Szerkesztőképzés a Könyvmolyképző Kiadónál

Van már szerkesztői gyakorlatod, de nem a szórakoztató irodalomban?
Író vagy, de a szövegek gondozása is érdekel?
Bloggerként rendszeresen elemzel regényeket? Amatőr írásokat bétázol? Keresed az utad?

Nagy álmod, hogy része légy a könyvszakmának?
Tanulj nálunk!

Fedezd fel a minőségi szöveggondozás világát!
Szerezz azonnal hasznosítható gyakorlati tudást!

Ismét meghirdetjük szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzusunkat.
A kurzus vezetője: Varga Bea író, vezető szerkesztő, viselkedéselemző

A kurzus elvégzésének nincs előfeltétele, azonban olyan jelentkezőket várunk, akik rendelkeznek valamilyen szöveggondozási tapasztalattal, írástechnikai ismeretekkel: „Kell elemző gondolkozásmód és hatalmas olvasottság, de hogy magát a szakmai alapokat honnan szerzi be valaki, az nagyon változatos”, magyarázza Varga Bea oktató egy interjúban. „Mindegy, honnan jön [a jelentkező], ha rendszeresen szokott szöveget javítani, és ismeri, plusz érti is legalább a magyar nyelven megjelent írástechnikai könyveket, esetleg a fontosabb netes anyagokat.”

Kíváncsi vagy, mi az a 10+1 könyv, ami Varga Bea író, vezető szerkesztő szerint érdemes ismerni, ha valaki kreatív írással akar foglalkozni? Kattints ide, és hallgasd meg ezt a podcastet, amiben bemutatjuk őket!

Azt, hogy a jelentkező rendelkezik-e a megfelelő készségekkel, felvételi feladatok segítségével méri fel a kurzus oktatója. A felvételin szövegelemzés és szerkesztés is a feladat. „Az, hogy az illetőnek valamit nem sikerül ’az írástechnika nyelvén’ megfogalmazni, nem olyan gond, mint ha ismeri az alapokat, de hiányzik az elemző gondolkozásmód. Vagy épp fordítva üli meg a lovat, az aprólékos, szőrözős túljavítás is hiba”, mondja Varga Bea vezető szerkesztő.

A kurzus hallgatói belelátnak a Könyvmolyképző Kiadó munkájába, olyan feladatokat kapnak, ahol élesben kipróbálhatják magukat – természetesen folyamatos ellenőrzés és visszajelzések mellett. A kurzus online oktatással történik, a hallgatók heti feladatokat és hanganyagokat kapnak, és részt vesznek a kiadó munkafolyamataiban. Megtanulják, mit jelent a zsáner szerinti szerkesztés, milyen célcsoportok vannak, mitől piacképes egy regény, milyen nehézségekbe ütköznek a kontrollszerkesztők, illetve a szerkesztési feladatok során azt is gyakorolják, hogyan dolgozzanak együtt írókkal.

Kíváncsi vagy, milyen lehet egy irodalmi szerkesztő élete? Ebben az interjúban Varga Bea arról mesél, milyen a jó szerkesztő, mi a különbség a szépirodalmi és szórakoztató irodalmi szerkesztés között, hogyan fejlesztheti magát egy (leendő) szerkesztő, milyen a jó szerkesztő. Kattints ide, és olvasd el ezt is!

A Szövegkertészet kurzus fél évig tart, a végén a hallgatók vizsgamunkát végeznek, ami egy mű önálló dramaturgiai elemzése, majd egy regény megjelenésre való előkészítése, önálló megszerkesztése.

Kíváncsi lettél? Jelentkezz te is!

Írj emailt a [email protected] címre:

– tárgy: Szövegkertészet
– szükséges adatok: név, életkor, telefonszám
– csatolj rövid életrajzot
– írj kötetlen bemutatkozást, amiben mesélsz az irodalmi aktivitásokról is (saját blogok, irodalmi csoportokban végzett feladatok, esetleg publikációk)

Jelentkezés határideje2020. november 10.
A határidő lejárta után kiküldjük a felvételi feladatokat, ez alapján dől el, ki kerül be a kurzusra.

A kurzus ideje: 2021. január 18. – június 13. (A vizsgamunkára a kurzus vége után kerül sor.)

A kurzus díja: 150 ezer Ft + 27% áfa, azaz 190.500 Ft

Befizetési határidő: 2020. jan. 15. (Igény esetén két részletben fizethető: jan.15. és márc. 10.)

Szeretettel várunk téged is a Szövegkertészet kurzuson!

Küldd el jelentkezésed a [email protected] címre, foglalkozz azzal, ami a legjobban vonz, a szövegek ápolásával!
Kerülj be a legjobbak közé!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
11 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Gergő,
  az irodalmi válogatóról minden évben ősszel dönt a kiadóvezető, amint a döntés megszületik, felkerülnek az információk.

 2. Üdv! Nagyon érdekel engem ez a dolog, viszont vannak kérdéseim: Akkreditált a képzés? Milyen végzettséget ad? Hol tudok majd benne elhelyezkedni, elismerik-e ezt a képzést a kiadók, ha náluk szeretnék dolgozni? Magyarul: mennyi esély van arra, hogy megtérül a befektetésem, és nem csak annyi lesz a haszna, hogy megtanulom a saját regényemet profin megszerkeszteni otthon hobbiból?

 3. Az akkreditált képzések az alapoktól indulnak, és átfogó területet oktatnak. Általában két évig tartanak, pl. miskolci szerkesztőképzés. A Szövegkertészet nem akkreditált képzés, hanem egy zsánerközpontú szemlélet átadása, és olyanokat várunk, akik már egy ideje a területen tevékenykednek és specifikusabb ismereteket szeretnének. Alapvetően magunknak képzünk szakembereket, de akik nálunk nem kerülnek a szerkesztői gárdába, azt “felszívja” más kiadó. Íróknak nem javasolom a képzést, csak azért, hogy saját regényét szerkessze utána. Ezt nem fogja tudni megtenni, a szerkesztéshez kell a külső szem.

 4. Kedves Aranymosó!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a határidő lejárta után, mindenki kap felvételi feladatsort, vagy az önéletrajz/bemutatkozó szöveg alapján szoktak azért szortírozni a jelentkezők közül?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  További jó munkát és szép napot kívánok!

 5. Ez nyílt bekerülési lehetőség. Volt olyan, hogy írástechnikában jártas, nagyon olvasott blogger bekerült, míg olyan nem, aki más kiadónál már szerkesztőként dolgozott. (Igaz, fordítás utáni szerkesztés végzett.) Nem szűrök életrajz alapján, sőt meg sem nézem a korai szakaszban, hogy ne befolyásoljon. A szövegeket is úgy értékelem, hogy megnézem először az összes jelentkező első szövegét, tehát nem személy alapján szűrök, hanem kizárólag a tudás érdekel.

 6. Tisztelt Könymolyképző!

  Érdeklődni szeretnék, hogy 2021-ben tervezik-e elindítani a szerkesztőképzés tanfolyamot?

  Köszönettel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük