Szerkesztés

Nemrég 100 szavas írástechnikai játékot játszottunk, aminek nyertese Anita Boza küldhetett be egy szövegrészletet.

A részlet egy regény eleje, érdekes kriminek ígérkezik, ahol rögtön kapunk egy kinyomozásra váró esetet, és egy hősnőt, aki izgalmas helyzetben találja magát. A szöveget Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató szerkesztette meg.

Kattints ide, és olvasd el a szerkesztést!

Anita, köszönjük szépen a részletet! Ha bármilyen kérdés felmerül a szerkesztés kapcsán, írd, írjátok meg kommentben, szívesen válaszolunk.

Még egyszer köszönjük mindenkinek a korábbi játékot 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 7.3/10 (3 votes cast)
3 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Kati!

  Nagyon szépen köszönöm a szerkesztést!

  Igen, Grace és az apja kapcsolatát eltaláltad, Grace-nek ez lesz az első ügye, amit egyedül fog kinyomozni , és a romantikus szál miatt is konfliktusba kerül majd az apjával.
  Ez a Holly-s nyitás nem a történet fő konfliktusa, azért ezzel indítottam, mert ennek kapcsán a második fejezetben egyértelműen meg tudom mutatni, mi Grace különleges képessége. Mindegyik fejezetben Grace és a férfi főhős is szerepel, de csak a harmadikban találkoznak össze a szálak – és ők maguk. (A férfival a második fejezetben történik valami, ami elindítja a történéseket, és ami miatt felbéreli Grace-t.)

  Tulajdonképpen a kérdésem is erre vonatkozott volna, hogy mennyire jó ez a nyitás, vagy át kellene-e variálni a fejezeteket, de gondolom, ezt az első 10 ezer karakter alapján a regény többi részének ismerete nélkül nem lehet megmondani.
  Azon én is sokat gondolkodtam, előbb behozzam-e konkrétan a misztikus szálat, vagy esetleg elég a második fejezetben. Ha ez a regény egy misztikus trilógia második része (azaz tegyük fel, az első részt ismeri az olvasó, valamint ha a fülszövegből amúgy is kiderülne adott esetben, hogy Grace különleges képességű), akkor is feltétlenül be kell hozni már az első fejezetben konkrétan? Jobb, ha behozom, ugye?

  Nagyon szépen köszönöm a véleményt és a szerkesztést, nagyon sok mindent megértettem belőle, a túlírásra és a fókuszra megpróbálok odafigyelni majd a javítás során!

  Köszönöm: Anita

 2. Kedves Anita,

  Az nem gond, hogy nem Holly ügye lesz a “nagy” nyomozás, amivel a regény egésze foglalkozik. Az hasznos, ha esetleg valamit hozzátesz ez a szál, rész a nagy ügy megoldásához, de önmagában teljesen rendben van, hogy a hősnő hétköznapjaival nyitsz.

  Nem kell feltétlenül részletesen megmutatnod a képességét már az első 10 ezer leütésben. Ami itt kell, az valamilyen figyelemfelkeltő, furcsa, misztikus elem, egy megjegyzés, valami, amit nem érezhetne, érzékelhetne egy hétköznapi ember, és horogként felkelti az olvasó figyelmét.
  Természetesen a sorozat és a fülszöveg segít eligazodni, viszont ha ez a történet önállóan is olvasható, akkor lehet, hogy éppen ez a kötet kerül először valaki kezébe, vagy nem nézegeti, csak beleolvas az első pár oldalba. Ekkor a stíluson kívül az olvasó érzékeli az írói ígéreteket is. És ezek között jó, ha ott van, hogy misztikus a történet, nem teljesen realista.

  Köszönöm a részletet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük