Szerkesztés

Nemrég 100 szavas játékot játszottunk, aminek nyertese, Zsebi beküldhette egy regénye első 10 ezer leütését, hogy bekerüljön szerkesztői látványpékségünkbe.

A beküldött részlet egy New Adult regény nyitásának tűnik, megalapoz egy izgalmas, romantikus konfliktust, amiből érdekes történet kerekedhet ki.

*

A részletet Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató szerkesztette meg. Ha kíváncsi vagy a kezdésre és a szerkesztett szövegre, kattints ide.

Zsebi, neked köszönjük szépen a részletet, és ha a szerkesztéssel kapcsolatban felmerül valamilyen kérdés, írd, írjátok meg bátran kommentben 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
8 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Katalin!
  Nagyon szépen köszönöm! Nagyon érdekes és tanulságos szerkesztés. (Még mindig tanulmányozom)
  Zsebi

 2. Köszönjük szépen, ez nagyon érdekes és tanulságos volt. Sok mindennel egyetértek, néha úgy érzem, csupán stílus eltérésről van szó, a szerző így szereti, a szerkesztő asszony pedig úgy. Nagyon nehéz ítéletet mondani az elejéről, hisz nem ismerjük az egész írást – én igen, mert olvastam már -, és az is számít szerintem, hogy a kézirat hatalmas, a kezdete is összetettebb a szokottnál.

 3. Érdekes volt. Szokatlan, meglepő téma, szeretem az ilyet, sok mindent ki lehet belőle hozni. Én szurkolok, hogy jó legyen 🙂 A szöveggel magával viszont kicsit bajban voltam, eleinte nehéz volt kitalálni, ki kicsoda, hol van és miért mondja azt, amit. Az első mondatok alapján én pl. egy járőrautóba kezdtem képzelni a jelenetet.

 4. Nagyon érdekes volt a szerkesztés! Én szívesen olvasnám tovább a történetet is, és a javított verziót is megnézném.

 5. Kedves Zsebi,
  nagyon szívesen, és ha felmerül kérdés, írd meg nyugodtan 🙂

  Kedves Katherine Poll,
  sokszor elmondjuk, az éles szerkesztési helyzetben az írónak van beleszólása, az átírási javaslatoknál nyugodtan jelezheti, ha valamit megtartana. A szerző hajlamos néha túlbonyolítani a mondatokat. Ezzel érdemes vigyázni egy amúgy könnyed hangú szöveg esetében.
  Természetesen nincsen olyan regény, ami csak egy történeti szálat visz végig — vagyis az többnyire kisregény –, így természetes, ha több dologról is szól a mű. Viszont nem mindegy, hogy hogyan fókuszálunk és az sem, hogy mit mutatunk meg a regény elején. Elszórt információból kevesebb szükséges, ha viszont mondjuk a felhozott autóverseny igenis főszál, akkor erre kellett volna fókuszálni, nem a klubra.
  Ha a „hatalmas kézirat” több mint 1 millió leütést jelent, elképzelhető, hogy a kéziraton belül is elcsúszik a fókusz.

  Kedves Leona,
  igen, a helyszín, hangulat megteremtését segítő leírások hiányoznak, jól érzed 🙂

 6. Ezekből mindig lehet tanulni! A szerkesztés izgalmas folyamatnak tűnik. Érdekes és mozgalmas a részlet, ebből valóban bármi lehet. Mondjuk, én kifejezetten szeretem azt egy regényben és filmben is, ha nem kiszámítható az elején, hová is tartunk. Jól esik, mikor meglepnek a fejlemények a későbbiekben. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük