Jelentkezz Dramaturgia kurzusra

Jelentkezz Dramaturgia kurzusra

2018 májusában végre újra elindul az Írástudó Íróiskola Dramaturgia kurzusa. Gyere te is, ha úgy érzed, magabiztosan írsz már történeteket, de szeretnéd jobban kézben tartani a dramaturgiát 🙂

Ez az egyik legnehezebb  kurzus az íróiskola kínálatában (a szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzus összetettebb és nehezebb), ugyanis a Dramaturgia kurzuson már úgy tekintjük, hogy a hallgató rendelkezik a megfelelő eszköztárral, képes különböző nemű, korú, társadalmi helyzetű szereplőket beszéltetni, tud ábrázolni más társadalmakat, múltat és jövőt, vagy épp el tud rejteni információt a szövegben.

A kurzus célja már nem az író „írni” tanítása, hanem egyfajta szerkezeti tudatosság kialakítása, az egész regény egységes átlátása. Az általánosságokon túl a saját, személyes írói út megértése is fontos szerepet kap itt. A jelentkező a saját félkész vagy elkészült regényén dolgozik, a gyakorlatokat azon végzi el. A tananyag nagyon izgalmas, de egyben komplex is, így azoknak javasoljuk, akik vagy elvégezték a korábbi kurzusokat, vagy pedig íróként már gyakorlottabbak, egy-két megírt kézirat áll a hátuk mögött.

Ezen a kurzuson nem írunk novellát, hanem a hallgatók a saját regényeiket fejlesztik. A tehetséges, de még nem publikáló írók mellett a gyakorlottabb írókat is szeretettel várjuk.

Az oktatás maximum 8 fős csoportban zajlik, online távoktatással, illetve van egy személyes találkozó is.
Az oktató Róbert Katalin szerkesztő, író, a személyes találkozón Varga Bea vezető szerkesztő is részt vesz.

Jelentkezési határidő: 2018. április 10.
A kurzus ideje: 2018. május 7. – június 29.
A kurzus díja: 60 ezer Ft + 27% Áfa

Ha szeretnél jelentkezni, írj egy e-mailt a konyvmolykepzopalyazat’kukac’gmail’pont’com címre, és küldj egy szakmai önéletrajzot, amiben leírod, milyen íróiskolai kurzusokon vettél részt, hol publikáltál, milyen pályázati eredményeid vannak.
A jelentkezőknek a határidő letelte után egy héttel jelzünk vissza.

Kérdésed van? Írd meg bátran kommentben!

Szeretettel várunk a kurzuson, jelentkezz még ma 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)

Leave a Comment

16 hozzászólás

 1. Jól látom, hogy nem kell szövegrészletet csatolni a jelentkezéshez? 🙂

 2. Így van, nem szövegrészt kérünk, hanem szakmai bemutatkozást 🙂

 3. Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés… Van-e értelme azt turbózni, ami már sokadszorra került a levesbe? Vagy elengedni az egészet, úgy, ahogy van, függetlenül attól, hogy beletoltam a fél életemet? Nem tudom… Viszont kíváncsi lennék azoknak a tapasztalataira, akik a kurzust már elvégezték.

 4. Bíborka, szerintem érdemes, sőt, két kurzus elvégzése után még egyszer beküldheted a regényedet. Most megmondták a rövid értékelésben, min kell javítani, ezt megteszed a kurzusok ideje alatt, és aztán megint beküldöd 🙂
  Én megyek, már vártam a kiírást, szerintem hasznos lesz, és ez lesz a második kurzusom, így a tavaly kiesett regényemen is dolgozhatom akár.

 5. Szakmai bemutatkozás? Hát akkor ez kilőve mindazoknak, akiknek még nem jelent meg könyve. Mert a könyvírásnak nem sok köze van cikkekhez 🙂

 6. Anikó, a “publikáció” alatt fel lehet sorolni az újságírói munkát, a novellapályázatokat, az Aranymosás oldalra való kikerülést stb, nem csak a regénymegjelenést.

 7. Értem 🙂 Köszönöm!

 8. Sziasztok!

  Tehát, ha jól értem, azoknak, akiknek nincs kész regényük, nem érdemes jelentkezni, illetve, ha nem tudok publikációkat felmutatni, nem is tudok? 🙂 (Még félkész regényt sem tudok felmutatni, inkább csak vázlatokat.) Korábbi íróiskolás vagyok, anno azt a tanácsot kaptam, hogy bár igazából nincs szükségem a dramaturgiaképzésre, mert jól boldogulok, hasznos lehet mindenkinek – most pedig szembejött a hír, így gondoltam, megkérdezem. 🙂 Előre is köszönöm!

 9. Senki mögött nem áll tíz megjelent regény 🙂 Ha az íróiskolás kurzusokat felsorolod, az is előny, meg ha kint van novella az Aranymosáson, vagy ha írtál novellapályázatokra, más regénypályázatokra (nem baj, ha nem nyertél). Azt nézzük, hogy a szerző mennyire aktív, mert azt érdemes oktatnunk, aki a későbbiekben használja is a megszerzett tudást.
  Ami a kurzust illeti, ha abszolút az első regényt írnád, és az is csak cselekményvázlat szintjén van a fejedben, akkor korai ez a tananyag, csak leblokkolnál tőle. Ha viszont korábban már befejeztél egy regényt (vagy legalább két-három félkészet összehoztál), és most az új regény cselekményvázlatán agyalsz, akkor már talán hasznosítani tudod az anyagot, ha jó a dramaturgiai érzéked.
  Mi úgy “pozicionáltuk” a kurzust, hogy aki írósulisunk volt, és kész a regénye, de nemet kapott, átírási gondjai vannak, annak szóljon. Vagy aki mögött két-három megírt regény áll, de fejlődni akar dramaturgiailag. Esetleg már megjelent regénye, de gyenge volt a fogadtatás. Vagy meseíró, és műfajt vált. Vagy szépíró, és szórakoztató irodalmat szeretne írni.
  (Amúgy nem vagy benne a nagy írósulis Fb csoportban? 🙂 Ott is tudtok kérdezni, meg élőben az Aranymosás klubtalin :))

 10. Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy kész regényem, amit most javítok, valamint van kb.5 megkezdett, verseim jelentek meg régebben egy antológiában, novellát egyszer írtam életemben a gimiben valami pályázatra, még sose voltam ilyen kurzuson és nem is pályáztam, érdemes-e jelentkeznem?

  És az online oktatás mit jelent pontosabban, mert van két kisgyermekem, nem mindig akkor van szabadidőm mellettük, amikor akarom… 🙂

  Köszönöm.

 11. Bambali, igen, érdemes. Gyerek (és munka) mellett is el lehet végezni a kurzusokat, mert heti feladatok vannak és mindenki úgy osztja be az időt, ahogy szeretné. A szerkesztő minden hétköznap elérhető, és felel a Fb csoportban feltett kérdésekre.

 12. Köszönöm, átgondolom, megbeszéljük itthon.

 13. Hát… Remélem, összejött… Nagy szükségem lenne rá a fejlődéshez.

 14. Szeretnék érdeklődni, hogy ezen a héten várhatunk visszajelzést a jelentkezéssel kapcsolatban? Köszönöm 🙂

 15. Már megszületett a döntés, és kiküldtük az e-maileket. Kérlek, írj egy mélt, és arra felelve újra el tudjuk küldeni, így biztosan megérkezik.

 16. Köszönöm! Írtam ugyanúgy a konyvmolykepzopalyazat-címre.