Benina: Interjú

Beninának is feltettük a hagyományos tíz kérdésünket. Fogadjátok szeretettel. 🙂
1. Mióta írsz?
A szakközépiskolában voltak az első szárnypróbálgatásaim, később pedig már a három manóm mellett. Komolyabban három éve kezdett foglalkoztatni az írás.
2. Jelent meg más műved korábban?
A Bíborhajú sorozaton kívül egy másik sorozat is elkezdett kiadásra kerülni: Farkasok nemzetsége 1. része, a Megsebzett szabadság, ami elkalauzol az ősmagyarok hajdanvolt világába.
3. Mit jelent számodra maga az írás?
A pszichológusok azt mondanák, feszültséglevezetés, pótcselekvés. Én azt mondom, az írás a meg nem valósított önmagam. Írás közben lehetek hősszerelmes, ősmagyar, démon, jó vagy gonosz, bármi, és ez kedvére van a modern kor unalmas szürkeségébe zárt elmémnek.
4. Van valami egyedi módszered, vagy szokásod írás közben?
Nem igazán tudom, mi számít egyedinek írás közben. Mindig zenét hallgatok (hangulattól függően váltakozik a rock és a musical között), mindig éjszaka írok, és a feledékenységem miatt minden könyvemhez készítek egy spoilert, amikor is az elképzelt történetemet vázolom fejezetenként.
 5. Hogyan keletkezett a mostani regény ötlete?
Akik olvasták Bíborhajú első két részét, mindig azt kérdik, mi lehet a következő rész témája. A sorozatokkal éppen az a baj, hogy kimeríthetetlen táptalajt adnak a történetek és karakterek számára. Mindig történhet valami, ami végigviszi az egész sztorit. A fantázia olyan ajándék, mint egy soha ki nem ürülő élelmiszerkosár.
6. Írás közben voltak elakadások, nehézségek? Hogyan győzted le?
Természetesen voltak elakadások – a való világ problémái néha olyan súlyosak, hogy a képzelet szárnyai nem tudják megtartani. Ha ilyen történik velem, akkor átengedem magam a sodrásnak, és így hamarabb szabadulhatok belőle. Kell néha olyan időszak, amikor nem írsz – bármilyen őrjítő is.
7. Melyik a kedvenc karaktered a saját könyvedből?
Nincs igazán kedvencem, inkább aktuális kedvenc fordulhat elő. Szeretem a karaktereimet, még a leggonoszabbakat is, ezért nem tudnék választani. Aktuális kedvenccé válhat valamelyikük egy-egy jelenetben.
8. Lesz a műnek folytatása?
Igen. A Boszorka városa eredetileg a Bíborhajú trilógia utolsó része lett volna, de az olvasói nyomás hatására elkezdtem írni a Bíborhajú 3+1. részt, ami Milan könyveként kerül a köztudatba. A címe: Az Iudex végzete, 2013 őszére tervezzük megjelentetni.
9. Miközben megjelenik a regényed, milyen íráson dolgozol éppen?
Mindig több regényen dolgozok egyszerre, párhuzamosan.
10. Mi az, amit tanácsként elmondanál az amatőr szerzőknek?
Két dolog:
Az első önmagad tisztelete: Ahogy korábban említettem, a fantázia ajándék. Az, hogy valaki képes mások elé tárni egy új világot, ezzel kikapcsolódásra ösztönözni, kirántani a hétköznapok sokszor unalmas szürkeségéből, véleményem szerint ajándék olvasónak és az írónak is. Aki képes örömet szerezni az írásaival, annak tisztelnie kell önmagában ezt az adottságot.
A második az írás iránti alázat: Soha nem állíthatod, hogy eleget tudsz. Mindig nyitottnak kell lenni a tanulás felé. Ha valaki azt mondja az írásodra, hogy nem helyes nyelvtanilag, vagy középkorian fogalmazol, nem szabad önsajnálatban begubózni. Rázd meg magad a negatív kritika után, és keresd a hibáidat te magad. Írni csak olyan minőséggel érdemes, amely megőrzi a magyar nyelv szépségét.
Köszönjük az interjút!
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 6.0/10 (10 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük