Írástudó Íróiskola Hetek – Leírás kurzus

Írástudó Íróiskola Hetek – Leírás kurzus

Ez az Írástudó Íróiskola Hetek harmadik hete az Aranymosás oldalán. Mindig az egyik kurzusé a főszerep: a 100 szavas játék témája illeszkedik a kurzus tematikájához, a nyertes művét az oktató szerkeszti meg, bemutatjuk az egyes kurzusokat, és az oktatót szabadon lehet kérdezni a tematikáról, arról, hogyan segíthet ez a kurzus a jobb íróvá válásban, illetve hogy néz ki maga az oktatás.

Tarts velünk, és ezen a héten ismerd meg a Leírás kurzust!

Hétfő100 szavas írástechnikai játék
KeddEredményhirdetés
Szerda – Kérdezz! Bemutatjuk a Leírás kurzus tematikáját, te pedig rákérdezhetsz mindarra, ami ennek kapcsán felmerül benned
Csütörtök – Moskát Anita, a kurzus oktatója egy cikkben válaszol a kérdésekre 18 órakor
Péntek – Szerkesztés: felkerül a nyertes részlete, amit ezen a héten Moskát Anita szerkeszt meg

*

A Leírás kurzust a Szövegboncnok és a Párbeszéd kurzusok elvégzése után ajánljuk, mivel a tananyag mennyisége és fogalmai is jóval nehezebbek, mint a két korábbi kurzus esetében.

Bár a 2017-es évtől ezt a kurzust is megnyitottuk mindenki számára, kimondottan gyakorlottabb íróknak érdemes a leírás kurzusra jelentkezniük. Olyan embereknek, akik erős, egyedi képi világot szeretnének teremteni, akik jól el tudják mesélni, amit akarnak, de élőbb, érzékletesebb hangon akarnak írni.

A különböző írói eszközök mellett itt is szó esik a karakterizálásról és az információk adagolásáról, háttérvilág megalkotásáról.

 

A kurzus kimondottan kiscsoportos – maximum nyolc fő vehet részt rajta –, az oktatás online, Facebook csoporton és levlistán keresztül történik. A résztvevők folyamatosan kapnak az egyes házi feladatokra személyes visszajelzést az oktatótól, illetve meg is tudják beszélni a témákat, feladatokat.

 

A Leírás kurzus tematikája:
1. hét – írói gyakorlatok + Hogyan figyeljük meg a részleteket, hogyan építsük bele a műbe?
2. hét – írói gyakorlatok + Stilisztikai eszközök célzott használata
3. hét – írói gyakorlatok + Stílusgyakorlatok zsánerek szerint
4. hét – írói gyakorlatok + Eszköztár és világteremtés zsánerek szerint
5. hét – írói gyakorlatok + Karakterek kidolgozása és ábrázolása
6. hét – írói gyakorlatok + Érzékszervek, dinamikus leírások, flashback
7. hét – írói gyakorlatok + Mutasd, ne mondd! Információ adagolása
8. hét – írói gyakorlatok + Jelenetépítés és dramaturgia

 

Kérdés merült fel benned a Leírás kurzus kapcsán? Írd meg, és Moskát Anita holnap 18 órakor egy cikkben válaszol a felmerült kérdésekre!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 6.0/10 (7 votes cast)

Leave a Comment

2 hozzászólás

  1. Nem tudom, mennyire szól erről is a kurzus de én azt nem tudom soha eldönteni hogy mennyire kellenek egy leírásba költői eszközök, ha amúgy az egész szöveg próza. Nem lóg nagyon ki hirtelen egy metafóra?

  2. A tartalomtól, és a szöveg ütemétől függ. Van, amikor kilóg, igen.