Indul az ötödik Aranymosás

Új év, új élet, új irodalmi válogató! 🙂

Szeretettel köszöntünk mindenkit a 2016-os évben is. Nagy örömmel vártuk a lektorokkal az ötödik Aranymosásra beküldött írásokat. Reméljük, rengeteg kiemelkedő művet találunk, ami aztán megjelenhet a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában.

Idén 212 e-mail érkezett, még ezt rendeznünk kell, nem tudni, mennyi a pótlás vagy dupla levél. Ez kevesebb, mint tavaly, így gyorsabban fogunk haladni. Az előszűrők hamarosan megkezdik a munkát.

Az előszűrés a háttérben zajlik, hatalmas szövegmennyiséget rostálnak át a kollégák. Az első 5-10 oldal alapján eldől, hogy az írás eljuthat-e a második szakaszba, és kikerül-e a weboldalra. Január elején még novellákat és cikkeket olvashattok, és utána – ahogy az előszűrők jó írást találnak – apránként publikáljuk a pályázatos írások első fejezetét is, ez még februárban is tartani fog (talán március elején is, ha sok a jó írás). Figyeljétek az oldalt, innét tudjátok meg először, ha sikerrel jártatok az első körben. Az előszűrés befejezése után minden írót e-mailben értesítünk, arról, hogy bekerült vagy kiesett a kézirata. 

Utána, tavasszal megkezdődik a válogató 2. szakasza, a lektori szakasz. Péntekenként kiderül, kik estek ki, vagy jutottak tovább a második lektorhoz. Idén is megtartjuk a tavaly bevezetett újítást, vagyis hogy egy-két szót írunk visszajelzésként. Ha az első lektor átengedi a művet, akkor az a második lektorhoz kerül, majd ha a mű ott is pozitív értékelést kap, akkor a kiadóvezetőhöz jut.

 

Sok sikert mindenkinek! 🙂

Varga Bea, az Aranymosás vezetője

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.8/10 (21 votes cast)
33 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Én már nagyon várom az első részletet! 🙂 Eltelt több mint egy hét, bízom benne, hogy az előszűrők hamarosan talàlnak egy jót! 🙂

 2. Köszi a linket 🙂 Igen, ez rendszeres pályázat, de főleg a szépirodalmi kiadóknak szól, ahogy a többi állami pályázat is. 🙂

 3. Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy ide csak magyarországi versenyzők jelentkezhetnek, illetve vajdasági vagy erdélyiek is?

 4. Mindig vannak határon túli jelentkezők is, és a kiadó írói között is vannak más országokban élők. A Pormanó szerzője például Afrikában lakik.

 5. Olyan kulisszatitkot meg szabad kérdezn, hogy milyen szempont alapján halad az előszűrés? Beérkezési sorrend, vagy ábc\ mű címe, abc\ író neve, esetleg tök random?

 6. Ez nem biztos, hogy érthető lesz 🙂 A beérkezett anyagot négy részre osztottuk, és a megkapott részben időben előre illetve visszafelé haladnak az előszűrők. 🙂

 7. Vagyis négy ember végzi az előszűrést, és van, aki a beérkezési sorrend elejéről, más pedig a végéről kezdi az olvasást?
  Bocsánat, hogy én kérdeztem tovább, csak egyértelműsíteni szeretnék, mert biztos sokan kíváncsiak rá. 🙂

 8. Fú de jó 😀 Akkor akár az első, akár az utolsó nap küldtem be, már biztos lehetek benne, hogy buktam, vagy akkora tömeges hajrá volt dec 31-én, hogy azért még ne aggódjon aki érintett? (bocs ha sok a kérdés 🙂 )

 9. Nem biztos, mert nem tudhatod, hogy az előszűrő az elején vagy a végén kezdte az adagját. Plusz négyfelé osztják, nem igen/nem alapján szortíroznak. Szerintem adjátok fel, ezt esélytelen megtippelni 🙂

 10. Tudom, a türelem rózsàt, ezúttal talàn híreket terem,de lehet màr valamit tudni arról,h. mikor kerül fel az első részlet?
  Az előszűrők még nem talàltak olyat, amit közölni lehet? 🙁

 11. A legtürelmesebb emberek közé tartozom, és ezért nagy hálát adok, különben már szétvetett volna a kíváncsiság. Már nagyon várom az első részletet. Előre is gratulálok anak, akié lesz 🙂 Csak annyit tudom mondani, sok türelmet, kitartást mindenkinek!

 12. JÓ napot! Azt szeretném megtudni, hogy bármilyen műfajban lehet írni? (konkrétan, lehet, hogy a regény dráma legyen?)

 13. Nincs olyan regény, aminek dráma a műfaja. 🙂 A dráma az a színházi darab neve. Valószínűleg a filmes oldalak kavartak meg, ott van ilyen besorolás, de irodalomban nincs.
  A válasz amúgy igen, bármit be lehet küldeni. A következő irodalmi válogatóra decemberben várjuk az írásokat.

 14. Köszönöm. 😀 Még azt szeretném megkérdezni, hogy a beküldés, hogy zajlik? Hova kell küldeni, milyen formátumban?

 15. Jó napot!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a Word kiszedte a szóközöket a beküldött regényből?
  Egyik ismerősöm jelezte, hogy nála fellépett ez a probléma, miután megkapta az e-mailem, és letöltötte a fájlt. Semelyik más ismerősöm nem tapasztalt ilyet. Ha azonban a pályázatra beérkezett fájllal is megtörténik, az automatikus kizárást von maga után?

  Előre is köszönöm!

  Tisztelettel,
  Gyula

 16. Ezen nem kell aggódni. Ha technikai hiba van, az előszűrők automatikusan írnak a szerzőnek, és elkérik újra a kéziratot.

 17. Kedves Aranymosó!

  Sok van még az előszűrésből? 🙂
  El fog tartani március végéig?
  Valamilyen választ már nagyon szeretnék, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül! 🙂

 18. Hát, a végéig nem tart ki, de még van kikerülő részlet. 🙂
  Ha minden részlet felkerült, akkor kimegy az e-mail az összes írónak. Lesz cikk az előszűrés statisztikáiról, meg az előszűrők tapasztalatairól is, utána pedig elindul a lektori szakasz. Nagyjából ez a menetrend 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük