigyelőképességét, a mindenre rácsodálkozásukat. Mert ilyenek, főleg ebben a korban.
  Amikor nem túlzok, órákig el tudják nézni, hogy egy kutya játszik.

  Tehát, amit tanácsolok, hogy a tipográfiát ennek fényében gondold át, helyesírási hibákat pedig szűrd ki. 🙂

 4. Az, hogy leporellókönyv szövege lesz, sokat megmagyaráz. Ahhoz pont illik, aranyos, sajátos, valószínűleg jellemző lehet a 3 évesekre, ezért akár a gyerek, akár a neki felolvasó személy tudja mindezt értékelni. Biztosan kikerekedik majd egy történet is, ami megfelel ennek a korosztálynak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük