Írástudó Íróiskola – Alapozó kurzus

Szeretnéd megtudni, hogy milyen írástechnikai csiszolásra van szükséged? Kíváncsi vagy, milyen kulcselemeket figyel egy szerkesztő, amikor értékel? Akarod tudni, hogyan boldogulj íróként?

Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Tanulj egy nagy kiadó szerkesztőitől!

A kurzus időtartama: 8 hét

Mivel sokaknak családja van, mások pedig a vizsgaidőszak izgalmait élvezik ilyenkor, ezért a visszajelzések alapján két részre bontottuk a kurzust, beiktatva a hallgatóknak egy kis karácsonyi pihenést és novellaírást:

2014. november 17 – december 14.

2015.  január 12. – február 8.

Forma: távoktatás, egy csoport max. 15 fő. Közös internetes levelező listán, illetve Facebook csoportban dolgozunk, vagyis az ország bármely részéből és határon túli jelentkezőket is szeretettel várunk.

Az oktatást Varga Bea író, szerkesztő végzi.

Minden tag személyes véleményt és értékelést kap a szerkesztőtől, és segítséget, hogy milyen területen kellene fejlődnie. A csoport szerepe az, hogy egymás műveit értékelve kialakuljon a kritikai közeg, az írók megtanulják kiszűrni a kritikákból a fontos elemeket, illetve megtanulják a helyén kezelni a véleményeket.

A kurzus a hallgatónak legalább heti 6 óra aktív munkát jelent. (Aki tud több időt szánni az írásra, annak lesz lehetősége mélyebbre ásni az adott feladatban, illetve más, kiegészítő feladatokat kap.)

(Mi hiszünk a fejlődésben. Akinek a pályázat során a műve felkerült a weboldalra, de negatív lektori véleményt kapott, az két íróiskolai kurzus után beadhatja újra ugyanazt a kéziratot.)

A kurzus ára 50 ezer Ft + 27% Áfa

Jelentkezési határidő: 2014. szept. 15.

Cím: aranymosas@gmail.com (tárgy mezőbe írd be: jelentkezés az Alapozóra)

Kérjük, a jelentkezéskor csatold valamelyik írásod első 10 ezer karakterét, plusz az életkort.

(Okt. 15-ig értesítünk mindenkit, hogy bekerült-e a kurzusra. Befizetési határidő nov. 10.)

*

Tematika:

Az első hónap az elemzésről szól. Mindenki egyedi szerkesztést kap műve első 10 ezer karakteréről. A szerkesztő visszajelzi a személyes erősségeket és gyengeségeket, valamint útmutatást ad, hogy milyen részképességet kell fejleszteni.

A résztvevőknek egymás műveit is értékelni kell, ez segít kialakítani az írástechnikai tudatosságot.  A kapott vélemények, bírálatok rávezetik a szerzőt, hogyan kezelje a különböző nézőpontokból eredő véleménykülönbségeket.

Kapcsolódó cikkek:

1. Az írás formai követelményei. Mitől tűnik amatőrnek vagy pofi munkának egy kézirat a kiadó szemében? Mitől lesz morcos egy szerkesztő?

2. Az írás tartalmi követelményei. Írás a lektorok szemével. Milyen kulcskérdések alapján dől el egy mű kiadása?

3. A célközönségről. Sok mű azért kallódik el, mert nem tudja besorolni a kiadó. Mit kell tudnunk a korosztályokról? Hogyan írjunk nőknek, és hogyan férfiaknak? A mese, a sci-fi, a fantasy, és a krimi elvárásai.

4. Miért érdemes egy regényírónak novelláznia? Szerkezeti hibák kicsiben és nagyban.

 

A második hónap az írásról szól. Az eddig megtanult szemléletet gyakorlatban alkalmazzuk.

A szerzők megtanulják bekapcsolni az érzékszerveiket írás közben. Megadott szempontok alapján jeleneteket írnak, majd teljes novellát, azokat a szerkesztő véleményezi.

A legjobb írások kikerülnek az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalára.

Kapcsolódó cikkek:

5. Az írás módja biológiai alapú? A szerző észlelése és a mű nyelvezetének kapcsolata, avagy az érzékszervek csapdája.

6. Írástechnikai hibák életkor, nem, foglalkozás alapján. Kezdők tipikus hibái. Hogyan hasznosítsd a szakmádat az írásban?

7. Személyes élmények a műben. Mikor szabad élő személyt vagy helyzetet megírni és hogyan? Milyen csapdákat rejt?

8. Megírási módszerek regények esetén. Mozaikolás, hólabda, és jelenetlista. Mikor fontos a történeti váz, és mikor nem?

Bónusz 1: Írói válságok. A fehér lap szindróma. Az írástechnikai görcs. A külső elvárások pozitív és negatív hatása. A kudarc, mint motiváló tényező.

Bónusz 2: meglepetés cikk (betekintő a következő kurzus anyagába)

Szeretnél jelentkezni?

Írj az aranymosas@gmail.com címre!

Kerülj közelebb a megjelenéshez! Kerülj be a Könyvmolyképző kiadó Írástudó Íróiskolájába!

 

5 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Igen. Ott van a legegyszerűbben kezelhető, kívülről nem látható fórumfelület, és a legtöbb ember amúgy is használja. (Ha gondot jelent, tudunk segíteni.)

  2. Üdv! Adtam le egy jelentkezést, remélem jól.
    Egy kérdés: Mennyi érdeklődő szokott lenni átlagban egy alapozó kurzust illetően?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük