Interjú: Tóth Eszter

Idén folytatódik Tóth Eszter mesesorozata, amelyben egy tündérlány, Pöttöm Pötty megmutatja, hogy nemcsak bátor, de kiváló barát is, és sokat tanul a táplálkozásról. 2019-ben az Ízek Birodalma volt Pötty úticélja, most pedig a Folyadék Szörnyet kell megregulázni.

Tóth Eszterrel beszélgettünk az új meséről, az első kötet megjelenéséről és a booktuberi tapasztalatairól is.

A szerzőt Róbert Katalin kérdezte

 

Nemrég megjelent a Pöttöm Pötty sorozatod második része. Ezúttal milyen kihívás vár Pöttyre?

Pöttöm Pötty ezúttal Folyadék Királyságba utazik, Züzüke ugyanis ismét bajt kever. Rászabadította a királyságra a félelmetes Folyadék Szörnyet, aki elrabolta a királynőt. A királyságban élő tündérek pedig Pöttyöt kérik meg, hogy segítsen.

A sorozat előző kötetében az élelmiszercsoportok szerint követték egymást a kalandok. Most is sok kis kalanddal kell a hősöknek szembenézniük, vagy ez a kötet másképp épül fel?

Hasonlóan épül fel ez a kötet is, de ezúttal Pötty szigeteken köt ki, és ott keveredik mindenféle izgalmas kalandokba. Természetesen minden szigeten más-más folyadékkal ismerkedik meg és tanul is valamit a kaland közben.

Ha valaki beleolvas a történetbe, már az első fejezetben láthatja, hogy Berkenye is elindul Pöttyel együtt a kalózhajón. Berkenye egy tündérfiú, aki az első kötet elején csúfolta Pöttyöt. Fontosnak tartod, hogy a gyerekeknek szóló történetben megjelenjen a második esély, vagy az a gondolat, hogy még azokkal is össze lehet barátkozni, akik korábban gúnyolódtak?

Mindenkinek jár egy második esély és szerintem fontos, hogy ezt a gyerekek is lássák. Berkenyéről nem sokat tudunk meg az első kötetben, de én már akkor éreztem, hogy több van benne, mint amit elsőként gondolnánk. Ebben a történetben Pöttyel együtt utaznak, kalandokba keverednek és jobban megismerik egymást. Szerettem volna megmutatni, hogy alapvetően nincs rossz gyerek, Berkenye sem az, csak idő és lehetőség kell, hogy jobban megismerjük.

Pöttöm Pöttyöt és világát Imelda Green álmodta papírra. Milyen érzés volt először találkozni az illusztrációkkal?

Nagyszerű! Ismét azt éreztem, hogy Imelda mintha belekukucskált volna a fejembe. Minden illusztráció gyönyörű és tökéletesen illeszkedik a történetbe.

Az első mesekönyved 2019 végén jelent meg. Ez nem volt könnyű időszak, hiszen 2020 tavaszától szinte az összes könyves esemény elmaradt. Kaptál azért visszajelzéseket az olvasóktól? Meg tudtad valamennyire élni az íróvá válás élményét?

Hála a könyves felületeknek és a bloggereknek érkeztek hozzám visszajelzések, amit ezúton is nagyon köszönök! Jó volt látni, hogy Pötty milyen remek fogadtatást kapott. Sajnos élőben még csak egyszer a 2021-es Könyvhéten volt alkalmam találkozni az olvasókkal, de bizakodom, hogy a jövőben lesz még több lehetőség.

Az elmúlt bő egy évben nemcsak íróként voltál jelen a világhálón, hanem elindítottad a Könyves 1×1-et, ami egy könyvekkel foglalkozó Youtube-csatorna. Miért és hogyan vágtál neki a booktuberségnek? Mi volt a legizgalmasabb ezen az úton, és mi a legnagyobb kihívás?

Már régóta foglalkoztatott a videózás, és úgy éreztem szükségem van egy másfajta tevékenységre, ami nem munka, nem írás, hanem kizárólag csak kikapcsolódás és a saját örömömre csinálom. A legnagyobb kihívást egyértelműen a technikai dolgok jelentették. Semmi ismeretem nem volt se a Youtube működésében, se a videóvágásban, mindent magamtól tanultam meg. Még most sem vagyok 100%-ig elégedett, de szerintem lassan fejlődöm. Az egésznek a lényege, hogy élvezzem, úgyhogy amíg ez így lesz, folytatni fogom.

A Könyves 1×1 csatorna vezetőjeként beszélgetéseket is moderáltál, egyet a természet-, és környezetvédelem a gyerekkönyvekben témáról. Szerinted a gyerekek ma fogékonyabbak a környezetvédelemmel, természetvédelemmel kapcsolatos témákra, mint mondjuk a mi gyerekkorunkban voltak?

Ma már sokkal aktuálisabb ez a téma, folyamatosan jelen van az életünkben a környezetvédelem, a klímaváltozás. A gyerekek látnak és hallanak, elérnek hozzájuk az információk. Éppen ezért szerintem fontos róla beszélni már egészen kicsi kortól, ugyanúgy, mint a táplálkozásról és az egészséges életmódról. Ha megfelelően tálaljuk a gyerekeknek nem csak élvezni fogják ezeket a meséket, hanem tanulhatnak is belőlük.

Lesznek még Pöttynek kalandjai? Volt folyadék és voltak szilárd alapanyagok: vannak még témák a tudatos táplálkozással kapcsolatban, amivel szívesen foglalkoznál meséken keresztül?

Szerencsére a táplálkozás még rengeteg ötletet kínál, úgyhogy Pöttyre még számos kaland vár. A következő téma, ami foglalkoztat az a sófogyasztás és a fűszerek. Magyarországon nagyon magas a sófogyasztás, háromszorosa az ajánlottnál, így úgy gondolom ez is olyan téma, amivel érdemes foglalkozni.

Az elmúlt időszakban sok írónak nehezére esett az alkotás. Te dolgoztál valamin 2020. és 2021. során?

Az elmúlt év során leginkább a YA regény ötleteimen dolgoztam, ezek a projektek még most is futnak, de bízom benne, hogy hamarosan majd többet is mesélhetek róluk. És fejben természetesen már megvan az új Pöttöm Pötty történet is.

 

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és a Folyadék Szörny

Bajban a világ, és megmentőre vár!

Pöttöm Pötty, a bátor és dundi tündérlány visszatér, és ismét izgalmas kalandokba keveredik.

Züzüke, a gonosz manó újfent nagy bajt kever, amikor kiszabadítja a félelmetes Folyadék Szörnyet, és rászabadítja a Folyadék Királyság lakóira. Pötty az egyetlen, aki legyőzheti a szörnyeteget, és megmentheti a fogságba esett királynőt.

Vele tart osztálytársa, Berkenye is, aki a legügyesebb vitorlás a tündérvilágban. De vajon sikerrel járnak? Sikerül megmenteniük a királyságot, vagy a Szörnyeteg örökre beszennyezi?

Győzd le Pötty segítségével a Folyadék Szörnyet!

Mesekönyv az egészséges táplálkozásról!
Napjainkban hatalmas gondot jelent a szülőknek, ha rosszul eszik, válogat a gyermekük, vagy akár a fi atalkori elhízás is. Tóth Eszter író, dietetikus üde, vidám története játékos formában ad át táplálkozási ismereteket. Eközben a fi atal olvasót izgalmas kalandokba repíti, ahol a barátság a legnagyobb kincs.

Az első kötet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes gyermekkönyve.
Vesd bele magad! Falni fogod.

Kattints ide, és olvass bele Pötty kalandjába!

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük