Légy te is szerkesztő!

Légy te is szerkesztő!

Van már szerkesztői gyakorlatod, de nem a szórakoztató irodalomban?
Író vagy, de a szövegek gondozása is érdekel?
Bloggerként rendszeresen elemzel regényeket? Amatőr kiadványokat rendszeresen bétázol? Keresed az utad?

Nagy álmod, hogy része légy a könyvszakmának?
Tanulj nálunk!

Fedezd fel a minőségi szöveggondozás világát!
Szerezz azonnal hasznosítható gyakorlati tudást!

2019-ben is meghirdetjük szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzusunkat.
A kurzus vezetője: Varga Bea író, vezető szerkesztő, viselkedéselemző

A kurzusra olyan jelentkezőket várunk, akik rendelkeznek valamilyen szöveggondozási tapasztalattal, írástechnikai ismeretekkel: „Kell elemző gondolkozásmód és hatalmas olvasottság, de hogy magát a szakmai alapokat honnan szerzi be valaki, az nagyon változatos”, magyarázza Varga Bea oktató egy interjúban. „Mindegy, honnan jön [a jelentkező], ha rendszeresen szokott szöveget javítani, és ismeri, plusz érti is legalább a magyar nyelven megjelent írástechnikai könyveket, esetleg a fontosabb netes anyagokat.”

Azt, hogy a jelentkező rendelkezik-e a megfelelő készségekkel, felvételi feladatok segítségével méri fel a kurzus oktatója. A felvételin szövegelemzés és szerkesztés is a feladat. „Az, hogy az illetőnek valamit nem sikerül „az írástechnika nyelvén” megfogalmazni, nem olyan gond, mint ha ismeri az alapokat, de hiányzik az elemző gondolkozásmód. Vagy épp fordítva üli meg a lovat, az aprólékos, szőrözős túljavítás is hiba”, mondja Varga Bea vezető szerkesztő.

A kurzus hallgatói belelátnak a Könyvmolyképző Kiadó munkájába, sőt, „azonnal a mély vízbe dobom őket”, ígéri Varga Bea oktató. „Eleinte persze úszógumival, a feladat nem élesben megy, nincs rajtuk felelősség. Ez még a gyakorló időszak, amikor ellenőrizzük a munkájukat.” Maga a kurzus fél évig tart, és sok munkát, figyelmet igényel. A kurzuson kimondottan a szórakoztató irodalmi szerkesztői képzés kerül a fókuszba. A kurzus végére a hallgatóknak „tudni kell, hogy melyik zsánerben mi a fontos hiba, és miért. Érezni kell, hol az a határ, ameddig az író bírja a gyűrődést, vagy épp hogyan lehet támogatni a tehetségeket.”

A kurzus végén a hallgatók vizsgamunkát végeznek, ami egy mű önálló dramaturgiai elemzése, majd egy regény megjelenésre való előkészítése, önálló megszerkesztése. Tapasztalataink szerint a kurzus hallgatói nagy és közepes kiadóknál el tudnak helyezkedni, hiszen jelenleg a Szövegkertészet kurzus képzése egyedülálló abban a tekintetben, hogy kimondottan a szórakoztató irodalmi szerkesztésre fókuszál.

Kíváncsi lettél? Jelentkezz te is!

Írj emailt a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címre:
– tárgy: Szövegkertészet
– szükséges adatok: név, életkor, telefonszám
– csatolj rövid életrajzot
– írj kötetlen bemutatkozást, amiben mesélsz az irodalmi aktivitásokról is (saját blogok, irodalmi csoportokban végzett feladatok, esetleg publikációk)

Jelentkezés határideje2019. október 15.
A határidő lejárta után kiküldjük a felvételi feladatokat, és novemberben dől el, ki kerül be a kurzusra.

A kurzus ideje: 2020. január 13. – június 15.
A kurzus díja: 150 ezer Ft + 27% áfa
Befizetési határidő: 2020. jan. 10. (Igény esetén két részletben fizethető: jan. 10. és márc. 10.)

Szeretettel várunk téged is a Szövegkertészet kurzuson! Küldd el jelentkezésed a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címre, fejlődj szerkesztőként, láss bele a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztőinek munkájába!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Leave a Comment

6 hozzászólás

 1. Sziasztok! A kurzus mennyi időbeli elkötelezettséget igényel? Arra gondolok, hogy főállás mellett van-e esély végigcsinálni, vagy inkább shadowing jellegű, és ott kell lenni a kiadóban a szerkesztőkkel?

 2. Szia,
  személyesen nem kell jelen lenni, de kimondottan sok feladat és kötelező olvasmány van. Egy főállás mellett érdemes rákészülni, hogy ezekben a hónapokban nagyon le leszel terhelve 🙂

 3. Köszönöm a gyors választ!

 4. Sziasztok!

  Az életrajz és a bemutatkozás mehet a levél szövegébe, vagy külön dokumentumokként kell csatolni?

 5. Szia,
  bemutatkozás simán jöhet a levélbe, életrajzot esetleg csatolhatod, bár attól függ, milyen típusút adsz le, ha az is kötetlenebb hangú, akár beleférhet a levélbe (egy jól összeszerkesztett oldal széteshet más-más levelezőrendszerben 🙂

 6. Köszönöm a választ!