Szerkesztés

Szerkesztés

Nemrég 100 szavas játékot játszottunk, aminek nyertese, Zsebi beküldhette egy regénye első 10 ezer leütését, hogy bekerüljön szerkesztői látványpékségünkbe.

A beküldött részlet egy New Adult regény nyitásának tűnik, megalapoz egy izgalmas, romantikus konfliktust, amiből érdekes történet kerekedhet ki.

*

A részletet Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató szerkesztette meg. Ha kíváncsi vagy a kezdésre és a szerkesztett szövegre, kattints ide.

Zsebi, neked köszönjük szépen a részletet, és ha a szerkesztéssel kapcsolatban felmerül valamilyen kérdés, írd, írjátok meg bátran kommentben 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)

Leave a Comment

8 hozzászólás

 1. Kedves Katalin!
  Nagyon szépen köszönöm! Nagyon érdekes és tanulságos szerkesztés. (Még mindig tanulmányozom)
  Zsebi

 2. Köszönjük, hogy velünk is megosztották, sok hasznos dolgot sikerült kijegyzetelnem magamnak 😀

 3. Rendívül érdekfeszítő,és különleges volt bepillantani a “másik oldal” munkájába, a szerkesztés nehéz, és összetett folyamatába.

 4. Köszönjük szépen, ez nagyon érdekes és tanulságos volt. Sok mindennel egyetértek, néha úgy érzem, csupán stílus eltérésről van szó, a szerző így szereti, a szerkesztő asszony pedig úgy. Nagyon nehéz ítéletet mondani az elejéről, hisz nem ismerjük az egész írást – én igen, mert olvastam már -, és az is számít szerintem, hogy a kézirat hatalmas, a kezdete is összetettebb a szokottnál.

 5. Érdekes volt. Szokatlan, meglepő téma, szeretem az ilyet, sok mindent ki lehet belőle hozni. Én szurkolok, hogy jó legyen 🙂 A szöveggel magával viszont kicsit bajban voltam, eleinte nehéz volt kitalálni, ki kicsoda, hol van és miért mondja azt, amit. Az első mondatok alapján én pl. egy járőrautóba kezdtem képzelni a jelenetet.

 6. Nagyon érdekes volt a szerkesztés! Én szívesen olvasnám tovább a történetet is, és a javított verziót is megnézném.

 7. Kedves Zsebi,
  nagyon szívesen, és ha felmerül kérdés, írd meg nyugodtan 🙂

  Kedves Katherine Poll,
  sokszor elmondjuk, az éles szerkesztési helyzetben az írónak van beleszólása, az átírási javaslatoknál nyugodtan jelezheti, ha valamit megtartana. A szerző hajlamos néha túlbonyolítani a mondatokat. Ezzel érdemes vigyázni egy amúgy könnyed hangú szöveg esetében.
  Természetesen nincsen olyan regény, ami csak egy történeti szálat visz végig — vagyis az többnyire kisregény –, így természetes, ha több dologról is szól a mű. Viszont nem mindegy, hogy hogyan fókuszálunk és az sem, hogy mit mutatunk meg a regény elején. Elszórt információból kevesebb szükséges, ha viszont mondjuk a felhozott autóverseny igenis főszál, akkor erre kellett volna fókuszálni, nem a klubra.
  Ha a “hatalmas kézirat” több mint 1 millió leütést jelent, elképzelhető, hogy a kéziraton belül is elcsúszik a fókusz.

  Kedves Leona,
  igen, a helyszín, hangulat megteremtését segítő leírások hiányoznak, jól érzed 🙂

 8. Ezekből mindig lehet tanulni! A szerkesztés izgalmas folyamatnak tűnik. Érdekes és mozgalmas a részlet, ebből valóban bármi lehet. Mondjuk, én kifejezetten szeretem azt egy regényben és filmben is, ha nem kiszámítható az elején, hová is tartunk. Jól esik, mikor meglepnek a fejlemények a későbbiekben. 🙂