Interjú: Rácz-Stefán Tibor

Rácz-Stefán Tibor negyedik és ötödik regénye is megjelenik idén ősszel. A Élni akarok! egy szívszorítóan szép történet, aminek főhőse évek óta küzd a csontrákkal, most pedig úgy dönt, hogy élete utolsó heteit szeretné valóban megélni, bakancslistáján a pontokat kipipálni és segíteni a családjának és a barátainak, hogy rendezzük az életüket. Megható, mégis életigenlő regény.

A Kapcsolatpróba a szerző Szállj a dallal! duológiájának második, egyben zárókötete. Főhősei Balassagyarmaton élnek, és elindulnak egy tehetségkutató versenyen, hogy támogassák a kollégiumuk alapítványát. Hanna, Máté, Xiara, Dávid és Áron története a második kötetben ott folytatódik, ahol az első véget ért.

A szerzővel Róbert Katalin szerkesztő beszélgetett a két regényről

*

Az Élni akarok! megírásakor nem féltél attól, hogy ez a nehéz téma rányomja a bélyegét az egész regényre? Mit lehet tenni, hogy őszintén és hitelesen írjunk a búcsúzásról, mégis szeretettel, életigenléssel teli legyen a végeredmény?

Abban biztos voltam, hogy nem szeretnék depi regényt írni. 2016-ban azért is kezdtem el regénnyé kibővíteni a novellám, mert borzasztóan rossz időszakot éltem át, minden összejött, és szükségem volt valamire, ami bizonyítja, hogy az élet igenis szép.

A történetben éppen ezért az életigenlésre helyeztem a hangsúlyt. Persze, tartottam tőle, hogy akár depis is lehet a történet, ezért nagyon figyeltem, hogy bekerüljenek pozitív, vicces momentumok is, amik lágyítják a történetet.

Úgy gondolom egy könyv pont akkor jó, ha megmozgatja az embert érzelmileg, márpedig nevetni is ugyanolyan fontos, mint sírni egy jót.

Lilla ezekben az utolsó hetekben ismerkedik meg Noellel, rátalál a szerelem. Azonban a romantikus szál mellett megjelenik az apa-lány és a testvérek közötti viszony is a regényben. Mesélsz kicsit arról, hogy mit jelentenek neked ezek a szálak?

Barátok, család, szerelem, ez a három alappillér, amire minden más is épül, hiszen hiába van valakinek például karrierje, ha nincs kivel megosztania a sikereit, a bukásokat.

Szerettem volna, ha Lilla utolsó heteiben mindhárom alappillér jelentőséget kap, hiszen Lilla így élhet teljes életet, mielőtt kihunyna a szeméből a fény.

És hogy mit jelent nekem ez a három pillér? Magát az életet. Úgy érzem, legalább kettőnek jelen kell lennie, ahhoz, hogy boldogok lehessünk.

Nagyon izgalmas hónapok előtt állsz, mert idén két könyved is megjelenik: az Élni akarok! mellett ősz végére várható a Szállj a dallal sorozat második kötete, a Kapcsolatpróba. Ez egy sorozatzáró kötet? Mire számíthatnak a Mikrofonpróba rajongói?

Az biztos, hogy izgalmas, számomra pedig hihetetlen is egyben, csak kapkodom a fejem, hogy „ez tényleg velem történik, nem álmodom?” 🙂

Igen, végül a Kapcsolatpróba lesz a sorozat lezáró kötete, hiszen az összes karakter történetének a végére pont kerül. A tánc, a zene, a romantika és a komolyabb témák megmaradnak, de alapvetően arra koncentráltam, hogy az első részben feldobott kérdések és problémák lezárást kapjanak. Persze lesznek új szálak, például Máté nagyon komoly döntéshelyzetbe kerül, ami az egész életét befolyásolhatja.

A Mikrofonpróba öt nézőpontból, színes karakterekkel mesélt el egy történetet. Megjelennek új, izgalmas szereplők a Kapcsolatpróbában? Van kedvenced az újak között?

Igen, lesznek új karakterek, bár nem sok. Két kedvencet tudnék kiemelni.

Az egyiküket még a Fogadj el!-ben ismerhették meg az olvasók, most pedig mint a szélvész visszatér, hozza a formáját, de eközben a történet egy bizonyos pontján meg is lepi az olvasót. Imádtam erről a karakterről írni, biztos vagyok benne, hogy más történetemben is felbukkan majd.

A másik új kedvencem Félix, aki huszonéves, tetkós, beszólogatós, és van egy saját edzőterme. Ő lesz majd az, aki segít Dávidnak rátalálni a helyes útra. Plusz meg is tetszik neki a fiú, de ezt nagyon halkan, szinte suttogva mondom.

#TeamMáté vagy #TeamPatrik? Amikor a Mikrofonpróba megjelent, azt mondtad, még te is ingadozol, hogy Hanna kit válasszon majd. Mikor dőlt el számodra a helyes válasz? (Vagy nincs válasz? 😉 )

Körülbelül a könyv felénél jártam, amikor még mindig nem tudtam én sem, hogy mi lenne a helyes döntés.

Végül Kae Westa kolleginával beszélgettem erről sokat, és neki hála jöttem rá, hogy az agyam az egyik szereplőt akarja, a szívem pedig a másikat. Ezt a konfliktust egy az egyben átadtam Hannának, és némi átírással a történetet is pont így kerekítettem: a lány agya küzd a szíve ellen. De hogy győz-e valaki, netán Hanna arra a következtetésre jut, hogy nem kell neki a dráma és inkább szingli marad, nos, az a kötetből kiderül.

Az Élni akarok! vége biztosan sírós, de mire számítsunk a Kapcsolatpróbánál? Sírás vagy megkönnyebbült, boldog nevetés?

Egyértelműen az utóbbi. Sőt, az összes könyvem közül a Kapcsolatpróba utolsó soraira vagyok a legbüszkébb.

Milyen volt két regényen dolgozni? Neked már nagy rutinod van a szerkesztésben, de azért áruld el őszintén: megviseltek ezek a hetek? Tudtál pihenni is közben?

Rutin ide vagy oda, zúzós nyár volt, az biztos. A két szerkesztés között eltelt másfél hónap, én pedig nagyon „rutinosan” közben elkezdtem írni egy új regényt, így nem sok időt adtam magamnak a pihenésre. De sebaj, bár maga az időszak húzós volt, de a végeredményt tekintve úgy érzem, maximálisan megérte.

Ráadásul egy új antológiába is bekerült egy novellád, ami a tervek szerint karácsonyra jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadónál. Mit kell tudnunk a készülő Meghitt Pillanatok antológiába írt történetről?

Na igen, ezt is abban a másfél hónap pihenőben írtam 🙂 A novellában egy fiú és egy lány első, random találkozását ismerhetjük meg, de maga a történet egy csattanóra épít, az rajzol át mindent. És igazából pont ezért is nem tudok bővebben mesélni a sztoriról.

Egy biztos: szerintem cuki és romantikus, és zuhog benne az eső is, egy könyv meghal benne, mert totál elázik, úgyhogy érzelmi hullámvasútra lehet készülni 🙂

Ha jól tudom, már elkezdtél dolgozni egy új kéziraton. Mesélsz egy picit erről?

Bizony, már dolgozom egy új történeten, ez most száz százalékig LMBT. A Túl szép óta nem írtam ilyet, úgyhogy, kicsit izgulok.

A kézirat munkacíme Pokolba a jópasikkal!, és a lehető legeredetibb, még soha nem látott alaptörténettel indulok: a főhős belezúg a bátyja legjobb barátjába, aki ráadásul még hozzájuk is költözik. Na innen szép nyerni, ugye? 🙂 De vannak ám ötleteim, nem is kevés, Hunor és Gergő pedig már alaposan belopta magát a szívembe.

Ami pedig talán érdekes lehet: két korábbi írásom karakterei is feltűnnek a történetben. Egyikük Boldi, aki Hunor legjobb barátja lesz. Boldi történetét az Érints meg! antológiában megjelent novellámból ismerhetitek. És hogy ki a másik korábbi karakterem, az maradjon egy kicsit titok.

Zárókérdés: a Facebook posztjaid és az interjúid alapján is lehet tudni, hogy neked nagyon fontos a zene. Áruld el, mi lenne az Élni akarok! és mi a Kapcsolatpróba „főcímdala”?

Nálam egész nap szól a zene, még olvasás és természetesen írás közben is. Úgyhogy igen, a zene az kell, anélkül begolyóznék.

Az Élni akarok!-nál mindenképpen két Miley Cyrus klasszikus között vacillálok. A When I Look At You és a The Climb is nagyon passzol a történethez, és meg is jelennek a kötetben.

A Kapcsolatpróbánál egyértelműen Carameltől a Szállok a dallal! Mi más lehetne? 🙂

*

Élni akarok!
Mernél szeretni, ha az időd lejárt?

Lilla már évek óta a halál árnyékában él.
Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.
Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…
Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.
Nem is sejti Lilla sorsát.
A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.
Mi a jobb?
Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?

Éld meg a csodákat!

Rácz-Stefán Tibor

1988-ban született, foglalkozása szerint marketing asszisztens.

Első regénye “Fogadj el!” címmel 2014-ben látott napvilágot a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A könyv többek között az iskolai terror és a közösségi média veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. 2015-ben gazdagította a Rubin Pöttyös könyveket második műve, a Túl szép, amiben két fiú szerelmének a történetét meséli el. 2017-ben megjelent Mikrofonpróba című ifjúsági regénye.

2018-ban két regénye jelenik meg: október elején egy rákos lány története, az Élni akarok! és a Kapcsolatpróba, ami a Mikrofonpróba folytatása.

A szerző szabadidejében rengeteget olvas és szereti a sorozatokat is, amikről szívesen értekezik a blogján.

Szerzői weboldal: http://racz-stefan-tibor.hu
Facebook: https://www.facebook.com/racz.stefan.tibor
Instagram: https://instagram.com/racz.stefan.tibor/

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük