Interjú: Lovranits Júlia Villő

Lovranits Júlia Villő izgalmas sorozatának első részében Bodza és Nagyi kirándulást nyert a Sas-hegyre. Az új rész elején éppen a nyereményüket élvezik, csakhogy Bodza felfigyel egy gyanús alakra, aki mintha nem tartozna a nyertes unokák és nagyszülők közé, és ha ez nem lenne elég, elrabol a hegyről egy védett pókot! Szerencsére Bodza most sem hagyja magára a Természetet.

A szerzőt Aux Eliza kérdezte új mesekönyvéről

 

A legújabb mesekönyvedben is fontos szerepet kap a környezetvédelem. Az ismerőseid gyakran azonosítanak a természetmentő főhőssel? Ha igen, örülsz a párhuzamnak?

A könyveim kevésbé a környezetvédelemre koncentrálnak, inkább a természetvédelemre. Körülbelül úgy kell ezt elképzelni, mint a Matrjoska babát: a nagyobbik baba a környezetvédelem, azon belül egy kisebb a természetvédelem. A fő különbség talán az, hogy a környezetvédelem az emberre, az ember környezetére és jóllétére koncentrál, a természetvédelem pedig a körülöttünk lévő növények és a vadon élő állatok hogylétére. A környezetvédelem része a természetvédelem. Élőhelyek, növény- és állatfajok védelme. Ezt szolgálja az a fajta ismeretterjesztés, amit én csinálok.

Szerintem már nem próbálnak meg a főhőssel azonosítani az ismerőseim, sem ismeretlen olvasók. Talán az első könyvemnél még volt rá példa, de most, amikor már olyan sokféle főhősről írtam, már leszoktak róla. Nem is lenne igaz, az ember kicsit valamennyi hősére hasonlít, de mégsem azonos egyikkel sem.

Tervezel még több részt írni a Bodza, a természetmentő sorozathoz?

A harmadik könyv szinte már kész is van, apróbb javításokat kért a kiadó. Azt még nem tudom, hogy lesz-e negyedik. Talán nem, a három az egy olyan jó szám. Utána talán új hősöket választok.

Van kedvenc jeleneted a könyvből?

Van, de spoileres lenne elmondani.

Nemcsak író, de biológus is vagy. Mennyire könnyíti meg a természetről való írást ez a foglalkozás? 

Az egyetemen nagyon erős kritikai szemléletet tanultunk, így nekem az ismeretterjesztő meséknél is kiemelten fontos a szakmai hitelesség, a megbízható információk átadása. Igyekszem pontosan fogalmazni, sosem félinformációkat továbbadni és meg szoktam kérni szakmabeli barátokat, kollégákat is, hogy véleményezzék előolvasóként az írásaim hitelességét, mielőtt kiadom őket a kezemből. Bakot lőni egy ismeretterjesztő gyerekkönyvben biológiából szerintem ugyanolyan kínos, mint a szövegben felejtett helyesírási hiba.

Hogy töltöd idén a karácsonyt?

Szűk körben a családommal. Ez egy meghitt, csendes karácsony lesz.

 

Lovranits Júlia Villő: Bűntény a Sas-hegyen

Ne félj, Természet, megvédünk!

Éld át Bodza újabb budapesti kalandját, amely valódi természeti bűntény! Egy sas-hegyi kirándulás alkalmával Bodza igazi gaztettnek lesz tanúja, amikor egy gyanús bácsi felháborító módon zsebre rak egy kis piros hím bikapókot.

Csakhogy a felnőttek nem figyelnek rá, így ő és – a kiránduláson részt vevő két társa – Mirtill és Elzbieta próbálnak meg a rejtély nyomára bukkanni.

A szálak a Hamis Dzsungel Állatkereskedéshez vezetnek, ahol egy feltűnően rózsaszínű hajú hölgy és a gyanús bácsi, Ördögh Zoltán folytatják kétes üzleteiket.

Ám az akció során Bodza is bajba kerül. Vajon hogyan fog kikeveredni ebből a zűrzavarból? És vajon sikerül megmenteni a bajba jutott állatokat? Az izgalmas kalandok csak rád várnak!

Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Vérbeli mesélő, aki szerint egy budapesti lakótelepen is karnyújtásnyira rejtőznek a csodák. Csak ki kell nyitnunk a szemünket, hogy meglássuk.

Nyomozz te is Bodzával,
és mentsétek meg a bajba jutott állatokat!

 

Kíváncsi lettél? Less bele a mesekönyvbe 🙂 Kattints ide a beleolvasóért!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük