Ismerd meg az Érints meg! kötet novelláit – 2. rész

2017 tavaszán meghirdettük Érints meg! pályázatunkat, ahová szerelemmel, vággyal kapcsolatos novellákat vártunk. A 367 pályázati anyag közül végül 12 művet válogattunk be a kiadó decemberben megjelenő, Érints meg! című antológiájába.

Cikksorozatunkban bemutatjuk a kötetben megjelenő novellákat és szerzőiket. A művekről Kozma Réka, a könyv szerkesztője írt.

*

Istók Anna

Könyvek közé születtem, (valamikor a múlt évezredben) tanárok, bölcsészek közé. Mielőtt utolért volna engem is a végzetem, tettem egy pár éves kitérőt a racionalitás világába. Egyébként nem bántam meg, a biokémia és a matematikai statisztika lenyűgöztek, azóta is kedvencem, frankó verseket lehet belőlük írni. (A citrát körrel még adós vagyok.)

Az ezredforduló táján családom jelmondatát beteljesítve – ne rugódozz az ösztön ellen – lettem könyvtáros, így egész napomat könyvek között töltöm. Az lenne a csoda, ha ezek után nem írnék. Verset, novellát, regényt, tök mindegy. A lényeg a fikció, a folyamatos álom, amit kétféleképpen lehet fenntartani az életben: olvasással vagy írással.

 

Egy perzselő nyár, egy nedves test párolgó lenyomata a betonon, egy férfi szerelmének lenyomata a nő lelkében.

Vannak olyan szenvedélyek, amikből nem lehet egykönnyen kigyógyulni, még akkor sem, ha a másik már több száz kilométerre van tőlünk, egy másik életben. A nő viszont nem képes belenyugodni az elválásba, próbálja felidézni az érzést, kifejezni a művészet nyelvén, és alkotásaiban titkos pecsétként ott van a férfivel töltött napok emléke.

Létezik második esély, vagy vannak olyan pillanatok, melyeket csak egyszer lehet átélni?

A Frissen pigmentált bűneink igazi irodalmi csemege a vágyról és a szerelem elmúlásáról.

„A város üres volt, és forró, a talpnyomodban ott csillogott a beugrás könnyű pillanata, én meg belenehezedtem a vágyaimba, és még a felhajtóerő is kevés volt, hogy a felszínen maradjak.”

*

*

Novák Vica

Vica vagyok, és ez itt az anonim történetfüggők klubja. Most megosztok Veletek öt sztorit magamról és az írásról:
– Lopok a karaktereimtől. Kávéfüggőséget, autómárkát, kutyafajtát. Gátlástalan vagyok.
– Imádom a neveket. Egyes gyerekek hajjal születnek, az én karaktereim idétlen becenévvel.
– Az (Át)hangolókulcsok sztorija egy párizsi emlékemen alapul. Persze, velem semmi olyasmi nem történt, mint Carlie-val a novellában, de tényleg volt egy gitáros fiú a Sacré-Cœur előtt, mikor a fényekben fürdőző városban gyönyörködtem. Szóval innen is köszönet neki, hogy életre hívta Étienne-t!
– Doctor Who rajongó lévén a laptopom háttérképe a Tizenegyedik Doktor. (Igazi hajcsár, én mondom!) A blogomat is az ő egyik mondata után neveztem el.
– Minden történet befejezése után eltöprengek rajta, az olvasóknak lesz-e kedvenc karakterük, és ha igen, ugyanaz-e, mint nekem, fognak-e nevetni, vagy elszomorodni, és vajon melyik jeleneten. Remélem, olvasás után sokan megosztjátok majd velem a gondolataitokat!

 

Az (Át)hangolókulcsok bebizonyítja, hogy Párizs tényleg a szerelem a városa. Habár a novella főszereplője, Carlie ezt eleinte nagyon nem így gondolja. Miután kiderül, hogy a csomagjai elvesztek a reptéren, és órákig hiába keresi a hoteljét, a lány nem akar mást, mint az első géppel hazarepülni, és itt hagyni ezt az elátkozott várost. De akkor feltűnik Étienne, a sármos gitáros srác, és nemcsak szállást ajánl neki, hanem hogy egy hét alatt megmutatja Párizs igazi arcát is. Carlie Étienne oldalán lenyűgöző helyeket látogat meg, új dolgokat próbál ki, és rájön, hogy többé sem a várost, sem a fiút nem akarja elhagyni. De feladhatja az egész eddigi életét az ismeretlenért?

Ha álmodoztál valaha arról, hogy egy külföldi nyaralás alatt egy helyes fiú elrabolja a szíved, ne hagyd ki ezt a novellát!

„A csókjának eper és gyömbér íze volt, mint a kedvenc macaronjának. Édesen csípős, türelmetlen és vággyal teli íz.”

*

*

Itvás Éva

Huszonéves fiatal felnőtt vagyok, mellékállásban örök álmodozó. A fikció az életem meghatározó része, mióta az eszemet tudom − a médium igazából édes mindegy, a lényeg, hogy kirángasson az unalmas hétköznapokból, szórakoztasson, gondolatokat ébresszen. A sok elfogyasztott történet idővel magával hozta az alkotás vágyát, ami mindig is az írás különböző formáiban teljesedett ki.

Diplomát is újságírásból szereztem. Idén kezdtem el a novelláimat megmérettetni, az Érints meg! antológia a harmadik − és egyben a legnagyobb örömöt okozó − megjelenésem lesz. Amikor sikerül visszatérnem a valóságba, az autósport rajongó énem kerül előtérbe, szóval sosem unatkozom.

 

Benjámin Zsanna legjobb barátja, az a fajta srác, aki nem néz rád furán, mert filmőrült vagy, aki rávesz, hogy az éjféli premierre öltözzetek be a kedvenc karaktereiteknek, akivel együtt lehet rajongani. Csakhogy van egy apró hibája – egy másik lány iránt érdeklődik.

Zsannának viszont nagyobb gondja is van ennél: reflux, krónikus fejfájás, és a különös sajgás a mellkasa közepén, ami mostanában egyre gyakrabban jelentkezik Benjámin közelében. Lehet, hogy mégis akad megoldás a lány szívfájdalmára?

A filmrajongó lány különös betegsége szerelmeslevél minden rajongónak, akik még hisznek a történetek erejében, és hogy belőlük is lehet főhősnő.

„– Milyen olvasmányt ajánlanál valakinek, aki a hülyesége miatt vezekelni szeretne?
– Az attól függ.
– Mitől? – biccentette félre a fejét a fiú.
– Ha az a cél, hogy lecsapjunk vele valakit, akkor mindenképpen epikus fantasyt választanék, ami legalább 700 oldalas.”

*


László Maya illusztrációja

Miklóssy Niki

Miklóssy Niki vagyok, tizennégy éves korom óta írok rendszeresen. Ez az első nyomtatásban is megjelenő írásom, de már több mint egy éve a blogomon teszem közzé a novelláim, hosszabb írásaim. Jelenleg a Miskolci Egyetemen tanulok és szabadidőmben írok. Amint megláttam a pályázatot, tudtam, hogy erre mindenképpen írni szeretnék, mert mindig is a romantikus zsáner volt a kedvencem és már maga a kiírás is nagyon szép volt. A novellában így hát rengeteg az érzelem, a szereplők törékenyek, mégis rengeteg erő lakozik bennük. Ez az írásom közel áll a szívemhez, mert megmutatja, hogy az élet tele van váratlan fordulatokkal, és ha elég bátrak vagyunk, meg tudjuk változtatni az életünket.

 

Bianka egész életét egy erdélyi kis faluban töltötte, soha nem lógott ki a sorból, de titokban arról álmodozik, hogy egyszer többet is lát a világból, mint a völgyet körülölelő hegyeket.

Egy nap új lány érkezik a szomszédba. Első pillantásra Korinna közvetlennek és vidámnak tűnik, de Bianka észreveszi a széles mosolya mögé rejtett szomorúságot.

Egyre több időt töltenek egymással, és amikor egyik este kiszöknek otthonról, hogy együtt bámulják a csillagos eget, a barátságukból valami több lesz. Miután viszont fény derül a kapcsolatukra, mindenki ellenük fordul, és Biankának el kell dönteni, hogy mások szabályai szerint fog élni, vagy a saját útját járja.

A Merülés igazi szenvedélyes, kamaszos hangú írás az első szerelemről.

„Azt mondták, nem szabad szeretnünk egymást. Végiggázoltunk a mocsokban, egyre beljebb és beljebb úsztunk a sötét tengerben, ami a mélybe húzott minket, mi mégis egyre tisztábbak és fehérebbek lettünk.”

*

*

Nagy Roxána

1993-ban születtem Kazincbarcikán. Kamaszként kezdtem el írni, de már egészen kiskorom óta történeteket gyártok. Gyerekfejjel ezeket a történeteket csak eljátszottam. Ha nem akadt hozzá pajtás, akkor a galamból lakóit vagy a csilléből ivó méhecskéket fogtam játékra. A csillében összegyűlt esővíz volt a tengerem, a bele pottyant méhecskék a hajótöröttjeim, akiket mindig kimentettem (na jó, néha főgonosznak is beálltam, és hullámokat kavartam). A Zsongás című novellámat is a méhecskék ihlették. Az egyetemen közgazdászként végeztem, most Budapesten élek a párommal. Imádom a történeteket, legyen az könyv, sorozat vagy film.

 

A Zsongás könnyed, bájos nyári kaland, ami téged is felpezsdít majd.

Virág alig van túl az írásbeli érettségin, máris el kell utaznia a Nyírségbe, hogy ott egyedül őrizze a család méheit. Éjszaka viszont megjelenik a szemtelenül vonzó Kornél, és a kaptárjait éppen az övéi közelébe pakolja le, ezzel veszélyeztetve a bevételüket. Virág nem zavarhatja el onnan, de attól még nem kell jó képet vágnia hozzá. Ám hamar kiderül, hogy a fiú nem az beképzelt ficsúr, aminek a lány gondolta. Ettől viszont jobban megrémül, mint egy felbolydult méhkas támadásától.

Egy szerelem, ami lassan és édesen tárul fel, ahogy az akácfürtök bontják szirmaikat a vadregényes nyírségi tájon.

„Kornélnak viasz és propolisz, otthon illata volt. A vastag méhészruha ellenére is a bőröm minden pórusában éreztem a belőle áradó meleget, ahol az oldala hozzám simult.”

*

*

Misz Anna

Anna vagyok, menthetetlenül átlagos. Kishonon, Dumas-n, Agatha Christie-n és Csehovon nőttem fel, hétéves korom óta minden elolvasok, amiben betű van, talán épp ezért volt a legnagyobb vágyam mindig is, hogy egyszer „nagy és híres” író legyek. Azóta az ambícióim csitultak kicsit, most már inkább azért írok, mert ha nem vethetem papírra, amit magam előtt látok, abba belepusztulok, és a legnagyobb vágyam, hogy megtanuljam variálni a mondatszerkezeteimet. Az írás mellett a hobbijaim közé tartozik még az elszáradt fánkok felvásárlása a Sparban, hogy ne érezzék magányosnak magukat, az angol-magyar keveréknyelv C2-es szintre fejlesztése, Csehovról való üvöltözés az utcán, és a felkészülés nélküli dolgozatírás, mint extrémsport. Legnagyobb szerencsétlenségemre adrenalin-függő vagyok.

 

Gondolkoztál már azon, hogy milyen színe van a szerelemnek? Egy gyengéd ölelésnek? Egy szeretetteljes pillantásnak? A csóknak? A Színteória című novella megadja a választ.

Eric és Illya már évtizedek óta együtt vannak, összetartoznak, bármi történjék, még akkor is, ha tudják, nem tarthat örökké, ha egy nap az egyikük elmegy, és a másik magára marad. Éppen ez teszi minden napjukat olyan értékessé.

Eric egy betegség miatt elveszíti a látását, és Illya elhatározza, hogy visszahozza számára a színeket.

Elbűvölő novella a szerelem kortalanságáról, ami megérinti a szíved.

„Illya úgy fogta a kezébe az arcát, mintha valami törékenyt és értékeset tartana, és óvatosan csókolta meg. Lassú hullámzás volt ez, amiben el-elfúlt a lélegzet. Eric nem mondta, de ilyenkor az összes színt látta.”

 

Olvasd el a másik 6 pályázati nyertes bemutatkozását is!
Ismerd meg a kiadó 5 szerzőjének novelláit!

*

Érints meg!

Szerelemfalatkák, lelki cseppek hétköznapokra!
Mit tennél, ha mindig ott éreznéd a bőrödön a lelki társad fizikai sérülését, és minden életben hozzá vezetne az utad?
Vagy ha boszorkányként el tudnád lopni a húgod arcát?
Milyen érzés lehet szoborként beleszeretni egy élőbe?
Vágytál már méhek közé az első randin, álmodoztál a szerelemről francia utcákon?
Milyen színű lehet a hiány, a szerelem, a vágy?
Tizenhét novella, tizenhét szívdobogtató történet!
A szerelem sokféle: néha érzéki és szenvedélyes, máskor derűs, gyakran keserédes, de mindenképpen csodálatos.
Az antológia első fele a fantázia világába kalauzol el, míg a második fele a valóságban mutatja be, milyen lenyűgöző, ha valaki elrabolja a szíved.
Az Érints meg! pályázat tizenkét nyertes írása.
A kötetet tovább gazdagítják On Sai, Helena Silence, Kemese Fanni, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor novellái.
Engedj a csábítás bűvöletének!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük