Érints meg! – A Könyvmolyképző Kiadó novellapályázata

Vajon lehet a szerelemről és a vágyról szépen írni? Szavakkal megragadni a csodát, mely két ember kapcsolatát jellemzi?

Derítsük ki együtt!

A Könyvmolyképző Kiadó novellapályázatot hirdet, melyre szeretettel várjuk a kezdő és a gyakorlott írókat, illetve kiadónk íróit is. Olyan írásokat várunk, melyek túlmutatnak a sablonos nyelvi szinten, és igazi csemegét nyújtanak. 

Kategóriák: 1. valóságban játszódó írások 2. fantasztikus művek

Egy írótól kategóriaként 1-1 írást tudunk fogadni. Csak új, saját írásokat várunk (netre kitett műveket nem, fanfictionokat nem).
Téma: a szerelem és a vágy

Terjedelem: mindhalálig (Na, jó, max. 30 ezer karakter szóközökkel.)

Beküldési határidő: míg zsongat a tavasz (Bocs! 2017. április 30.)

cím: konyvmolykepzopalyazat@gmail.com (Tárgy mezőbe: Érints meg!)

Júniusban beérik a munka gyümölcse, eláruljuk, milyen írások kerülnek az antológiába.

Az írók számára tiszteletpéldányt és honoráriumot ajánlunk fel.
A mű országos terjesztésbe kerül.
Decemberben pedig szeretettel várjuk az írókat a könyvbemutatón, ahol a kötetet karácsonyi, különleges csemegeként a Vörös pöttyös olvasók elé tárjuk.
 

Érints meg minket!

Érintsd meg az írásoddal a nagyvilágot!

 

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.6/10 (51 votes cast)
100 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Nagyon örülök a lehetőségnek, és magát a felhívást is gyönyörűen, szívhez szólóan írtátok meg 🙂 🙂 🙂 <3

 2. Nagyszerű kezdeményezés. 🙂 A kérdésem az lenne, hogy a levélbe személyes adatokat meg kell adni, vagy majd keresitek az illetőt mail-be és akkor kéritek be?

 3. Köszönjük az újabb szuper lehetőséget 🙂
  Engem az érdekelne, hogy olyan munkával, amiből részletek vannak fent a neten, de a teljes történet nem, lehet-e pályázni, vagy az már kizáró ok? Köszönöm a választ előre is!

 4. Attila, a novella fejlécében praktikus, ha benne van az írói név és a cím (nem árt ha a fájl neve is ez). A levélben pedig illik valós nevet aláírni.
  De amúgy nem kell külön adatlapot küldeni.

 5. Sötétebb hangulatú történettel is lehet pályázni (a témája persze a szerelem lenne), vagy csak a kifejezetten romantikus jöhet szóba?

 6. Nincs, de különösebben nem érdemes díszíteni, mert a gonosz szerkesztők mindent Times 12-re állítanak át. 🙂

 7. 🙂 Engem a terjedelem érdekelne! Mennyire 30000 a 30000 karakter? Tudom, hogy a karakterszámok és a szellem egymás kihívói: hisz’ amikor 3500 volt a mesei határ, azzal küzdöttem,(s mikor sikerült, magam is alig hittem), most viszont komplett részletek szálltak nálam harcba a bennmaradásért 🙂

 8. Huhh!!!
  29997… nagy küzdelem volt! Nagyon szeretem a magyar nyelv szépségét! Komoly szellemi kihívás betartani a szabott határt, de élvezetes időtöltés csűrni-csavarni a szavakat, mondatokat, gondolatokat, hogy annyi legyen, amennyi. Mindenkinek csak jó szívvel ajánlani tudom, hogy vesse papírra a gondolatait, s ne féljen játszani a szavakkal! Nem a versengésért másokkal, inkább az önnönmagával folytatott belső párbeszédért, az önmagával való vitatkozásért… és a végső feszültség feloldásáért :).

 9. Kedves Aranymosó! 🙂 Két kérdésem is lenne ezzel a pályázattal kapcsolatban: Az első, hogy külföldről pályázhatok-e? A második (ha az elsőre igen a válasz). hogy egy disztópiaszerű novella belefér a valóságban játszódó vagy fantasztikus művek kategóriák valamelyikébe, vagy valamelyik határára?

 10. Igen, külföldről is lehet pályázni.
  A disztópia általában sci-fi elemekkel dolgozik, így a fantasztikum alá tartozik. (Pl. Orwell: 1984)

 11. Kedves Aranymosó!
  Azt szeretném kérdezni, hogy lehet a novellának az Érints Meg! a címe, vagy keressek neki valami mást?

 12. Nagyon jó ötletnek tartom, köszönjük az újabb lehetőséget a publikálásra! 🙂

  Kérdés: mennyire lehet erotikus? Nem akarok plusz tizennyolcas karikájú dolog bele csempészni vagy ilyesmi,de azért érdekelne egy határ ami belefér. Előre is köszönöm a választ!

 13. Finoman megírt erotika még belefér, a könyvön valószínűleg +16-os korhatár szerepel majd. (De ez a beküldött írásoktól is függ.)

 14. Kedves Aranymosó!

  Nagyon jó lehetőségnek tartom ezt a pályázatot, igazán örülök neki. Az lenne a kérdéssel, hogy kötelező mindkét kategóriában írni novellát, vagy megfelel az is, ha csak az egyikben ír a jelentkező?

  Válaszodat előre is köszönöm 🙂

 15. Diána, igen, elég az egyik kategória. (Igazából csak lehetőséget adunk, hogy aki szereti a fantasy írásokat, azt írjon, aki meg pl. gimis sztorit küldene, olyat is küldhessen.)

 16. Kedves Aranymosó!

  Az lenne a kérdésem, hogy sci-fi műfajban íródott művek jöhetnek-e vagy csak a fantasy?

 17. Kedves Aranymosó!

  Lehet tenerésztörténet, vagy egyéb gőz vagy vitorla hajtotta történet is, nemi rummal a szereplőkben? 😉

 18. Dorka, nincs korhatár, bárki írhat rá.
  Viszont fontos tudni, hogy ez nem egy ifjúsági pályázat, hanem felnőtteknek szól, és gyakorlott, profi írók is küldenek rá novellát. 🙂

 19. Kedves Barbara,

  általánosan nincs megkötés a márkanevek használatára az irodalomban. Ha az segít képet adni egy karakterről vagy helyszínről, nyugodtan használhatod, de érdemes tudni, hogy a divatos márkák néha változnak az idő múlásával 😉

  Azzal persze érdemes vigyázni, hogy mondjuk az egész történet egy ismert márka gyárában játszódó, hatalma,s leleplező sztori legyen, de hogy a szereplő Coca Colát iszik vagy Zara ruhát visel, simán belefér 🙂

 20. Kedves Aranymosó!

  A gőzvilágból, hol vonat pöfög és a kalap; zsebóra a divat, érkezett sci-fisek is írhatnak rá?

  😉

 21. ‘Vajon lehet a szerelemről és a vágyról szépen írni? Szavakkal megragadni a csodát, mely két ember kapcsolatát jellemzi?’

  Csak beteljesült és vidám írásokat várnak, vagy lehet szomorkás is? Továbbá van alsó határ, vagy lehet 1-2 oldalas novella is? Köszönöm

 22. Sziasztok!:)

  Olvastam a válaszokban, hogy az ideális karakterszám 8-20 ezer, így, ha épp, hogy sikerült 30 ezer alá szedni, az hátránynak fog számítani?

  Előre is köszi!

 23. Kedves Aranymosó!
  Belefér egy novella kezdésébe, hogy egy ismert ember nemrégi haláláról beszélek? Köze lenne a mű témájához, és engem eléggé megérintett ez a haláleset, ezért ezzel kezdeném. Persze csupán tisztelettel és szomorúan írnék róla, semmi negatívum.

 24. Bianka, meg lehet próbálni. 🙂 Majd arra figyelj, hogy az írásnak úgy is élvezhetőnek kell lennie, ha az olvasó mégsem ismeri ezt a híres embert.

 25. És nagyjából mennyi hely van a kötetben?
  A magam részéről utolsó pillanatos ember vagyok 🙂

 26. Nem a hely számít, hanem az, hogy hány jó novella lesz. Ettől függ a kötet hossza 🙂

 27. Kedves Aranymosó!

  A Történet, mivel a szerelem egyfajta merengős-moralizálós is lehet, steampunk sci-fin gondolkodtam, hogy a szereplő kómában van és társa mondja el érzéseit. Lehet ez is? 😉

  Köszi a választ.

 28. Ha a novella egy fele a valóságban, másik fele már a túlvilágon játszódik, akkor az fantasztikus műnek számít?

 29. Lily, igen, lehet kómában is, ha ez elég érdekes az olvasónak.
  Bianka, igen, az egyszerűség kedvéért az fantasztikus.

 30. Csodálatos dolognak tartom, hogy ma, ebben a „robotvilágban”szükségesnek tartják az ebben a témában való írások megjelenését. Nagyon nagy szükség van rá, mert, mindenki arra a gyönyörű érzésre vágyik, amit az igaz szerelem ébreszt az emberben. Amit igazán szavakkal nem is lehet megfogalmazni, de egy életre megmarad, meghatározza az ember érzelmi életét.

 31. Nekem egy olyan egyszerű, de talán ezért kicsit butácska kérdésem lenne, hogy a novella címe beleszámít a karakterszámba? Megijedtem, mikor a cím miatt 30 ezer fölötti szám jött ki. x) Jó lenne tudni, hogy jogos-e a pánik vagy sem.
  A választ előre is köszönöm!

 32. Kedves Aranymosó!

  A kérdésem a következő:
  a,Jelenleg két olyan pályázati kiírás is van folyamatban az Interneten (az egyik az Önöké.), ami témaválasztásilag érinti az egyik novellámat. Kizáró ok-e az, ha mindkét helyre nevezem a novellát?
  b, Van-e korhatár?
  Köszönettel: István

 33. @István
  Korhatár nincs. Viszont két helyre nem lehet beadni egy írást, el kéne dönteni, melyik a fontosabb.

 34. Jeligés, illetve anonim a zsűrizés folyamata? Vagy saját szerzői névvel kéritek a pályázati novellát? Előre is köszönöm a választ! 🙂

 35. A pályázatot most találtam meg pár napja. És pont volt egy viszonylag frissen megírt novellám, ami – szerintem illik is a témába, – így el is küldtem. Arra kaptam egy automatikus visszajelzest. Igen am, de valahányszor újraolvasom a novellám, találok benne hibát, pedig már mással is elolvastattam… kijavítottam es elkuldtem a javitott valtozatot is. Arra mar nem jott semmilyen visszajelzes. Az mit jelent: nem erkezett meg, vagy azzal mar nem foglalkoznak? Lehet, hogy igy mar eselytelen is lennek??? A javitott novella fajlelnevezeseben jelezve van, hogy javitott, es az emailben is leirtam. Most melyik variacioval vagyok versenyben? A javitottal? Vagy egyikkel sem? A valaszt elore is koszonom! Judit

 36. Elnézést a minden bizonnyal evidens kérdésért, de a határidő egészen pontosan 30-a éjfél, ugye? 🙂
  Köszönöm!

 37. Tisztelt Kiadó!

  Lenne egy idegesítő kérdésem, az április 30-i határidő, az 29-e éjfélt, vagy 30-a éjfélt jelent?
  Köszönöm, és bocsánat!

 38. Sziasztok! Azt szeretném csak kérdezni a pályázattal kapcsolatban, hogy júniusban értesítést kapnak-e a beküldők az eredményekről, vagy ezen (vagy egy másik) oldalon fogják kihirdetni?

 39. Szurkolok mindenkinek, de egy kérdésem lenne, hogy a könyv mikor jön ki, amiben ezek a művek benne lesznek? 😉

  Köszönöm.

  Lily

 40. Sziasztok! Annyit szeretnék kérdezni, hogy egy történelmi (középkori) novella, ami főképp képzelgésekről szól az fantasztikus kategória tartozik?

 41. @Lily, nyáron zajlanak a szerkesztések, ősszel a borítózás, és karácsony előtt jön ki a könyv.

  @Boglárka, hát, így nem tudom megmondani, de ha nincs benne fantasy elem (pl. boszorkánymágia), akkor sorold a valós írásokhoz. Ha nem jó helyen van, majd átsoroljuk, ez nem gond.

 42. Szia! Csak most olvasom a kommenteket, és az lenne a kérdésem, hogy nem baj, hogy én a nevem és a címem a szöveg végére írtam? Köszi a választ előre is!

 43. Kedves Aranymosó!

  Nem viccelek, és nem is szándékos volt, de pontosan 0 óra 00 perckor sikerült megnyomnom a „küldés” gombot. Pontosan éjfélkor. Remélem, ezt még elfogadjátok, küzdöttem, hogy kész legyen, az utolsó pillanatban is!

 44. Most úgy jártam, ahogy páran a regénypályázattal. Volt még egy ötletem, szerettem is volna megírni és beküldeni, de rájöttem, hogy ha készen is leszek vele időre, nem lesz olyan, amilyennek szeretném… Szóval, választhattam, hogy vagy befejezem, de nem leszek rá igazán büszke, vagy lekésem ezt a pályázatot, de adok még neki időt, hogy kiforrjon, és olyan legyen, amilyen lehetne, úgy, hogy esetleg senki nem fogja már olvasni. Bosszantó dilemma 😀 De végül úgy döntöttem, szeretnék rá egyszer még büszke lenni. Sebaj, egy írást azért így is beküldtem. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a könyv! 🙂

 45. Egyszer valahol el kell kezdeni. 🙂 Ez volt az első pályázat,amire beküldtem egy írásomat.
  Valamiféle visszajelzés,vagy eredményhirdetés mikorra várható?

 46. Fel kell dolgoznunk az írásokat, és aztán a jókat megvitatnunk. Júliusban lesz eredményhirdetés, érdemes figyelni az oldalt. A bekerülő művek íróit e-mailben tájékoztatjuk a szerkesztés időpontjáról. A könyv a karácsonyi időszakban jelenik meg. 🙂

 47. Sziasztok! Kérdésem lenne, lehet nekem kerülte el a figyelmemet de az eredmény hirdetés megvolt már? És ha igen hol olvashatom? 🙂

  Köszönöm a választ, Beanne

 48. Nem kerültek még fel az eredmények 🙂
  Júliusban lesz eredményhirdetés, érdemes figyelni az oldalt. A bekerülő művek íróit e-mailben tájékoztatjuk a szerkesztés időpontjáról. A könyv a karácsonyi időszakban jelenik meg. 🙂

 49. Kedves Magda,
  több szinten történik a döntéshozatal, a kollégák most a kötetterv véglegesítésén dolgoznak, ezért kérünk még egy kis türelmet
  Köszönjük szépen és sok kitartást minden várakozónak!

 50. Kedves kiadó csak érdeklődni szeretnék hogy mikorra várható eredmény hirdetés. Válaszukat előre is köszönöm.

 51. A legjobb novellákat már rég kiválasztottuk, csak belefutottunk abba gondba, hogy a nagy részük nem a pályázati kiírásnak megfelelő. Utána mindig valaki mondat közepén elosont nyaralni (mi csak nyáron tudjuk kivenni a szabit), szóval mostanában éledt fel a kiadó, ezért elnézéseteket kérjük. Szeptember első felében mindenképp lesz eredményhirdetés, és eldől, aminek el kell. Izgalmas lesz 🙂

 52. @Aranymosó – Ezt nem tudom értelmezni: „A legjobb novellákat már rég kiválasztottuk, csak belefutottunk abba gondba, hogy a nagy részük nem a pályázati kiírásnak megfelelő.” Hogyan lehet nem megfelelni ennek a pályázati kiírásnak? 😀 Elvégre, annyi volt a kikötés, hogy az írás a szerelemről szóljon. Túl hosszúak lettek? Vagy hogy? 😀

 53. Érdekes kivitelezés 🙂 Eltelt egy nyár, és még csak egy külön blogbejegyzést sem érdemeltünk, hogy bocsi nyaralunk, de kőkeményen dolgozunk, hogy olyan novellákat válasszunk ki, amelyek egyébként meg sem felelnek a kiírásnak… Jómagam is igazgattam már hasonló jellegű irodalmi pályázatot, és ugyan mi sem készültünk el időben, folyamatosan ment az e-mail, a Facebook bejegyzések és a naprakész információk minden résztvevőnek, pedig ők is többszázan voltak… És ezt a kommunikációs hiátust nem lehet igazán magyarázni, mert egy ilyen bejegyzést nagyjából öt perc alatt meg lehet írni, akár az Aktuális menüpontotokba foglalva. Ettől eltekintve kíváncsian várom, hogy milyenek lettek a pályázati kiírásnak nem megfelelő legjobb művek 🙂 🙂 🙂

 54. @Leona
  Ennél azért bonyolultabb a dolog 🙂 Fiú-lány-szerelem témájú írások, de nem a szerelem és a vágy a központi téma, hanem más érzelem, plusz megspékelve betegség, generációs bajok, öregedés, elmúlás, politikai helyzet témával. No, szóval vannak kihívásaink 😀

 55. Virág, igazad van 🙂 Nem került ki külön bejegyzés, csak a háttérben válaszoltak a kollégák minden Fb üzenetre, levélre. De most már hamarosan vége a várakozásnak, és remélem, utána lendületes szerkesztéseknek nézünk elébe 🙂

 56. (megspékelve betegség, generációs bajok, öregedés, elmúlás, politikai helyzet témával.)
  Már bocsánat, de magáról a szerelemről nem lehet csak úgy novellát írni. A szerelem olyan mint a szív, ha kivesszük a testből, semmit sem ér. Kell valami, ami bonyodalmat szül – erre valók a felsorolt elemek. Enélkül, csak egy másfél oldalas fogalmazás lenne hogy” A Szerelem jó” A Szerelem rosz”.
  Ott van pl egy világhírű könyv a Csillagainkban a hiba. Ugyanúgy szerelemről szól, de kell hozzá a betegség hogy átérezzük a karakterdrámát.
  Magáról a vágyról se lehet írni fél oldalnál többet, ha nem illesztjük be valahova. Mondjuk egy politikai helyzetbe. A szerelem egy eszköz, hogy el tudjunk mesélni valamit. A történet a fontos, amihez hozzáadódik.

 57. @Ákos Igen. Csak a mérték nem mindegy. A csillagainkban a hiba központi témája kettejük kapcsolata egy adott sors közepette. Nem pedig fordítva, egy másféle sztori megspékelve némi párkapcsolati elemmel. Mindegy, a lényeg, hogy a vártnál kissé nehezebb meghúznunk a határt, mi mehet egy VP kötetbe, mi nem. Köszönjük a türelmeteket 🙂

 58. Az eredményhirdetés után elkezdődött a szerkesztés. Közben zajlik a novellák illusztrálása is. Decemberben a könyvesboltokban lesz a kötet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük