Interjú: Böszörményi Gyula

Böszörményi Gyula új regénye ismét a századforduló Budapestjére repít. Ezúttal különleges látványosságban van része Budapest lakóinak: Barnum és Bailey cirkusza érkezik a városba.  De ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni. Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

A szerzőt Aux Eliza kérdezte új regényéről

 

Legújabb regényed, A Barnum-rejtély már kapható. Elárulod, ki a kedvenc szereplőd a kötetből?

Nehéz választani, mert sokan a szívemhez nőttek, miközben velük bolyongtam a Barnum sátorvárosában, vagy épp a Barokaldiban, de most azt mondom, talán Glincerer Ferenc, a Nagy Glinceretti, kinek életpályája annyira jellemző minden kor összes bohém lelkű művészére.

Mennyi idő utánajárni egy-egy történelmi forrásnak, illetve magának az időszaknak, amiről írsz?

Sok. Olykor kínosan, keservesen sok. Számos alkalommal az a baj, hogy egy-egy érdekes emberről, eseményről, épületről, ami belekívánkozik a történetbe, túl kevés, máskor meg épp túl sok információ áll rendelkezésre. Ráadásul a források hitelességét is ellenőrizni kell, és az is előfordult már, hogy valaki vagy valami már tökéletesen a helyére került, talán már meg is írtam a jelenetét, és csak akkor kerül elő egy olyan történelmi tény, ami nyilvánvalóvá teszi, miszerint mégsem illeszthető be, mert az illető épp máshol tartózkodott, vagy az adott épületet csak évekkel később húzták fel.

A kötet az Ambrózy báró esetei sorozat VI. része. Tervezel még több részt a sorozathoz?

Én tervezek, tervezgetek. Aztán majd meglátjuk.

Van kedvenc jeleneted a regényből? Amit a legélvezetesebb volt írni vagy visszaolvasni?

 Több is, de most csak kettőt említek. Amikor Miliék Barokaldival találkoznak, akkor a hírneves cirkuszigazgató épp talpig bohócruhában van – egy gyilkosság helyszínén! Ami, ha magunk elé képzeljük, nagyon morbid jelenet! A másik, mikor Freystädtler lovag megkísérli teljesíteni Emma minden leánykérési kívánságát.

Hogyan töltöd idén a karácsonyt?

Nagyon csendesen, bezárkózva, kicsit szomorúan, hogy nem találkozhatok az édesanyámékkal és az én kedvenc anyósommal, a rokonainkkal és barátainkkal. Bizonyára lesz helyettük sok-sok munka, ha már így alakult (+ jó könyvek, filmek, forró csoki).

*

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

1901. április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a The Greatest Show on Eartht, vagyis A Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.

A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni. Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!

Kíváncsi lettél? Olvass bele a kötetbe a Könyvmolyképző oldalán. Kattints ide a beleolvasóért!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük