Vizsgáld meg a kéziratod dramaturgiáját!

Mi az a titokzatos dramaturgia, amin sok pályázó elcsúszik? Miért fontosak az írói ígéretek, az információadagolás, a karakterek kidolgozása és hogy íróként keressük a konfliktust – a szereplőink számára?

Tudd meg te is, hozd el egy kész kéziratodat a Dramaturgia kurzusra és dolgozz nyolc hétig a regényeden!

„Ahogy elkezdtem elemző módon újra átvizsgálni a történetet, felfedeztem benne olyan felszín alatti áramlatokat, amelyek először nem is tudatosultak bennem. Nagyon izgalmas volt egy másik szemüvegen át tekinteni a regényemre, meglátni, hogy mennyi jelkép, másodlagos tartalom rejlik benne, amit az írás hozott fel a tudatalattimból.” (Fejes Szonja)

Neked való ez a kurzus, ha
– gyakorlott író vagy, akinek a regényei dramaturgiai ívén rendre kell csiszolni;
– fontos neked, hogy érzelmileg bevond az olvasót;
– rendelkezel írástechnikai tudatossággal, jól alkalmazod is az elsajátított elméletet, de szeretnél szerkezeti tudatosságot is;
– kész vagy alaposan megvizsgálni, akár szétszedni és újraépíteni a kéziratodat.

A Dramaturgia kurzus az Írástudó Íróiskola legnehezebb, íróknak szóló kurzusa, úgy tekintjük, hogy a hallgató rendelkezik a megfelelő írástechnikai eszköztárral, így itt az érzelmi és a történeti ívre fókuszálhatunk. Itt mindenki végig a saját, kész kéziratával dolgozik, az egyes gyakorlatok során ezt fejleszti, így felfedezheti a saját dramaturgiai hibáit, megvizsgálhatja a saját művében a kérdéses pontokat, és a kurzus után javíthatja ezt a kéziratot, vagy az itt tanultak alapján, strukturális tudatossággal szemlélheti további műveit.
A kurzust Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató tartja, aki minden hallgatónak személyes visszajelzéseket is ad az egyes feladatok, felmerülő témák kapcsán.

Mire számíts a 8 hetes kurzus alatt?
– kiscsoportos oktatás;
– bárhonnan elérhető anyagok, távoktatás;
– zárt Facebook csoport a tananyag és a házik megbeszélésére;
– összetett, alapos tananyag;
– érdekes feladatok, felmerülő kérdések;
– folyamatos, személyes visszajelzés;
– izgalmas beszélgetések, jó közösség.

„Összevetve a többi kurzussal én itt éreztem legjobban, hogy a kapott tananyagok mennyire fontosak és sokat segítenek. Úgy éreztem itt inkább fejben kell megemészteni a dolgokat és összerakni a kis puzzle darabokat.” (Tóth Eszter)

Kedvet kaptál? Jelentkezz te is!

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 20.
Kurzus időtartama: 2020. október 12. – december 4.
Kurzus díja: 60 ezer Ft + 27% ÁFA, azaz 76.200 Ft.

Hogyan jelentkezz?
Írj a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com, a tárgy mezőbe írd a kurzus nevét.

Írd meg:
mióta írsz,
mennyi idős vagy,
jártál-e korábban kurzusra,
foglalkoztál-e írástechnikával
és csatold a választott regény szinopszisát és első fejezetét

A kurzus oktatója a jelentkezési határidő után nézi át a jelentkezéseket, és egy hét múlva visszajelzünk.

Szeretettel várunk téged is a kurzuson!

„Itt is fontos szerepet kap a személyre szóló visszajelzés, a saját regényre kapott értékelés, útmutatás, az egyéni beszélgetés az oktatóval kurzus elején és végén. Nekem a kurzusvégi beszélgetés adta a legtöbb felismerést. Máig hálás vagyok érte Katinak.” (Büksi Zsuzsanna)

Miért érdemes az Írástudó Íróiskola hallgatójának lenni?

– a kurzusok révén nyolc hétig rendszeresen foglalkozol írással
– személyes visszajelzést kapsz egy szerkesztőtől
– beküldhetsz novellát az Aranymosás Magazinba
– részt vehetsz a kiadó zárt novellapályázatain
– bekerülsz a hallgatók zárt Facebook csoportjába, ahol szerkesztői könyvelemzéseket, izgalmas beszélgetéseket, szórakoztató játékokat találsz

Légy a csapat tagja, jelentkezz a Dramaturgia kurzusra még ma 😉

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
6 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Aranymosó!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan hogy működik ez a kurzus? Ha jól értem, akkor a regény szerkezeti elemein fognak dolgozni a kurzus tanulói, de ebben az esetben hogy megy pontosan a szerkesztői visszajelzés folyamata? Mert nyilván a kurzus vezetője nem fog kész regényeket átolvasni, így viszont ugye felmerül a kérdés, hogy lehet alaposan kijavítani a kéziratot? Én például tudom magamról, hogy pont a dramaturgiával vannak gondjaim, ezért nagyon megérné egy hasonló kurzus nekem, csak a felsoroltak alapján még nem igazán tudom elképzelni, hogyan is zajlana az egész. 🙂

 2. Kedves nor vin,

  a kurzus elején mindegyik kéziratot átbeszéljük (szinopszist is ezért kérünk), aztán a kurzus során minden héten van egy elméleti tananyag és több gyakorlati feladat. A feladatok részben a saját regénnyel kapcsolatosak, részben általánosak (egy szabadon választott, ismert regény esetében lehet megvizsgálni az adott feladatot, témát). A saját regénnyel kapcsolatos feladatok egy része a szerkezettel kapcsolatos, más része a karakterekkel, megint más konkrét kulcsjelenetekkel. Vannak olyan írásgyakorlatok, amiket megír a hallgató, hogy mélyítse mondjuk a karakterábrázolást, de nem kerül feltétlenül bele a regénybe, míg van olyan feladat, amikor a regény egyik jelenetét kell elővenni és konkrétan megvizsgálni. A kurzus során nyolc hét alatt már rálátunk a regényre, foglalkozunk azzal, hogy szerkezetileg mi hol helyezkedik el benne, mik az írói ígéretek és hogyan alakulnak a konfliktusok.
  A teljes kurzus emellett egy gondolkodásmódot ad — később sok esetben a kész kéziratot (nyilván az első verziót) érdemes a kurzuson tanultak alapján megvizsgálni, tehát nem a kurzuson előkerülő elméleti szabályok szerint kell írni, hanem azokat lehet ellenőrzésre használni, hogy minden a helyén van-e, és ami eltérő a megszokottól, az szándékos-e, hatásos-e így.

 3. Kedves Aranymosás!

  Lehet már tudni, hogy jövőre körülbelül mikor indul dramaturgia kurzus? Egyelőre még nincs kész a regényem, és ez az információ segítene a tervezésben.
  Köszönöm!

 4. Kedves Aranymosó!

  Jelenleg a regenyem 2. draftján dolgozom és pontosan a dramaturgián vagyok el akadva. Az eslô draft mar kesz van, de mivel a masodik drafton dolgozom, ezert ugymond nem “vegleges” a kezirat, de teljesen tisztaban vagyok vele, mi tortenik az elejetol a vegeig benne, es igy erzem, nagyon raszorulnek, hogy egy szakmabeli, tapasztalt szerkeszto tanácsát kérjem egyes dolgokban. Ez esetben lehetséges jelentkezni erre a kurzusra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük