Interjú: Rácz-Stefán Tibor

Rácz-Stefán Tibor Fogadj el! című regénye hétfőtől kapható a könyvesboltokban, ennek kapcsán beszélgettünk az íróval. A könyv két nagyon nehéz témát feszeget, a két barát közül az egyik iskolai bántalmazással néz szembe, a másik pedig a meleg identitás problémájával.

A könyvbemutató szombaton 17.30-kor kezdődik a Trafóban (Liliom utca 41.), szeretettel várunk mindenkit!

*

Mit érdemes tudni rólad, az írásaidról, olvasási szokásaidról?

 Az I. Aranymosás óta írok rendszeresen, a legelső kéziratom is a pályázat miatt készült el. Többek között online újságírással foglalkozom, a Media Addict oldalt vezetem, tagja vagyok a Blogturné Klubnak. Imádok olvasni, elsősorban Young Adult disztópiákat, de a New Adult sztorikat sem vetem meg.

Hogyan született meg a Fogadj el! c. regényed?

– Az I. Aranymosáson negatív lektori véleményt kaptam egy másik kéziratra, ezután következett sok hónap, amikor elvesztettem a hitem az írásban és a saját tehetségemben. Aztán jött a fordulat. 2012 október 17-én írtam cikket Amanda Todd tragikus haláláról. Annyira megrázott, hogy még aznap este elkezdtem írni a Fogadj el!-t.

Amanda Todd – Öngyilkos lett a bántalmazott lány

Az iskolai lövöldözés, mint központi téma már régebben is érdekelt, de Amanda Todd halála adta meg a löketet, hogy meg is írjam. A lány haláláról és életéről olvasva elképzeltem azt, hogy mi lett volna, ha Amanda Magyarországra születik, ha úgy dönt, fegyvert ragad és revansot vesz azokon, akik bántották őt. A tettei megbocsájthatóak? Van az a pont, ahol a bosszú úgymond „jogossá” válhat? Ezek voltak a fő gondolataim a regény megírása közben.

– Amandán kívül még ért más hatás is? Itt egy meleg fiú története is megjelenik.

Amanda Todd halála mellett Jamey Rodemeyer volt az, aki még nagyon megihletett. Ő egy 14 éves Lady Gaga-rajongó meleg fiú volt, akit bántalmaztak a társai. Miután már nem bírta tovább, hagyott egy videó üzenetet, és aztán megölte magát. Dávid alakját Jamey ihlette.

14 évesen öngyilkos lett az amerikai meleg srác

– Mit szólt a családod és a környezeted, hogy írsz? És ahhoz, hogy megjelenik a regényed?

A barátaim örülnek és mindenben támogatnak, együtt várjuk a megjelenést, és izgulunk ezerrel. A családom is örül a hírnek, bár egyelőre nem igazán tudják hová tenni ezt az egészet. A barátaim azok, akikkel száz százalékig át tudom élni a várakozás örömét, izgalmát, ők adnak erőt, ha arra van szükségem. A környezetem nem igazán tud róla, egyelőre még nem vertem nagy dobra.

– Mit jelent számodra az írás?

Mindig mást. Ha holnap válaszolnék erre a kérdésre, akkor biztosan más választ adnék, mint most. Nemrég még a Túl szép c. kéziratomat csiszolgattam, ott az írás számomra a reményt, és önmagam elfogadásának a fontosságát jelenti, míg a Fogadj el! idejében inkább terápia volt, és a múlt démonainak az elhalványítása. Az írás, mint önkifejezés inkább a weboldalamon jellemző. Regény írás esetében inkább valamilyen problémára reflektálok, ami éppen foglalkoztat, amin szeretnék túllépni, és azt adom ki magamból a karaktereim segítségével.

– Vannak írói példaképeid?

Inkább tiniként voltak, akkoriban Meg Cabot, Faize Guene és Sohonyai Edit sarkalltak írásra. Ma már inkább azt mondanám, hogy igyekszem minden könyvből tanulni valamit. Persze még mindig vannak olyan írók, akiknek csodálom a munkásságát. Varázslatos, hogy milyen gyönyörűen ír Róbert Katalin, mennyire csavaros észjárással rendelkezik Rick Yancey. Imádom Leiner Laura humorát és lenyűgöz Colleen Hoover tehetsége, aki képes arra, hogy a regényei második felében igazi meglepetéseket okozzon. A függővégek királynőjét, Richelle Mead-et is nagyon tisztelem.

– A későbbi regényeidben is hasonló témákat tervezel?

Minden írásomban szeretnék keményebb témákat is feldolgozni. Úgy gondolom szerzőként kötelességem, hogy olyan témákat is feszegessek, amik a hétköznapjaink része, de nem hallunk róla eleget. A Fogadj el!-ben például az LMBT problémák mellett szándékosan került be a bullying, az iskolai bántalmazás témaköre is. Az egyik barátom a kézirat elolvasása után egyből fellépett Facebookra, és a legmagasabb fokozatra állította az adatvédelmi beállításait. Remélem többen tesznek majd így, és olvasás, szórakozás közben elgondolkodnak a keményebb témáimon is.

– Jelenleg mind dolgozol?

Az Aranymosás oldalra nemrég felkerült egy novellám Sárkánytetkó címmel, annak a folytatását írtam meg kisregényként a nyáron. Most már pihent eleget, azt fogom kijavítani.

Köszönjük az interjút.

-vb-

***

Rácz-Stefán Tibor regénye megvásárolható kedvezményesen a Könyvmolyképző Márkaboltjában is.

Szeretnél jönni a könyvbemutatóra? Nagy örömmel várunk! Kattints a Facebook esemény linkjére. 🙂

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük