Szerkesztés

A VII. Aranymosás Irodalmi Válogató alatt játékot hirdettünk az olvasóknak, kommentelőknek is.

Minden hónap végén kisorsolunk egy szerencsést azok közül, akik véleményt írtak a felkerülő részletek alá az oldalon – a nyeremény szerkesztés, vagy ha az illető nem ír, csak lelkes olvasó, akkor ajándékkönyvet kap.

*

Január végén Ildikó mellé pártolt a szerencse, aki küldött nekünk egy izgalmas nyitást. Akció és humor jellemzi a szöveget. A szerkesztést Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató végezte el.

Kattints ide és nézd meg a szerkesztést!

Ildikónak nagyon köszönjük a részletet! Ha bármilyen kérdés felmerül a szerkesztéssel kapcsolatban, írjátok meg kommentben.

*

Szeretnél te is szerkesztést vagy könyvet nyerni? Akkor kövesd februárban az oldalt, és írd meg nekünk és az írónak az egyes részletek alatt a véleményed 😉

Következő sorsolás: február 28-án este

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
11 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Élmény volt egy ilyet látni. 🙂 Mellékes kérdés! Ezek szerint nem az első 10000 karakter kell (vagy hogyan is van megadva), hanem bárhonnét ki lehet másolni? Ezekről a dolgokról hol kérdezhetnék többet? Köszönöm a választ!

 2. Hú, hát először is gratula Ildikónak a nyereményhez, nem kis jutalmat kapott! 🙂
  Én pedig köszönöm, hogy bepillanthattam a kulisszák mögé, számomra ez volt az eddigi legmélyebb betekintés a szerkesztők munkájába, nagyon élveztem olvasni. Úgy érzem, van egy kis misztikum az egész pályázat körül, sok kérdésünk lenne apróságoktól szuper titkos infókig, de nyilván nincs több közünk a háttérmunkához, mint amennyit megosztotok. Mikor pályázók egymás közt próbálunk válaszokat találni a hogyanokra, az egyik Hamilton-dal jut eszembe (a legkirályabb amerikai musical, ajánlom mindenkinek), a “The Room Where It Happens”. Ez is olyasmi, amiről feltételezzük, hogy hogyan történik az egész, de csak az tudja pontosan, aki ott van abban a bizonyos szobában. 🙂 Köszönöm még egyszer!

 3. Köszönöm a választ!
  Őszintén szólva, függetlenül attól, hogy a pályázat nyereményjátékának keretében nyerek-e vagy sem, én szeretném kiadni a könyvemet. Emiatt érdeklődnék, hogy az a 10 ezer karakter hogyan is értendő? Nálam van egy másfél oldalas prológus. Ha azzal együtt veszem a 10 ezer karaktert, akkor az első fejezetből szintén csak másfél oldal kerül elbírálásra. Ebben ráadásul még csak párbeszéd sincs. Viszont, ha csak az első fejezetet nézem, akkor az a 3 oldal tartalmaz párbeszédet, csak fura helyen van “vége”. Szóval, hogyan kell pontosan ezt érteni? És hol lehet érdeklődni a kiadatással, megírt történet elbírással kapcsolatban? Hova kellene küldeni a részletet? Komoly érdeklődéssel vagyok ez iránt. 🙂

 4. Kedves Dóra! Ez az első 10000 karakter. A cím is ott volt, csak nem jeleztem külön a szövegben. Bocsánat, lányos zavarban voltam. 😀

 5. Kedves Dóra,

  itt az oldalon mindig csak játékkal lehet nyerni ilyen szerkesztést. Sokszor játszunk 100 szavas játékokat, illetve most a lelkes kommentelés és a szerencse együtt segíthet 🙂
  Ha szeretnél más módon kapni véleményt a regényedről, arra a Kéziratszervizzel van lehetőséged — ott egy szerkesztő elolvassa a teljes regényedet, részletes elemzést ad és az első 20 ezer karaktert megszerkeszti. Viszont ennek díja van, míg a nyereményszerkesztés ingyenes, hiszen nyeremény 🙂 (Kéziratszervizről részletesebben: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/iroiskola/keziratszerviz)

  Amikor mondjuk egy nyereményszerkesztésnél elküldöd a kéziratod elejét, szerintem érdemes úgy elküldened, ahogy te kezdeni akarod a kéziratot — ha te prológussal akarsz kezdeni, akkor azzal együtt. Hiszen okkal írtad meg, nem? Akkor nyilván szeretnél arról is kapni visszajelzést. Ha annyira nem is szükséges, akkor lehet, hogy annyira nem szükséges, hogy nem is kellene az a prológus…?
  Így aztán a 10 ezer karaktert mi általában az első mondattól (prológussal, ha a szerző úgy írta) számítjuk, szóközzel mérjük, és nyilván nem fogunk mondjuk egy mondatot vagy bekezdést durván félbeszakítani. 🙂

 6. Ez nagyon érdekes volt! Más szerkesztéseket is olvastam, és már saját művem is volt teljes szerkesztés alatt, de mindből lehet tanulni.

  Dóra: Mikor szerkesztő átnézte egy negyven oldalas novellámat teljes szerkesztésre, akkor az ottani, ehhez hasonló leírások alapján gyakorlatilag sk át tudtam dolgozni az összes írásomat, a beküldöttet is. Bár jó néhány hónap szabadidőm ráment, és kissé hullott a hajam közben 🙂 Ha tényleg ki akarod adni, nagyon jól jön az ilyesmi! Irigylem is miatta Ildit, mert jó lenne tudni, mennyi típushibát nem vettem észre magamnál. Gondolom sokat, nincs befejezett írás, ezerszer átolvasva is bele lehet nyúlni 🙂

 7. Kedves Aranymosás!
  Kedves Róbert Katalin!

  Nagyon sokat ad nekem, épphogy kezdő írónak, hogy láthatok ilyen komoly szerkesztői munkát élőben. Köszönöm.
  Sokat lehet belőle tanulni.

  Kedves Ildikó!

  ÉN nagyon bírom a stílusodat, ha nem is Rejtőhöz hasonlítanám, nekem nagyon Vavyan Fable-ös, aki gyerekkorom nagy kedvence volt. Nemrég én is kitaláltam egy, az ő stílusához húzó sztorit, de sehol nem volt ehhez.
  Nekem tetszettek a karakterek, a flegmaság.
  A tükörből visszanéző nő megakasztott, csak aztán jöttem rá, hogy magáról beszél.
  Szerintem még ilyen flegma is lehet, ha van magyarázat. – Az én fejemben kommandós, aki pont így védi magát és szeretteit.
  Tudtam, hogy Billy segítségére fog sietni, de a motivációját valóban fel kellene tárni.
  Nagyon sok sikert kívánok és remélem, hogy lesz lehetőségem elolvasni az egész regényedet – akár többet is!

  Szép napot!
  Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük