Interjú: Ecsédi Orsolya

Folytatódik Ecsédi Orsolya Merítés-díjas sorozata, a Pokkernapló. I. Rettegett Goni, azaz a Pokol hercege még mindig kénytelen egy földi általános iskolába járni, hogy gyakorolja a bűnre csábítást. És Papi, a Pokol fejedelme szerint még mindig nem nagyon megy neki, hogy rossz, sőt, gonosz legyen.

Az új kötet lényegében ott veszi fel a fonalat, ahol az előző letette, azaz máris egy otthonos, kénköves bűzzel és tűzriadóval teli iskolai napot mutat. Csak éppen, Papi nagy bánatára ezt nem Goni okozza…

A szerzővel Róbert Katalin készített egy pokoli gyors villáminterjút

 

Goni története egy naplóregény – te magad írtál naplót gyerekkorodban? Ha igen, vissza szoktad olvasni?

Pár hónapig írtam egyszer, annál hosszabb ideig sosem sikerült kitartani a rendszeresség mellett. Utólag elolvastam, de nem állítanám, hogy nagyon izgalmas olvasmány volt – a lényegkiemelő képességem akkor még elég kezdetleges szinten működött, és azon kívül, hogy minden nap más volt ebédre, semmi érdekes nem történt velem. Ami valahol érthetővé teszi, hogy miért találtam ki már akkor is történeteket.

Már a kötet nyitásában sok természettudományi ténnyel találkozunk – még ha egyesek vitatják is őket… – szóval: memoriterek vagy kémiai reakciók? Melyiket választanád?

Memoriter, egyértelmű. Ezt kevesen tudják rólam, de az enyém a világ egyik leghaszontalanabb szuperképessége: a hasznos információk helyett versekkel, és még inkább dalszövegekkel van tele a fejem, teljes albumokat, sőt, teljes diszkográfiákat tudok végigénekelni, amit úgy kell elképzelni, hogy például a Led Zeppelin esetében elkezdem onnan, hogy in the days of my youth, és befejezem ott, hogy ooh, medication. Szóval nem csoda, hogy ezek mellé nem férnek bele azok a dolgok, amiket tényleg meg kéne jegyeznem, a nevek, az időpontok, a jelszavak, meg ilyesmik.

Goni apukája fejlődik ebben a kötetben szakácsművészetből?

De még mekkorát! Azaz… ha úgy vesszük, hogy minden fejlődés alapja a gyakorlás, akkor mondhatjuk, hogy igen. De inkább maradjunk annyiban, hogy próbálkozik, és rémesebbnél rémesebb ételeket állít elő. De még mielőtt szegény Goni elhunyna skorbutban (ő aggódik ezen, nem én, én csak idézem), szerencsére nem várt segítséget kap egy kedves, új szomszédtól.

Kutya vagy macska? Tudjuk, hogy Goni kutyát akart, és macskája lett, de te mit választanál?

Mindig macskapárti voltam, de az utóbbi egy évben belépett az életembe egy munkahelyi kutya, Dezső, akivel, azaz akinek a gazdájával szinte szobatársak vagyunk. Most is úgy írom ezeket a válaszokat, hogy Dezső érzelmesen a térdemre hajtja a fejét, és intelligens tekintetével támogat, hogy próbáljak valami értelmeset kitalálni (köszi, Dezső, nem rajtad múlt, hogy nem sikerült). Szóval elbizonytalanodtam kutya-macska ügyben, és most éppen a kutyák felé húz a szívem.

Ezt a kötetet önállóan is olvashatják a kisiskolások, de sok poénja a felnőtteket (is) megszólítja. Szóval milyen a te fejedben az „ideális” Pokkernapló-fogyasztás? Közös családi olvasás, vagy első élmény kezdő olvasóknak?

Én önálló olvasásra szántam, szerintem kimondottan olyan könyv, amivel könnyű elboldogulni. Ha a felnőtteknek is tetszik, az egy boldogító plusz, de az igazi öröm az, hogy a gyerekek szeretik és idézik.

 

Szívesen találkoznál a szerzővel? Ecsédi Orsolya dedikál a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon! Találkozz vele október 1-jén (szombat) 13 órától a Millenárison a D46-os standnál

 

Ecsédi Orsolya: Pokkernapló 2. – A baj nem jár egyedül

Ez MÉG MINDIG I. Rettegett GONI naplója!!!
(Tompa Tamás utcai lakótelep, négyes tömb, nyolcadik emelet, a lift mellett balra)

SZIGORÚAN BIZALMAS!
(Ez nem változott.)

Naná. A helyzet nemhogy javult volna, inkább romlott. Ott van először is Papi és az ő pokoli elvárásai. Még az sem hatotta meg, hogy majdnem felrobbant a suli. Most komolyan, mit vár tőlem, kénköves tűzesőt? Aztán ott van Baj. Vele csak a baj van. Most komolyan, ilyen névvel mit is várhatnánk tőle?
Hellóról már nem is beszélve. Egy pokolmacskáról van szó, helló, nem valami doromboló cukiságról. A természettudományok meg, amit az iskolában tanítanak, és köszönőviszonyban sincsenek az otthon tapasztaltakkal… hagyjuk.
Szóval van bajom elég. És a baj nem jár egyedül!

A legvagányabb ördögfióka kalandjai, aki akár a te sulidba is járhatna.
Vesd bele magad!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük