Eredményhirdetés

Szombaton 100 szavas játékot játszottunk, ezúttal a feladat rövidke volt: pszichothrillert kellett írni. Mivel egy 100 szavas történetnél a tömörítés fontos, először ki kellett találni egy erős témát, képet. A thriller-horror-pszichothriller zsánerek között van átfedés, így érthető módon akár az ötletek között is lehetett. És mind tudjuk, hogy a teljesen egyedi és váratlan ötlet csak egyik eleme a szövegnek. Akár egy ismert fordulatot is meg lehet úgy írni, hogy emlékezetes, egyedi legyen.

Ehhez pedig szükség van a hangulatteremtés eszközeire is. A leírások, a párbeszédek, a karakterek mind jó eszköz lehetnek arra, hogy feszültséget keltsenek bennünk. A megvalósítás során pedig arra is figyelni kellett, hogy ne menjen el túlságosan egy testvérzsáner irányába a szöveg.

Sok izgalmas alapot láttunk itt, de volt, ahol az ötlet mellé nem járult olyan nyelvezet, stiláris elem, amely erősítette volna a pszichothrillert, máshol a történet felépítése nem volt az igazi, lelőtte az elején a poént, vagy túlságosan lecsapta a végét (100 szó néha nagyon szűk keretnek tűnik). Ha van kedvetek azzal foglalkozni, mi is a különbség az „ijesztgetős zsánerek” (horrortól pszichothrillerig) között, hogyan lehet felépíteni a feszültséget egy rémítő jelenetben, hogyan függ össze a karakter hátterével, múltjával az, hogy mi az ijesztő, érdemes lehet meghallgatnotok péntek este a szerkesztői élő beszélgetést, ahol a pszichothriller az egyik téma, és jelentkezni kurzusunkra, ahol négy héten át elmélyülhettek ebben.

 

A szerkesztőség csapata megnézte és megvitatta a szombaton beküldött írásokat. Kimondottan kedveltük April Faye horrorisztikus megoldását; SH hatásos, bár gyakran visszatérő ötletre épülő történetét; Handa Vichi megelevenedő gyerekfélelmét; Sümegi Emília hétköznapi és éppen ezért erős jelentét; Tina Colt ötletét és Kristin M Furrier szövegét, ami ügyesen játszik az olvasóval.

A nyertes pedig Fibi György szövege lett:
Fejem ketrecében kergetlek. Még nem látom az arcod. Hallani vélem szűkölésed. A pára, ami az arcodon ül, nekem nektár. Hosszú, boldog életet ad majd. Amikor utolérlek. Fejem ketrecében kert növekszik, tüskés, terméketlen bozótból. A beteg, kopasz fák labirintussá fonódnak a fejünk fölött. Utolérlek és megízlellek. Kettesben leszünk.
Fejem ketrecében bolyongunk. Valójában a szőnyegen ülök. Hideg van itthon. A telefonkönyvet pörgetik ujjaim. Ismerek minden nevet, de azok csak betűk. Arcok társulnak hozzájuk, emlékek. Csak arra tudok gondolni, vajon milyen lesz a szemük, amikor egy hete nem aludtak, nem ettek és csak vártak rám. Fejem ketrecében vagytok. Ma éjjel valakit bezárok oda.

 

Gratulálunk! György, kérlek, küldd el a hét végéig egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat@gmail.com
címre, és hamarosan felkerül az oldalra a szerkesztés.

Mindenkinek köszönjük a szövegeket, jó is borzongással várhatjuk a halloweent 🙂

*

Írással akarsz foglalkozni? Ezek érdekesek lehetnek:

Írásról íróknak – Amikor csöpögnek a testnedvek
Élő, online beszélgetés az Aranymosás Facebook oldalán, a romantika és a pszichothriller atmoszférateremtés kihívásai kapcsán. Időpont: 2021. 10. 15. (péntek) 18 óra
Beszélgetők:
Róbert Katalin (író, szerkesztő, íróiskolai oktató, az Aranymosás oldal kezelője)
Kozma Réka (esztéta, szerkesztő, íróiskolai oktató, Így neveld a regényed oldal kezelője)
Varga Bea (író, viselkedéselemző, a szerkesztőképzés oktatója, az Aranymosás Irodalmi Válogató és az íróiskola vezetője)
Kérdezni lehet ott is kommentben, de akár már itt is 🙂

Tudj meg többet a pszichothriller atmoszférateremtésről
Horror? Thriller? Pszichothriller? Mi is a különbség? Hogyan függ össze a karakterépítés és az ijesztgetés? Mi kell a feszültséghez? Milyen zsigeri érzetekhez érdemes nyúlni?
Az Írástudó Íróiskola négyhetes kurzusára október 20-ig tudsz jelentkezni.
Oktató és a tananyag kidolgozója: Kozma Réka esztéta, szerkesztő, íróiskolai oktató, Így neveld a regényed oldal kezelője

Tízéves az Aranymosás Irodalmi Válogató
Varga Bea vezető szerkesztő írt egy áttekintést a 10. évfordulóra. Ha érdekel, hány kézirattal találkozott már a csapat, hány szerző kapott publikálási lehetőséget, és hány regény és mesekönyv jelent meg országos terjesztésben, hogyan nőtt egyre nagyobbra a projekt, ezt a cikket érdemes megnézned.

Na de, lesz még játék? Természetesen! Most ősszel olyan játékot is tervezünk, ami azoknak szól majd, akik az Aranymosás Irodalmi Válogatóra akarnak jelentkezni kész regényükkel. Jó lenne egy szerkesztői visszajelzés az első 10 ezer leütésre? Akkor kövesd az oldalt, nehogy lemaradj a játékról 😉

Írj, olvass, kommentelj!

Tarts velünk, fejleszd önmagad 🙂

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)
7 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Én is köszönöm a kiemelést, és gratulálok mindenkinek 🙂 Nagyon kíváncsian várom az Aranymosás előtti játékot! (Meg úgy egyébként a válogatót magát is. :D)

  2. Köszönöm szépen mindenkinek! Gratulálok az írótársaknak, nagyon sok remek jelenet született!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük