Kerülj bele az év legjobb YA és NA antológiájába!

Kápráztasd el az olvasókat!

A Könyvmolyképző Kiadó novellapályázatot hirdet két antológiához. Szeretettel várjuk  a lebilincselő történeteket.

 1. Az év legjobb young adult novellái – 2020

Fiataloknak szóló írásokat várunk szerelemről, barátságról, kamaszkori életről.

 1. Az év legjobb new adult novellái – 2020

Fiatal felnőtteknek szóló írásokat várunk szerelemről-erotikáról, barátságról, életkezdésről.

Mind a két antológiába realista, illetve fantasy (vagy egyéb) novellákat is várunk, nem szűkítjük a valóságra a témát. Csak új, saját világra épülő, saját szellemi tulajdonú írásokat várunk (a fanfictiont sem), és első publikációt (netre kitett műveket nem). Minden író beadhat egy írást a YA és egy írást a NA antológiába. Olyan írásokat várunk, melyek túlmutatnak a sablonos nyelvi szinten.

Szeretettel várjuk a kezdő és a gyakorlott írókat, illetve kiadónk íróit is. Korhatár nincs.

Max terjedelem: 40 ezer karakter szóközökkel.

Beküldési határidő: 2019. szeptember 15 éjfél (tárgy mezőbe: antológiák 2020).

Cím: [email protected]

Az e-mail szövegében kérjük megadni az írói nevet, a valós nevet, és a telefonszámot is. A novellákhoz csak az írói nevet és a mű címét kérjük.

Az eredményhirdetés időpontja 2019 telén történik, a pontos időpont a beküldött írások számától függ. Friss információkat a http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu oldalon az Aktuális menüpont alatt közlünk.

A kötetekbe kerülő írók számára tiszteletpéldányt és honoráriumot ajánlunk fel. Illetve amennyiben regényüket hozzánk szeretnék beküldeni, a következő három évre VIP pályázati lehetőséget kapnak, azaz írásukat nem az Aranymosás Irodalmi Válogató keretében bíráljuk el, hanem közvetlenül a lektorokhoz kerülnek.

Az antológiák 2020 őszén országos terjesztésbe kerülnek. Várhatóan komoly sikert érnek el, ahogy a korábbi antológiák is, mint az Érints meg, és a Meghitt pillanatok.

Szeretettel várjuk az írásodat!

Könyvmolyképző Kiadó

 

 

121 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves aranymosó!

  Rám számíthattok NA (kard és ördöngősséges) fantasyban. Indulnék ezen. 🙂

  Lily

  Ui:

  Mit mond a barbár a félszemű hercegnőnek?
  ???
  Szemed szépségének nincs párja.

  Ui2: 😀

 2. És mit mond a nyelvtannáci az egyszeri szerzőnek?
  ördöng=ördög –> ördöngös=ördögös Ezért rövid ö. 🙂

 3. Kösz. Nem is figyeltem. (Épp keresgéltem hozzá anyagot, gyorsan pötyögtem be ide). 🙂

  Lily

  Ui: Három tojás megy a sivatagban, mi ebben a fura?
  ???
  A középső tükörtojás. 😀

 4. Kedves Könyvmolyképző Kiadó!

  Csupán kíváncsiságból lenne egy kérdésem. A YA témába nem fér bele erotikus tartalom? Látom, hogy nem szerepel a leírásban, de azért gondoltam megkérdezem. Itt nem céltalan pornóra gondolok, hanem például első alkalom fizikai/lelki átélése stb. Szerintem ez nagyon is YA téma, de valamiért elég nagy tabunak számít a részletesebb leírás a YA világában, és ha jól értem, akkor itt is. 🙂

 5. Kedves Amoniel,
  nálunk beleférhet az első alkalom leírása, persze, attól függ, hogyan van megírva 🙂
  Amúgy, ha egy novella jó, de YA-nak küldték, és nem az, a szerkesztők átsorolják a NA antológiához.

 6. Ha mindkét kategóriában indul valaki, azt lehet két külön e-mailben küldeni? El tudom képzelni, hogy egyesek csak az egyikben szeretnének, aztán X idő múlva a másikban is megszállja őket az ihlet.

 7. Kedves Aranymosó!

  Az lenne a kérdésem, hogy belefér-e akár a YA, akár NA kategóriába keményebb téma? (Bántalmazás, erőszak pl.) Nem konkrét eseményleírásra gondolok, hanem témaként van-e itt helye?

 8. Sziasztok!

  Kedves Aranymosó!

  Készülő regényem részletét beküldhetem? Egy fiatal fiú választás elé kerül: kegyelmes, fájdalommentes halált ad az embereknek, akik ezt kérik – vagy megkockáztatja, hogy a haragos, pszichopata istenük bünteti meg őket? A premisszám: A felnőtté válás a naivitás kigyomlálásával kezdődik, mert időként csak rossz és rosszabb között választhatunk.
  Nem túl durva ez a téma? A részlet hangulata felkavaró, és kiábrándító. Lehet helye egy ilyen jellegű szövegnek az antológiában, vagy teljesen más atmoszférát kerestek? A választ előre is köszönöm! 🙂

 9. Kedves Emília Feng Hoa,

  belefér a téma, arra érdemes figyelni, hogy kerek, egész történet legyen a novella. Néha nehéz egyaránt biztosítani azt, hogy ne legyen félbehagyva, megvágva a szöveg (a karakterlimit miatt) és a témát kellő mélységben, hitelességgel tudja az ember megmutatni 🙂

  Jó írást!

 10. Kedves Yukiera,

  regényrészletet nem várunk ezen a pályázaton. Kerek, önállóan érhető novellákat várunk.
  A teljesen kiábrándító szöveg sem a legszerencsésebb, de a legfontosabb, hogy itt mi most befejezett történeteket kérünk.

  Jó írást!

 11. Tisztelt Aranymosó!

  Érdeklődni szeretnék, van-e más megkötés a karakterszámon kívül? Jómagam Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, illetve 1,5-es sorközzel terveztem dolgozni, de ha van meghatározott elvárás, természetesen annak megfelelően módosítok.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Anna

 12. Kedves Anna,

  Wordben megnyitható dokumentumot várunk, más formai követelmény nincs. A formázás, amit használsz, teljesen jó 🙂

  Jó írást!

 13. Kedves Aranymosó!

  Ha a fő témám kard és ördöngösség (hősies fantasy vállfaja) és NA, akkor nem probléma, hogy litrpg-szerű a világom, amiben a történet játszódik, vagy az nem számít?

  Csak érdekelne.

  Lily

  Ui: Rókanyelvhez jegyzetek is lesznek, csak megemlítem. 🙂

 14. Kedves SteamLily02115,

  ez a párosítás lehet nagyon izgalmas, de azt azért érdemes szem előtt tartanod, hogy egy Rubin Pöttyös sorozatba szánt kötetnél a bekerülő novelláknak valóban meg kell felelniük a NA szabályainak (is).
  Továbbá az nagyon fontos, hogy saját, eredeti világban játszódjon a történet 🙂

  Jó írást!

 15. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm. A kreatív írás szerint raktam össze (fő műfaj (kard és ördöngösség), másodlagos műfaj (litrpg) és demográfiai műfaj (NA)). A világa egy középkori félmágikus litrpg, három fajjal. Röviden, egy lezárt, romantikus, humoros epizód a hőstrió életéből. 🙂

  Ennyi. Viszlát mindenkinek, megyek írni! 😉

  Lily

  Ui: Szerelem, csak azonos rangúak (és ezesetben szintűek) szintjén plusz színszimbolikával, középkori szokás szerint. 😉

  “Azt írj, amit ismersz!” (ismeretlen)

 16. Kedves Magazin!

  Több kérdésem is lenne.

  Egy fentebbi hozzászólásban említve volt, hogy az NA antológia a Rubin Pöttyös sorozatban jelenik meg. Egyelőre felszínes piackutatásom (megnéztem a borítójukat, címüket) azt mutatta, hogy ezek többnyire erotikusak. Szóval egy NA részre szánt írásban feltétel, hogy felbukkanjon az erotika? Vagy, ha nem is szigorú feltétel, előny?

  A fenti leírás alapján – “Fiatal felnőtteknek szóló írásokat várunk szerelemről-erotikáról, barátságról, életkezdésről.” -, úgy gondoltam, hogy barátság, életkezdés, egyéb fiatal felnőtt problémához nem kell erotika, de ez a Rubin Pöttyös megjegyzés elbizonytalanított.

  Ezzel a pályázattal kapcsolatban nem feltétel “a pozitív életérzés”? Úgy tervezem az NA novellában felbukkan majd témaként a szexuális zaklatás, ami hát nem egy happy téma. Ez lehet kizáró ok?

  Úgy láttam, hogy nincs alsó terjedelmi korlát kiírva. Egy-két oldalas novelláknak lehet esélyük?

  Utolsó kérdés. Mennyire baj az, ha egy novella nem cselekményközpontú, hanem inkább egy érzésre fókuszál?

  Elnézést, hogy ilyen sok kérdést tettem fel egyszerre. Előre is köszönöm a választ.

 17. Kedves Almira,

  lássuk a kérdéseket 🙂

  “Szóval egy NA részre szánt írásban feltétel, hogy felbukkanjon az erotika? Vagy, ha nem is szigorú feltétel, előny?”
  Igen, a New Adult történetekben meghatározó az izzás a szereplők között, még akkor is, ha végül konkrét ágyjelenetre nem kerül sor. Nyilván ha a történet mondjuk egy barátságra fókuszál, nem kötelező a barátokat összehozni.

  “Ezzel a pályázattal kapcsolatban nem feltétel “a pozitív életérzés”? Úgy tervezem az NA novellában felbukkan majd témaként a szexuális zaklatás, ami hát nem egy happy téma. Ez lehet kizáró ok?”
  NA regényekben is megjelennek komolyabb témák, szexuális zaklatás is akár. A pozitív életérzés inkább arra vonatkozik, hogy a történet zárása és az összbenyomás, olvasói élmény nem depresszív.

  “Úgy láttam, hogy nincs alsó terjedelmi korlát kiírva. Egy-két oldalas novelláknak lehet esélyük?”
  Pár oldalas novella is jöhet, a fontos az, hogy kerek novellákat várunk. A kiadó kiemelten szokta nézni a dramaturgiai ívet.

  “Utolsó kérdés. Mennyire baj az, ha egy novella nem cselekményközpontú, hanem inkább egy érzésre fókuszál?”
  Ha van egy erős az érzelmi ív, akkor működhet a novella úgy is, ha nincs tele akcióval. Ha felvillantasz egy nagyon erős életérzést, akkor viszont nehezebb dolgod lehet, ez szépirodalmi írásokra jellemző inkább.

  Jó írást, sok sikert!

 18. Kedves aranymosó!

  Ha a romantikusság/szerelem nem egy szeméĺyre vonatkozik, hamen egy fogalomra (pl. hatalom vagy pénz szeretete stb.), akkor is elfogadja a pályázat?

  Lily

 19. Kedves SteamLily02115,

  nagyon izglamasnak tartom azt a gondolatot, hogy a hatalommániát vagy a pénzéhséget valamiféle szerelemnek nevezze, szerelemként mutassa be egy történet, de furcsa elképzelni, hogy romantikus lenne egy ilyen novella.

 20. Kedves Magazin!

  Érdeklődni szeretnék, hogy megkapták-e az öt nappal ezelőtt elküldött novellát. (Múltkor kaptam visszajelzést, de most nem, és emiatt aggódom.
  Köszönöm előre is!

  Abigel

 21. Kedves aranymosó!

  Azt hiszem kiszállok, mivel bealudnék rajta; mire elkészülne a novella, így inkább várok még éveket, és majd egyszer jövök “mesélni”. Realitás, jövök!! Viszlát irreális badarság és álmok…

  Lily

  Ui: A krotizalast, azert nem hagyom itt el. 🙂

 22. Ha már úgyis aranymosás, egy kis Arany a végére:

  “Letészem a lantot. Nyugodjék.
  Tőlem ne várjon senki dalt.
  Nem az vagyok, ki voltam egykor,
  Belőlem a jobb rész kihalt.”

  (Arany János Letészem a lantot; 1850.)

 23. Kedves Aranymosó!
  Nagy örömmel olvastam el ezt az antológiás hirdetményt, hiszen műveim közül már kettő is bekerült más gyűjteményekbe, és ez lenne a harmadik. 😀
  Egy ideje már “szemezgetek” a Vörös pöttyös könyvekkel, és szerintem csodás lenne, ha otthonra találhatna most készülő regényem, no meg egy novellám a kiadónál.
  Ennek fejében szeretném megkérdezni, hogy ezek szerint a YA novellák, amilyet én is írnék, Vörös pöttyösek lennének-e?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Egy vigyori íróka

 24. Kedves Aranymosó!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy az NA kategórián belül egy gyermek/kamaszkori traumák feldolgozására építő (és ezért jórészt melankolikus hangvételű) írás, ami pozitív végkicsengéssel bír a jövőre, felnőttkorba lépésre nézve, mennyire illene erre a pályázatra? A történet egy barátságot helyez a középpontba, romantikus szál nincs.

  Előre is köszönöm a segítséget!

 25. Kedves Magazin!
  Mennyire veszitek szigorúan a 40 ezres karakter-limitet? Mennyi, ami még egy kis “pluszként” belefér? 🙂
  Köszönöm.

 26. Kedves Toya,

  a limit nagyon szigorú. A beérkezett anyagot feldolgozó kollégák először a letüésszámot nézik, és azonnal kiesik a novella, ha túllépi a 40 ezret (szóközökkel).

  Jó írást!

 27. Kedves Idun,
  a gyerekkori trauma feldolgozás olyan téma, ami NA történetekben is megjelenik a melankolikus hangvétel lehet az, ami inkább kilóg. De látatlanban ezt nehéz megítélni.

 28. Kedves Magazin!

  Homoerotikát mennyire látnak szívesen? Érdemes ugyanolyan nyíltan ábrázolni, mint a hetero szálakat?
  Azért kérdezem, mert nem tudom, van-e átjárás rubin pötty és sziárvány kör között.

 29. Kedves krill,
  most már a homoszexuális szereplők történetét elmesélő NA regények is a Rubin Pöttyös sorozatunkba kerülnek, úgyhogy nyugodtan küldj ilyen novellát, ugyanaz az elvárás vele szemben, mint a hetero történetekkel: jól működő, kerek dramaturgiájú, a célcsoportnak megfelelő novellát várunk 🙂

 30. Sziasztok! Kedves Aranymosó!

  Szeretném megkérdezni, hogy a történet játszódhat a fantasy világban? Gondolok itt gnónokra és elfekre, vagy egyéb misztikus lényekre.

  Válaszukat előre is köszönöm.

 31. Kedves Aranymosó!

  Bár nem írok a pályázatra, de kérdeznék valamit. Fókuszált E/3 esetén, fontos egy (fő)szereplőre figyelni, vagy a mellékszereplőkre is irányítható?

  Ennyi.

  Lily

 32. Kedves Zuzmó,
  teljesen depressziós novellát nem annyira szerencsés írni, de nagyon erős YA regények vannak, amiknek a vége nem happy end, az egész mégis felemelő, erős olvasói élményt ad — így egy novella is lehet ilyen.

  Kedves Tyityi,
  igen, fantasy novellát is küldhetsz 🙂

  Kedves Lily,
  egy ilyen hosszúságú novellában érdemes a főszereplőkre fókuszálni. Természetesen jó, ha a mellékszereplők is kidolgozottak, de a nézőpont vagy a főhősöké lehet, vagy esetleg ha egy mellékszereplő narrál végig, az lehet még egy megoldás (amennyiben van plusz ereje, jelentősége).

 33. Kedves Magazin!

  Egyelőre még ihletet gyűjtök, de előzetesen érdeklődnék, hogy lehet-e a novella (elsősorban az NA) filozofikusabb jellegű? Amellett, hogy – reményeim szerint – azért szórakoztató is 🙂

  Előre is köszönöm!

 34. Kedves Bonnie,

  nálunk nagyon fontos az erős dramaturgiai ív. Ha a filozofikus azt jelenti, hogy inkább az érzelmek alakulására fókuszál a szöveg, akkor jó lehet, ha viszont csak egy létérzést mutat be, nem biztos, hogy ezt keressük.

 35. Kedves Magazin!

  Értem, köszönöm a választ. Olyanra gondoltam, ahol megvan a dramaturgiai ív, de a szereplő gondolatain/kommunikációján keresztül megjelenik az életfilozófiája is. Nem akarom “túltolni” ezt a vonalat, csak arra gondoltam, az NA korcsoport tagjai tipikusan keresik önmagukat a világban, így talán kisebb mértékben lehet helye benne – de nem erre lenne kihegyezve az egész mű, inkább csak a cselekmény árnyalásaként jelenne meg. Ez így még belefér?

 36. Kedves Aranymosó!

  Én novellát vagy regényt (inkább novella, de lehet lesz az regény is) akarok írni YA kategóriában, és lenne pár kérdésem, hogy mit lehet mit nem, mert komolyabban még nem írtam, és csak nemrég tudtam meg többet a YA-ról.
  Lehet több történetszál egymás mellett futva? Ezt úgy gondoltam, hogy több korosztályhoz is szólok, több réteg problémáit is feldolgozók, mert szerintem egy 12 éves kiskamasznak mások a gondjai, mint egy 17 éves gimisnek.
  Mennyire erős témák lehetnek benne? Gondolok én itt például az abortuszra, naív lányok szerelmi zsarolására, első nemi aktus, egy fontos ember halála és ennek a lelki utóhatásai, öngyilkosság, meg ilyenek. Tudom, ezek elég durvák, de manapság ezek eléggé tabutémák kifejezetten a fiatalok körében, és pont ezért kéne ezekről beszélni egy YA sztoriban, ami a tinédzserek tanításáról is szól.
  Kizáró ok-e a társadalomkritika?

  Egyenlőre ezek azok a kérdések, amik felmerültek.
  A válaszokat elöre is köszönöm

  Peti

 37. Kedves Peti,

  ha jól sejtem, akkor ezt a szöveget nem feltétlenül erre a pályázatra szánod, hiszen ide regényeket nem várunk, csak novellákat.
  Habár, ha mostanában kezdtél írni, érdemes lehet novellázni, mert így több ötletet, témát, korcsoportot ki lehet próbálni 🙂

  A felsorolt témák megjelenhetnek YA történetben is — érdemes lehet ismerkedni a műfajjal, elolvasni pár frissebb YA kötetet, bőven akadnak problémafeldolgozó könyvek is.

  A több történetszál egy regényben kimondottan jó döntés, bár ezek jó, ha hatnak egymásra.
  Azonban a 12 éves egészen más korcsoport, mint a 17 éves olvasó, a 12 éveseknek inkább a Middle Grade történetek szólnak (bár egy részük tényleg örömmel olvas YA-t is). Nem biztos, hogy szerencsés olyan szöveggel próbálkozni, amiben mindkét korosztály problémái megjelennek, mert elcsúszhat a fókusz. (De persze, nem lehetetlen jól megírni ilyet.)

  A különböző Young Adult regényekkel, felmerülő témákkal, a YA-val szembeni szerkesztői elvárásokkal részletesen foglalkozunk az ősszel induló YA kurzusunkon is 🙂

  Jó írást!

 38. Kedves Könyvmolyképző Kiadó!
  A kérdésem a következő: Ha már megjelent a novellám valahol, de azóta jelentősen át lett írva, akkor az megjelenésnek számít? Vagy ha bizonyos százalék felett eltér a szöveg, akkor az belefér?

 39. Kedves Magazin!

  Amit akarok írni, azt erre a pályázatra akarom, csak nem voltam vele tisztában, hogy csak novellákat kérnek, még későn is volt, így néha kicsit össze-vissza írtam.

  A válaszokat köszönöm, örülök, hogy ilyen témákat is írhatok.

  Peti

 40. Kedves Peti,
  a pályázatra maximum 40 ezer karakternyi (szóközökkel) történeteket várunk. Ez egy novella hosszúsága.

  Kedves Eszter,
  érdemes új szöveggel pályázni inkább, mint százalékokon töprengeni 🙂

 41. Kedves Aranymosó!
  Az lenne a kérdésem, hogy mennyire fér bele, hogy a YA novellámban folyamatosan nézőpontváltás van a főszereplő fiú és lány közt.Egyik vagy másik nézőpontból szemlélve is teljes értékű lenne a történet, de így jobban belelátunk az érzéseikbe, motivációjukba, szerintem teljesebb és helyenként izgalmasabb is ettől az egész. Ugyanakkor bizonytalan vagyok, hogy ekkora terjedelem esetében (bár majdnem kimaxoltam a felső határt) elfogadhatónak találtok-e egy ilyen szerkezetet.
  Előre is köszönöm a választ! 🙂

 42. Kedves Taryna,

  ez attól is függ, mit jelent a “folyamatosan”. Néhány bekezdésenként váltasz? Mert az túl gyakorinak tűnik — regényben is az lenne –, vagy nagyobb egységekről van szó? Mert az működhet, kb. 3-4 váltás férhet bele ebbe a mennyiségbe.

  Jó írást! 🙂

 43. Kedves Aranymosó!
  A történet kevesebb, mint két hét alatt játszódik. A nézőpont nagyjából naponta változik, ami azt jelenti, hogy kb. 10 váltás van. Ha A/4-es oldalban nézzük, kb. egy és negyed oldalanként történik a váltás. Ha a történetben egy vagy két nap eseményeit is egy szereplő szemén keresztül mutatom be és csak az újabb napon váltok át a másikra, akkor belefér ennyi váltás vagy így is próbáljak kevesebbre szorítkozni?

 44. Kedves Taryna,

  a konkrét szöveg ismerete nélkül csak általános dolgokat tud felelni az ember. Márpedig vannak szabályok, meg van az, amikor valami éppen azért működik,mert szembemegy bizonyos szabályokkal 🙂

  Azt mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy a gyakori nézőpontváltás nem kényelmes az olvasónak. Lehet olyan helyzet, ahol igenis ad pluszt, de érdemes megfontolni (esetleg nem közeli ismerős előolvasókat is megkérdezni), hogy tényleg hozzáad-e ennyit.

 45. Kedves Aranymosó!
  Öngyilkosos, kissé nyomasztó téma inkább YA vagy NA? Ha esetleg inkább a másik, utólag még lehet változtatni?
  Előre is köszi

 46. Kedves Barracuda,
  erre látatlanban nem tudok válaszolni, attól függ, hogy hány éves az illető és milyen életkrízisben van. Ha a novella rossz helyen van, de nagyon jó, akkor természetesen áttesszük a másik korcsoportba.

 47. Kedves Aranymosó!
  Köszönöm a választ. Bár én magam sem vagyok benne biztos hogy az éppen készülő novellám belefér-e a pályázat témabeli megkötésébe (mennyire durva egy ilyen kötethez), mindenképpen elküldeném, egy próbát megér.
  A másik kérdésem, hogy írtam egy könyvet, a kiadó foglalkozik első könyves írókkal? Ha igen, érdemes elküldenem?
  Előre is köszönöm!

 48. Kedves aranymosó!

  Csak egy kérdésem lenne. Weird-nek indult, sötét, de romantikus fantasy, némi titokkal és ősi, torzult indiai istenséggel jöhet-e?

  Csak érdekel.

  Válaszát köszönóm. 🙂

  Lily

 49. Kedves Aranymosó!
  Szeretném megkérdezni, a realista írásba belefér, hogy olyan dolgot említek, ami eltér a valóságtól? Azt mondom pl, hogy a főszereplőm Szegeden tanul az Építészmérnöki Karon.

 50. Kedves Barracuda!
  Mindenképp érdemes beküldeni, hiszen, ha az antológiákba nem kerül bele, akkor is egyes írásoknak felajánljuk az oldalon való publikálást, és így több ezer olvasóhoz eljut az író.
  A kiadó tehetséggondozást is végez, így igen, nagyon örülünk az elsőkönyveseknek. A 9. Aranymosás Irodalmi Válogatóra dec. 1 és jan. 15. között lehet beküldeni a regényeket. Szeretettel várjuk a művet. Ha nincs esetleg előolvasó, akkor érdemes beadás előtt a Világ bétái Egyesüljetek Facebook csoportban megmutatni más íróknak az elejét. Ezt azért hoztam létre, mert sokan vidéki kis falukból jönnek, ahol nincs hasonló szellemi közeg és segítség.
  Sok sikert!

 51. Kedves Lily!
  A YA és NA csak korcsoporti kategória, vagyis bármilyen zsánerre, témára kíváncsiak vagyunk. Legyen jó a nyitás, és erős a novella érzelmi íve. Ez szerelemtől halálfélelemig bármilyen érzelem lehet, ha jó az írás.

 52. Kedves Marcsi!
  A realista írásokban ha pontos megnevezések vannak, akkor az olvasók sajnos a valóságot várják, és nagyon zavaró, ha nem azt kapják, mert azt érzik, nem hiteles az író és gyenge lábakon áll a sztori. Jobb megoldás ilyenkor nem a pontos infókat leírni, hanem elkenni, és úgy már nem zavaró a fikció.

 53. Kedves Aranymosó!
  Kizáró ok, ha a novellám előtte megjelent Wattpadon? Nagyon szeretném nevezni és nem is sokan olvasták.

 54. Kedves Aranymosó!

  Az érdekelne, mert korábban volt ebből, mondjuk úgy, fennforgás más nevezések során, hogy mennyire kell, vagy kéne az olvasót a szárnyaim alá venni, mert nekem soha nem volt célom, de többnyire állomásom sem a könnyű megértés, a laza, követhető történetvezetés, kivált, hogy az ilyesmi számomra sem érdekes írás közben, amiből többnyire olyasféle történetek születnek, ahol az esetleges szakaszokon belül, de néhol még bekezdésen, mondaton belül is, észrevétlenül helyek és idők változnak meg, melyek csak később kerülnek megmagyarázásra. Külön hozzáteszem, merthogy ezt gyakran megkapom, nem véletlen ilyen, direkt nehezítem a dolgot, viszont az ilyesmit nem mindig szeretik.

 55. Kedves Wellinger!
  A young adult kötet középiskolásoknak szól, vagyis náluk a követhető történetvezetés fontos dolog. A NA kötet fiatal felnőtteknek szól, itt már nagyobb szabadsággal lehet a kezelni a narrációt, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ezek szórakoztató irodalmi antológiák, és a történetek vannak fókuszban, nem a formai újítás.

 56. Kedves Aranymosó!

  Kérdésem az iménti komment kapcsán merült fel.
  Úgy tudtam, a YA kategória alsó korhatára tizenhárom év, így a novellám főszereplője nyolcadikos. Ebben a kategóriában csak középiskolásokról szóló írásokat vár a kiadó?

  A választ előre is köszönöm!

 57. Kedves Kiadó!

  Lehetséges, hogy egy most beküldött novella esetleg kiesik a selejtezőben és azt később újra be lehet nevezni egy másik, új pályázatra?

 58. Kedves Rezeda Réka!
  A szereplő nyolcadikos kora önmagában nem kizáró ok, de ezek az írások stilisztikailag, vagy témaválasztás kapcsán gyakrabban esnek a middle grade korcsoportba, és fiatalabbaknak szólnak. Ha úgy érzed, hogy YA az írás, akkor küldd be bátram, mi örömmel megnézzük 🙂

 59. Kedves Mossy24!
  Kétféleképp tudom értelmezni a kérdésedet, így mindkettőre válaszolnék 🙂
  Ha nálunk kiesik egy írás, természetesen el lehet küldeni más kiadók más pályázatára. Ez egy nagy kiadó, magas elvárási szinttel, országos terjesztéssel, de rengeteg kisebb léptékű pályázat van, és bátran próbáld ki máshol is ugyanazt a szöveget, ez egy nagyon izgalmas út.
  Viszont ha a mi pályázatunkon esett ki a mű, azt nem érdemes a következő novellapályázatra újra beadni, mert ha elég jó volt, akkor felajánlottuk az Aranymosás oldalon való publikálást, ha meg nem érte el azt a szintet, akkor most is ki fog esni. Inkább érdemes új írást küldeni.

 60. Kedves Aranymosó!
  Tehát azok a novellák, amik mostanában kerülnek föl az oldalra, a kiesett művek? Vagyis már folyik a rostálás?? Ugye kapunk emailt, ha kiesünk?

  Előre is köszönöm a választ!
  Abiagel

 61. Kedves Abigail!
  Nem, még nem kezdődött meg a novellák előszűrése, hiszen a beküldési a határidő szeptember közepe. Az átolvasás majd a határidő után kezdődik.
  Az eredményhirdetés itt, a weboldalon lesz, és a nyertes írókat fogjuk megkeresni, a többiek az oldalról értesülnek.

 62. Kedves fruzsi686,

  egy novellát lehet küldeni a YA és egyet az NA kategóriába, tehát akkor lehet kettőt küldeni, ha mindkét kategóriába pályázol 🙂

 63. Kedves Aranymosás Magazin!
  Igaz, hogy nem érdemes százalékokon töprengenem, de azért kérhetek konkrétabb információt is?
  Remélem, hogy egy jelentős átírás miatt nem fog a lektoroknál hátránnyal indulni, ha esetleg mégis beküldöm és megfelel a feltételeknek.

  “Eszter / 2019. augusztus 1. csütörtök
  Kedves Könyvmolyképző Kiadó!
  A kérdésem a következő: Ha már megjelent a novellám valahol, de azóta jelentősen át lett írva, akkor az megjelenésnek számít? Vagy ha bizonyos százalék felett eltér a szöveg, akkor az belefér?

  Kedves Eszter,
  érdemes új szöveggel pályázni inkább, mint százalékokon töprengeni “

 64. Kedves Eszter,

  erre a pályázatra olyan szövegeket várunk, amik sem neten, sem más folyóiratban, kötetben nem jelentek meg. Ha felismerhetően megjelent már a szöveg, akkor nem fog megfelelni ennek a kitételnek.
  Érdemes tehát új novellával pályázni.

 65. Ezt valószínűleg nem ide kéne írnom, de nem tudom, kitől kérhetnék tanácsot. Ti már ajánlottátok a Világ bétái egyesüljetek Facebook oldalt, és én el is küldtem a kérést, hogy csatlakozhassak, de valamiért visszautasították. Azóta már próbálkoztam újra, de most sem engedtek be… Valaki tudna esetleg segíteni? Nincsenek rossz szándékaim a csoporttal, komolyan:)

 66. Kedves Kiadó!
  A tegnapi nap folyamán, este elküldtem a novellámat a pályázatra, azonban sajnos elfelejtettem közölni benne, hogy melyik kategóriában kívánom nevezni azt.
  Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben a kiadó majd eldönti, hogy a novella melyik kategóriába fog kerülni, vagy új e-mailt kell küldenem? A novellát egyébként a YA kategóriába szántam.
  Válaszukat előre is köszönöm!

 67. Kedves Fanni,

  ha a szerző nem ad infót, akkor a kollégák eldöntik, hogy YA vagy NA inkább a novella, de ez most olyan, mintha megírtad volna, azaz eljutott az infó 🙂

  Köszönöm szépen, és sok sikert!

 68. Kedves GYHA,
  jól értem, hogy az ismerőseiddel megosztanád, milyen témájú történetet küldtél be? Lehetséges, persze.

 69. Kedves Magazin!

  Van egy párszáz szavas rövid novellám, kicsit több mint kétezer karakter. Az lenne a kérdésem, hogy esetleg indulhatnék-e vele, vagy esélytelen, hogy ilyen rövid novellát beválogassanak? Előre is köszönöm a választ!

 70. Kedves Altair,

  automatikus válasz érkezik a postafióktól (ha 3 napon belül küldesz el két levelet, a második után nem küldi a rendszer ki a válaszlevelet)

  Sok sikert a pályázaton! 🙂

 71. Kedves Hela Morgan,

  kerek, hatásos novellát várunk. Ha úgy érzed, az érzelmi és a történeti ív összeáll ezzel a hosszal, küldd el 🙂

 72. Kedves Aranymosó!

  Szabad a novellában más műveket konkrétan megnevezni? Gondolok itt arra például, hogy egy szereplőm a Trónok harca egyik részét veszi meg vagy a rádióban a Road- Világcsavargó című száma szól. Milyen szabály vonatkozik erre, ha van ilyen egyáltalán.
  Előre is köszönöm a segítséget! 🙂

 73. Kedves Aranymosó!

  Az lenne a kérdésem, hogyha mindkét kategóriába írtam Novellát, akkor két külön emailt kell küldenem, vagy mindkettőt egy emailen keresztül?

  A választ előre köszönöm! 🙂

 74. Igazából mindegy. Nekünk egyszerűbb, ha két e-mail van, mert más előszűrők végzik a szűrést (de ha valami ugyanabban a mélben lett elküldve, akkor sincs gond, semmiképp nem kell újra elküldeni, mert az csak keveredést okozna).

 75. Kedves Aranymosó!

  Két emailben küldtem el a novellákat, de csak az egyikre kaptam visszaigazoló, automatikus üzenetet. Ez nem jelent problémát, vagy esetleg újra küldjem el? 🙂

  Előre is köszönöm a választ!

 76. Jó napot!
  Én és a bátyám is beküldtük a novellánkat. Két különböző emailen küldtük, hogy ne legyen kavarodás.

  Üdvözlettel: Lábas

 77. Sziasztok!
  Pályáztam én is, éppen sikerült leadni. Az eredményt már most tudom, de olyan jó érzés volt befejezni és leadni valamit.
  Kiért izgulhatok?

 78. Köszönöm a lehetőséget! 🙂
  Nagyon élveztem a pályázatot, és kíváncsian várom az eredményeket majd a megjelenő antológiát!

 79. Kedves Aranymosó! Én is beküldtem a novellát (még éjfél előtt) és nem jött válasz. Kérlek, majd nézzetek rá, hogy megérkezett-e! Köszönöm!

 80. A pályázatra 307 e-mail érkezett tegnap éjfélig. (A novellák száma valószínűleg több, hiszen egy e-mailben sokszor két novella van.) Most megkezdődik a szűrési folyamat. Az eredményhirdetésre év végén kerül sor, a nyertesek neve felkerül a weboldalra, illetve e-mailben értesítjük őket.

 81. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm a visszajelzést, és azt is, hogy máris adtatok tájékoztatást! Szuperek vagytok! Izgatottan várjuk a szilvesztert! 🙂

 82. Érdeklődni szeretnék, körülbelül mi az az időpont, amíg “reménykedhet” 🙂 egy pályázó, hogy e-mail-ben valami pozitív visszajelzést kap.
  Köszönettel
  Egy pályázó

 83. Kedves Aranymosó!
  Köszönöm a választ. Igen, azt olvastam, hogy év végén lesz az eredményhirdetés. Igazából azt szerettem volna megtudni, hogy körülbelül, mi az a határidő, amíg az antológiába bekerült novellák szerzői értesítést kapnak. Persze, amíg tart a szűrés, ezt nehéz előre megmondani. 🙂 (Egyébként azért lennék rá kíváncsi, mert a nem bekerült írások szerzői nem kapnak visszajelzést.)
  További jó munkát!
  Egy pályázó

 84. Köszönöm a választ.
  Az egyik korábbi hozzászólásban olvastam, hogy csak a kötetbe bekerült szerzők kapnak értesítést, a többiek az eredményhirdetésnél, az oldalról értesülnek. Ezért gondoltam, hogy a kiértesítés korábban történik. De most megkaptam a kérdésemre a választ. Köszönöm! 🙂

 85. Kedves Mosó!
  Ötpercenként csekkolom az oldalt, mégha pontosan tudom is, hogy csak hétfő-szerda-péntek reggelente posztolnak. 😀
  Ugye lassan jön már az eredményhirdetés – ugye?

 86. Kedves F.H.,
  a figyelmedbe ajánlom a Csillagszóró Könyvkarácsony programjának ezt a részét 🙂

  17:30 Aranymosás Irodalmi Klub a Könyvmolyképző szerkesztőivel
  Egy bárki számára nyitott irodalmi klub, amelyben a írók, íróiskolásai, pályázói ülnek össze egy baráti beszélgetésre, közben az Írástudó Íróiskola oklevelek átvétele is zajlik, illetve kiderül, kik kerültek bele Az év legjobb YA és NA antológiájába. Kötetlen csevej, laza eszmecsere a nap lezárásaként.

  Tudom, hogy nehéz a várakozás, kitartás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük